2017/08/31

Aktuális lapszám

MÁTRIX

Magyarország ellen dönthetnek a kvótaperben

Szeptember 6-án döntés születhet az Európai Bíróságon (EB) a menedékkérők tagállamok közötti elosztását célzó uniós mechanizmus ellen indított perben.

MÁRIX

Őszi politikai menüsor

Jelentős törvényjavaslatokkal és felerősödő politikai vitákkal indul hamarosan az őszi szezon, természetesen immár az egyre közeledő, jövő tavaszi választások árnyékában. Kiemelt kormányzati téma lesz a migráció és a családpolitika.

MÁTRIX

XIV. kerület: autós, fizess!

Szeptember elsejétől indul a fizetős parkolás Zugló egyes részein, legalábbis lapzártánkig nem fújták le a nagy viharokat kavart intézkedést. Már az előzmények körül sem volt minden rendben.

MÁTRIX

Baloldali csörte

Se árnyékkormány, se egyéni képviselőjelöltek, se programhirdetés – Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje augusztus végére ezeket már beígérte.

MÁTRIX

Lombikbébiprogram: bűn vagy áldás?

Több évtizedet kellett várni ahhoz, hogy megnyissunk egy olyan fontos társadalmi vitát, mint amilyet a napokban indított el Veres András győri megyés püspök kijelentése. Az első mesterséges megtermékenyítés révén született magyar gyermek ugyanis jövőre ünnepelheti harmincadik születésnapját. Az úttörő Nagy-Britanniában pedig a negyvenediket.

MÁTRIX

Amit szabad Jupiternek  

Egyre nőnek a kétségek azzal kapcsolatban, hogy az új francia elnök képes lesz-e megvalósítani ambiciózus terveit.

MÁTRIX

Koalíciós társkereső  

Egy hónappal a parlamenti választás előtt csak a győztes biztos Németországban. A jelenleg kormányzó CDU a bajor CSU-val szövetségben a legfrissebb kutatások szerint a voksok 40-45 százalékára számíthat. A fő kérdés, hogy melyik párttal alakítja meg negyedik kormányát Angela Merkel, ugyanis a választott partnernek tekintett Zöldek támogatottsága a bejutásra további esélyesnek számító Baloldali Párttal, az AfD-vel és a Liberálisokkal versenyezve az 5–10 százalék közötti tartományban hullámvasutazik.

MÁTRIX

Lehetetlen küldetés  

Az USA történelmének leghosszabb háborúját vívja. Trump is nekifut a krízis megoldásának.

MÁTRIX

A fekete öves elnök

A sport régóta a hatalom-gyakorlás és -megőrzés eszköze. Augusztus 28-án kezdődött a budapesti dzsúdó-világbajnokság. Az eseményt meglátogatja Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Nemzetközi Dzsúdószövetség tiszteletbeli elnöke. Korábban a bécsi Eb-n is részt vett, ahol a Déli Áramlat gázvezetékről folytatott háttértárgyalásokat. Putyin látogatásainak mindig van politikai oldala. 

MÁTRIX

Csányi horvátországi tervei

 Az EU legnagyobb termőföld-tulajdonosa lehet a magyar nagyvállalkozó, ha sikerül megszereznie a bedőlt horvát multi, az Agrokor drávaszögi mezőgazdasági területeit, létesítményeit.

MÁTRIX

Románia Franciaországtól is vásárol fegyvereket

Megállapodást írtak alá a felek Emmanuel Macron múlt heti bukaresti látogatásán, amelyen a francia elnök román kollégájával, Klaus Johannisszal és Mihai Tudose kormányfővel is tárgyalásokat folytatott.

MÁTRIX

Superman sohasem utazna Szerbiába

A jövő ásványával robbanhat be déli szomszédunk hamarosan a világpiacra. A glóbusz lítiumkeresletének a tíz százalékát biztosan fedezni tudja.

SKYNET

Nyitott könyv, hogy milyenek vagyunk

Neves kutatók 43 ezer, Instagramra feltöltött fotó elemzésével olyan modellt alkottak, amely pár megosztott kép után bárkinek a lelkivilágát „nyitott könyvvé” teszi, például egyértelműen utal a depressziónkra.

SKYNET

Bajban az okosautók 

Súlyos biztonsági hibát találtak a gépkocsik szenzorait összekötő rendszerben, amelynek hekkerek általi kihasználása elvben akár balesetet is okozhat a menet közbeni netkapcsolattal ellátott járműveknél.

VALÓ VILÁG

Kétezer kilométer fölé

A tervbe vett fejlesztések megvalósulásával pár éven belül bőven kétezer kilométer fölé nő a hazai gyorsforgalmiút-hálózat teljes hossza.

PÉNZ BESZÉL

Coaching: a drága briliáns  

Üzleti edző: magyarul így hangzik a business coach, de itthon csak ez utóbbi kifejezés használatos. A coaching lassan tíz éve népszerű hazánkban, így megkérdeztük a szakma nagyjait a piac sajátosságairól.

PÉNZ BESZÉL

Hajsza a banki ügyfelekért

A jegybank a minősített fogyasztóbarát lakáshitelekkel (MFL) felpörgette a piacot: a kölcsönfelvevők lehetnek a nyertesek. Több pénzintézet kínál ugyanis
a korábbinál sokkal kedvezőbb konstrukciót.

PÉNZ BESZÉL

Szafariparkot a Balatonhoz!

A magyar tengerhez közel, Nemesviden újra nagy erőkkel nekifogtak a régóta tervezett szafaripark létrehozásának. A létesítmény évente akár egymillió látogatót is vonzhat, különösen,  ha a kínaiakkal együttműködve valósul meg.

PÉNZ BESZÉL

A végtelenbe és tovább…

Bár az európai űripar méretei szerények, az elképzelések ambiciózusak: jövőre például az autókban leváltanák az amerikai GPS rendszereket.

PÉNZ BESZÉL

Véres üzlet

Az állatok illegális kereskedelme több mint 20 milliárd dolláros üzletté vált. A bűnszervezetek felszámolására sok helyen még a szándék sincs meg.

PÉNZ BESZÉL

Már húsz nyugdíjas-szövetkezet alakult

Sokan nem szeretnék teljesen abbahagyni azt, amit több évtizeden keresztül tettek, másrészt örülnének a nyugdíj-kiegészítésnek, s mindezt rugalmas foglalkoztatási keretek között szeretnék megvalósítani. Ezek adták az ötletet ahhoz, hogy a nyugdíjas-szövetkezeti forma Magyarországon is működjön – ismertette lapunkkal a KDNP frakcióvezetője.

PÉNZ BESZÉL

Kétharmados többség

Az állandósuló munkaerőhiány kapcsán rendre felmerül lehetséges megoldásként a nyugdíjasok újbóli foglalkoztatása. A Work Force munkaerő-kölcsönző és -közvetítő felmérése alapján az idősek többsége ismét dolgozna.

PÉNZ BESZÉL

Elektromos autókkal bővít az Elmű-Émász 

Több mint kétszázmillió forintos ráfordítással bővítette személyautó-flottáját az Elmű-Émász, amely fokozatosan áttér az elektromos gépkocsik használatára. Marie-Theres Thiell, a cégcsoport elnöke közölte: kezdeményezésük összhangban áll a kormány elektromobilitási programjával

CAPPUCCINO

Merényi Zsuzsanna

A magyar fiatalok pénzügyi ismerete nem túl jó. Mivel nincs generációs minta, még nagyobb a felelőssége az iskolának abban, hogy a gyerekeket megtanítsa arra, amit otthon nem tudnak átadni nekik – állítja a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója.

TÁRSADALOM

Arisztokratasors Magyarországon

A hazai arisztokrácia négyötöde nyugatra emigrált, a teljes létszámuk 2500 körül lehet. A főnemesek törzsét jelentő mintegy 300 családból jelenleg 100-120 él még Magyarországon, hozzávetőleg hatszáz taggal – fejtette ki lapunknak Gudenus János József genealógus. Az arisztokrata famíliák kutatója úgy véli, nem kell attól „tartani”, hogy a főnemesség vagy akár a nemesség újfent gazdasági vagy politikai főszereplő lesz.

TÁRSADALOM

Online érkezik a szerelem

A kétkedők a társadalom és az emberi kapcsolatok kiüresedését emlegetik éppen az internet miatt, míg a másik vélemény az egyre értékesebb tőkének számító idő hatékony felhasználását és a kapcsolatteremtés – és persze bontás – korábban nem látott gyorsaságát és szabályozhatóságát hangsúlyozza. S miközben a felhasználók egy részét valamilyen szociális fóbia – például nem mernek megszólítani idegen embereket – tereli e platformokra, a személyiségjegyek egyre inkább érvényüket veszítik.

SPORT

Százmillió dolláros pofonok

Úgy lett irtózatos méretű biznisz a meccsből, hogy az egyik fél – a kevert harcművészetet (MMA) űző McGregor – nem is saját sportágában állt ki. Alighanem minden más sportágban nevetség tárgyává válna az, aki hónapok alatt próbálna meg végrehajtani egy ilyen váltást – a Mayweather–McGregor meccs viszont a boksztörténelem egyik legjövedelmezőbb összecsapásává vált. Közel egymilliárd dolláros kaszává, ha beszámítjuk a pay-per-view televíziós csomagokat, a közvetítési jogokat, a jegyeladásokat a 20 000 fős befogadóképességű Las Vegas-i T-Mobile Arenába, és a pénzdíjazást.

KULTÚRA

A nemzetmegtartó nyelv

Tizenötödször ünnepelhetjük a magyar nyelvet és a magyar könyvet hazánk egyik legszebb környezetében, a budavári Szentháromság téren szeptember 1–3. között.

KULTÚRA

Gasztronómia a tűzfalakon és a hűhaélmény 

A Színes Város Budapest Fesztivál negyedik alkalommal indult el az erzsébetvárosi Kertész utcában. A Színes Város Csoport széles társadalmi összefogás eredményeként valósítja meg az egy hónapos művészeti rendezvényt, amelyet többek között a Fővárosi Önkormányzat, a Magyar Turisztikai Ügynökség és rengeteg szponzor támogat.

KULTÚRA

Gyomros a józan észnek

Aki Kaurismäki A remény másik oldala című filmje az idei Berlinale egyik nagy meglepetése volt, és rögtön Ezüst Medve díjat kapott. A filmes fondorlatosan gyomorba vágó propagandafilmet rendezett, amelyben azt állítja: az Európát sújtó migrációnak nincs köze az iszlamizációhoz.
 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink