2017/07/13

Aktuális lapszám

MÁTRIX

A megkavart Spéder-médiabirodalom

Valamire készülhet Spéder Zoltán megmaradt médiaérdekeltségeivel: az internetes portfólióját, illetve az InfoRádiót is a tavaly ősszel létrehozott Cemp-X Online Zrt. nevű társaság tulajdonolja mostantól. Így egy holdingcégben összpontosulnak ezek a vállalatok, tehát megválni is könnyebb lehet tőlük.

MÁTRIX

Megelőző csapás a drogozásra

Az ellátási lánc Magyarországon egyre kiépítettebb, egyre nagyobb spektrumban kínál kiutat a kábítószerfüggésből, így az ártalomcsökkentéssel szemben mindenképpen a felépülés-központú, megelőzésen alapuló drogpolitika a helyes irány – mondta a Figyelőnek nyilatkozó addiktológus. Utánajártunk, pontosan milyen pillérek mentén épül fel a kormány drogstratégiája, s melyek azok a beavatkozási pontok, ahol még javításra szorul.

MÁTRIX

Mackók a rendelőben

A gyermeksebész lezser öltözékben érkezik, de nem csak a hőség miatt. Így is változtatni akar az orvosokról kialakított, szavai szerint merev, szigorú és kissé nyárspolgári közképen. Aki ismeri – sok ilyen ember van –, tudja: tőle ez nem modorosság, a „nagy gyerek” komolyan gondolja. Immár  itthoni rendelője pedig mindig derűs, mert egyike azoknak  a kivándorolt orvosoknak, akik hazajöttek. Ő például Angliából.  Jelenleg egy magyar állami kórházban praktizál.

MÁTRIX

Lassan telik a németek zsebe  

Alacsony munkanélküliségi szint, növekvő gazdaság. Soha nem látott elszegényedés a gyerekek és az idősek között, megfizethetetlen nagyvárosi lakások – ellentmondásos a németek jövedelmi helyzete.

MÁTRIX

Afganisztán 2.0

Washington újra csapatokat küldene Afganisztánba. Moszkva az iszlamista terroristák beáramlása miatt aggódik. Peking ezen túlmenően a térség ásványkincsei iránt is melegen érdeklődik.

MÁTRIX

Mindenhol ott vannak

Az amerikai különleges erők az idén 139 országban hajtottak végre különböző feladatokat.

MÁTRIX

Bankcsőddel a bankunióért

Cipruson 2013 nyarán megdőlt egy tabu. Ekkor ismerték meg élesben az uniós polgárok és a külső befektetők a bail-in – amelytől a ciprusiak után már a spanyol és olasz betétesek is rettegnek – fogalmát. Azóta a részvényesek és a betétesek részvétele a bankmentésben már nem a kivétel, hanem a fő szabály.

MÁTRIX

Magyarellenes hangulat Ukrajnában

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Brenzovics László kijevi parlamenti képviselő nyilatkozott a Figyelőnek a kisebbségellenes ukrán törvénytervezetekről és a kijevi médiából áramló magyarellenes hangulatról.

MÁTRIX

PiS: keresztény, konzervatív és népszerű

A lengyel kormánypárt sikerének receptje. Ha a parlamenti választásokat most július elején tartották volna, a másfél éve kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) nemzeti konzervatív párt újból abszolút többséget szerzett volna.   

SKYNET

Torzszülöttek a laborokban

Lehet, hogy már csak pár év,  és megszületnek az első kimérák, amelyek emberi szívet növesztenek.  Az eljárás több ezer beteget menthetne meg a biztos haláltól, viszont felvet sok súlyos etikai kérdést.

PÉNZ BESZÉL

Pörög a szállodaipar

Egyes szállók 90-95 százalékos foglaltsággal üzemelnek, de az átlag is 70 százalék feletti. A hoteltulajdonosok a tavalyinál is jobb nyárra számítanak, például a vizes vb kapcsán. Ráadásul rövidesen 300 milliárd forint jut szálláshelyfejlesztésre. Gondot főként a munkaerőhiány jelent.

PÉNZ BESZÉL

Befolyásoló nyilatkozat

Vajon a névadó tulajdonos lenyomta a Waberer’s-papírok jegyzési árát azzal, hogy egyértelműsítette: a cég névhasználati joga rövidesen megszűnik? Követett el szabálytalanságot? Miért, kinek az érdekében szólalt fel?

PÉNZ BESZÉL

Bikaerősek a tőzsdék 

Kiváló kereskedési napokon van túl a Budapesti Értéktőzsde, pazarul teljesítettek az elmúlt hónapban a vezető papírok. A kedvező folyamat az Egyesült Államokból indult, amely aztán begyűrűzött Európába – így lehetünk mi is részesei ennek.

PÉNZ BESZÉL

Középkori vállalkozások 

Gondolná, hogy Európában van olyan társaság, amelyik még a magyar honalapítás előtt jött létre? Összegyűjtöttünk néhány jelenleg is működő céget, amelynek a gyökerei visszanyúlnak a középkorba.

TÁRSADALOM

Akiket mások szenvedése tesz  boldoggá  

Miközben százszámra kerülnek a hatóságok látókörébe az állatkínzók, alig tucatnyian végzik a rács mögött. A bíróság ítélkezik,a közvélemény olykor lázad.

TÁRSADALOM

Felfalja a családot a technológia?  

A digitalizáció és az ahhoz kapcsolódó eszközhasználat jelentős változásokat hozott az emberi kapcsolatokban. Az egymillió dolláros kérdés: mi lesz a gyerekekkel?

SPORT

Az úszók Mekkájává válik Magyarország 

Július 14-től Budapest és Balatonfüred lesz a házigazdája a 17. FINA vizes világbajnokságnak – elképzelhető, hogy a magyar küldöttség eredményességi rekordot állít fel, de nemcsak a medencére, hanem a partra
és a sportdiplomáciai manőverekre is érdemes lesz figyelni.

SPORT

Doppingmágusok előnyben

A dopping ügye mára társadalmi jelenséggé vált, főleg a szabadidő-sportolók vannak kitéve a súlyos kockázatoknak – állítja a Figyelőnek Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője. 

KULTÚRA

Éneket nem lehet kottából tanítani

A napokban érkezett haza a székelyföldi Szentegyházi Gyermekfilharmónia kéthetes kanadai turnéjáról. Tizenkét nap alatt tizenegy koncertet adtak hét városban. A 35 éves együttes alapító-vezetőjével, Haáz Sándorral beszélgettünk.

KULTÚRA

Fatemplom Fesztivál 

Aki szereti a remek koncerteket, a szakrális helyeken elmorzsolt verseket és dallamokat, akit vonz az Őrség energiával telítő vidéke, és egy családias hangulatú, ám pezsgő és tartalmas hétvége, annak ott a helye július 14. és 16. között Magyarföldön, a fatemplomban és környékén. 

KULTÚRA

Nagyon erős a kulturális kisugárzásunk

Jelenleg 22 országban 24 ilyen intézmény működik világszerte, a hálózat idén ünnepli létrejöttének századik évfordulóját. A kultúrtörténeti mérföldkövekről és az intézetek mai helyzetéről Hammerstein Judit, az intézetek tevékenységét felügyelő Balassi Intézet vezetője tájékoztatott.

KULTÚRA

Instant irodalom a buszmegállóban

Mintha a nyári forróságban hirtelen egy jeges italt nyomna valaki a kezedbe. Ott, ahol végképp nem várnád, de nagyon jólesnek az üdítő kortyok, akarom mondani az üdítő mondatok. Nem kell sorban állni érte, magaddal cipelned, félni, hogy kilötybölöd. Ott van ingyen, kényelmesen, szemmagasságban. Pár perc lelki szusszanás haladó és kezdő irodalmi ínyenceknek, ötperces novella a buszmegállóban.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink