2017/09/07

Aktuális lapszám

MÁTRX

Századvég: sikertelen Jobbik

A kormánypártok pozíciója stabilnak tekinthető, a Fidesz–KDNP támogatottsága 1 százalékpontnyit javult az elmúlt egy hónapban; a teljes népességen belül jelenleg 33 százalékos. A második helyen továbbra is az MSZP és a Jobbik osztozik 10-10 százalékkal; ez azt mutatja, hogy Vonáék pártja sikertelen volt a gyengélkedő szocialisták által kínált helyzet kihasználásában, ráadásul júliushoz képest gyengült is.

MÁTRIX

Miért hamisít a magyar RTL?

Az ez év márciusában nyilvánosságra hozott, 2016-ra vonatkozó beszámolójában a magyar tévés reklámpiac 4,5 százalékos csökkenéséről beszélt az RTL Group, pedig akkor már legalább informális szinten tudniuk kellett, hogy ez nem lesz igaz.
 

MÁTRIX

Nemzetbiztonsági szerencsejáték 

Nem elégedett az Európai Bizottság a terrorizmus finanszírozásának gátat vetni hivatott jelenlegi eszközökkel, ezért módosításokat javasol. Itthon a nemzetgazdasági tárca a kaszinókat érintően tervez szigorításokat.

MÁTRIX

A kerítés a nemzetállam szimbóluma – Interjú Orbán Balázzsal

A Migrációkutató Intézet vezetője szerint a mostani helyzet nagyon veszélyes, hiszen az Európai Unió egyelőre inkább külső erőkre bízza magát, s az elmúlt időszakban nem sikerült felkészülni a jövőbeli nagyobb migrációs nyomásra. A szakemberrel a két éve átadott magyar határzár eredményeiről beszélgettünk.

MÁTRIX

„Vona Gábor soha nem volt szélsőjobboldali” – Interjú Tyirityán Zsolttal

„Realista jobboldalinak” tartja magát a Betyársereg vezetője, aki megvédené Európát a „neoliberálisoktól”. Vona Gábort sohasem tartotta radikális politikusnak, és nem kizárt, hogy a Jobbik középre húzódása után októberben elindít egy új jobboldali pártot.

MÁTRIX 

Fekete-tengeri NATO-harapófogó

Ocsakivben, a Fekete tenger partján néhány hete nekifogtak az Egyesült Államok új fekete-tengeri támaszpontja megépítésének.

MÁTRIX

A hosszúra nyúlt múlt

Lengyelország hetvenkét évvel a II. világháború után is jóvátételt követel Németországtól. A kormányzó PiS párt már korábban is előhúzta ezt a kártyát, ám nem csak nekik van még nyitott számlájuk a múlttal.

MÁTRIX

Peking és Moszkva nélkül nem lesz rendezés

A Japán felett elrepülő rakéta és a hidrogénbomba robbantás ismét felvetette a kérdést: meddig mehet el egy ország az ENSZ-határozatok semmibevételével, durva katonai fenyegetéssel?

MÁTRIX

Berlinre figyelve

A szeptemberi német voksolás után, október közepén nyugati szomszédunknál tartanak parlamenti választásokat. A migráció és az euróválság mellett szociális kérdésekkel is kampányolnak az induló pártok.

MÁTRIX

Toldozzák-foldozzák a román állami költségvetést 

Forró ősz elé néz Bukarest – jósolják a gazdasági elemzők, akik szerint a román kormánynak egyre nagyobb problémát okoz az államkassza tervezett bevételeinek elmaradása, illetve az államháztartási hiány féken tartása.

MÁTRIX

Ahány ház, annyi pisztoly Montenegróban

Az idegenforgalom mellett a fegyverek feketepiaca is pezseg a kicsiny balkáni országban. Kalasnyikovot már 150 euróért is be lehet szerezni.

SKYNET

Így törik fel a mobiltelefonokat  

Nemcsak kémkedésre, de a bankszámla megcsapolására is alkalmas az a mobiltelefonos hálózatokban meglévő sérülékenység, amelyről évek óta tudnak a szakértők, de eddig keveset tettek ellene. Mások készülékét ráadásul magáncégektől könnyen, weben is megvehető szolgáltatások révén törhetjük fel.

SKYNET

Már pizzafutár sem lesz?!  

Immár a pizza házhoz szállítása is robotizálható. Amerikában a Ford és a Domino nevű étteremlánc kezdett önvezető autókkal kísérletezni a rendelésben.

VALÓ VILÁG

„Paks II. nem nagypolitikai, hanem energetikai kérdés” – Interjú Süli Jánossal

 „Kulcsrakész erőművet veszünk Paks II. esetében, a fix áras szerződés révén a 12,5 milliárd eurós beruházási érték nem kúszhat felfelé, attól nem lehet majd eltérni. Továbbá a pénzmozgás is teljesen átlátható lesz, ráadásul nem a magyar államon fut majd át a munkák anyagi ellentételezése, hanem az orosz fél fizeti azt ki” – jelentette ki lapunknak adott exkluzív interjújában Süli János, a Paks II. kivitelezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

VALÓ VILÁG

Eva helyett Kata a befutó 

Egyre kedvezőbbek és ezért még népszerűbbek az egyszerűsített adózási formák. A kisvállalati adó kulcsa jövőre ismét csökken. Tovább nőhet a kisadókat választók száma.

VALÓ VILÁG

Fintech világ zúdul a bankokra

Elkerülhetetlen a pénzügyi technológiai (fintech) forradalom a pénzügyi rendszerben, a jegybank alapvetően lehetőségként tekint az új megoldásokra. Ezek a fejlesztések jóval versenyképesebbé teszik a szektort, ám a rugalmasabb szabályozás mellett is meg kell védeni az ügyfeleket. A vidéki takarékfiókok megtartásához központi segítség kellhet – nyilatkozta lapunknak Windisch László, az MNB felügyeleti alelnöke.

PÉNZ BESZÉL

A kettős mércén túl 

Kétfrontos harcot indított a kormány a minőségi és biztonságos élelmiszerekért. Miközben várnak a brüsszeli notifikációra, az ezzel kapcsolatos akcióterv már megvalósítás előtt áll.

PÉNZ BESZÉL

Utazás a terror árnyékában

A magyarokat a terrorakciók sem tudják eltántorítani a nyaralástól. Bár Törökország népszerűsge csökkent a nemzetközi porondon, egyre több hazánkfia utazik oda.

PÉNZ BESZÉL

Építési láz

A friss adatok alapján az idén 180 milliárd forintnyi új társasházi lakásberuházás vette kezdetét június végéig, ami 63 százalékos növekedést jelent. Egy kutatás szerint egyetlen fél év alatt 2000 óta nem indultak ilyen értékben többlakásos építési projektek.

CAPPUCCINO

Székely György

Nem kirívó jelenség a művészetekben járatos gyógyító ember, mégis örömmel vegyes csodálkozással láthatjuk viszont orvosunkat egy-egy koncertterem színpadán. A Magyar Gasztroenterológiai Társaság életműdíjával kitüntetett főorvossal nemcsak a munkahelyén, hanem a Semmelweis Vonósnégyes hegedűseként a pódiumon is lehet találkozni.

TÁRSADALOM

Bomlasztó magántanulás

Minden közoktatásban részt vevő diáknak joga van ahhoz, hogy magántanuló legyen. Egyre többen élnek is ezzel a lehetőséggel, 7500 gyerek tanul otthon. 
 

TÁRSADALOM

Odaadják a fél veséjüket

A szervkereskedelem sokkoló világa nem is olyan távoli, mint gondolnánk. Ma már nem csak a megrendelői oldalon jelenik meg Európa. Egy egészséges szervekkel bíró holttest egymillió eurót ér a feketepiacon. 

SPORT

Trollhadsereg a sportolók ellen

A közösségi média minden korábbinál közvetlenebb kapcsolat megteremtésére adott lehetőséget sportolók és rajongótáboruk között, ám ennek árnyoldala is van.

KULTÚRA

Mesterségek Ünnepe: New York

Az amerikai metropolisz lakói úgy gondolkodnak az illegális bevándorlókról, akár Nyugat-Európában a hatvanas évektől kezdve Magyarországról pedig a New York Times elfogult cikkei alapján alkotnak képet. Erről is beszélgettünk Nagy Ildikóval, a New York-i Magyar Ház operatív menedzserével a hétvégi fesztivál kapcsán.

KULTÚRA

Az év fotókiállítása a Műcsarnokban

Fotóriporterként jelen volt a Ronald Reagan amerikai elnök elleni merénylet elkövetésekor, ám a fotóantropológus és az aktivista fotós címkét három, több évtizedig készülő sorozatáért kapta. A brazil Sebastião Salgado napjaink egyik leghíresebb fotóművésze, fekete-fehér képeit előszeretettel hasonlítják Leonardo da Vinci, Caravaggio, Georges de La Tour és Rembrandt alkotásaihoz.

KULTÚRA

„Szerettem magyar lenni”  

Kulturális szalont nyitott a nyár elején elhunyt Jókai Anna emlékére a Budavári Önkormányzat. Az I. kerület vezetése ezzel tiszteleg a Kossuth-nagydíjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett írónő előtt. Az Iskola utca 28. szám alatti épületben irodalmi estekkel, koncertekkel és közösségi összejövetelekkel várják az érdeklődőket. 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink