2017/07/06

Aktuális lapszám

MÁTRIX

Parlamenti adok-kapok a számok tükrében

Lezárult az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, amelyen a képviselők február 20. és június 15. között összesen 103 döntést hoztak. Parlamenti összeállításunkból kiderül, ki volt a legtöbbet felszólaló kormánypárti és ellenzéki képviselő, államtitkár, illetve miniszter. Ezen kívül megvizsgáltuk azt is, hogy miképp oszlottak meg a renitens képviselők büntetései, kik és miért kapták a legnagyobb pénzbírságot Kövér László házelnöktől a tavaszi ülésszakon.  

MÁTRIX

Az egykori háttérember médiaháttere II.

Erővel kell élni, de ha nincs, akkor is erőt kell mutatni – sokak szerint ez az egyik alapelve Magyarország egyik legnagyobb médiatulajdonosának, Simicska Lajosnak. Előző heti számunkban bemutatttuk, hogy milyen médiamechanizmus kiépítésére volt elég az üzletember ereje. Tényfeltáró cikkünk folytatásában megismerhetik a birodalom kiterjesztésének történetét, valamint azt is, hogyan illesztették be a struktúrába az Indexet vagy akár az RTL Klubot. Ezenkívül a milliárdos jövőbeli terveit is megtudhatják. 

MÁTRIX

Macron meccsei

A francia elnöknek külföldön a németekkel, belföldön a szakszervezetekkel kell tétmeccseket vívnia.

MÁTRIX

"Legalább fideszes abszolút többség ne legyen" – Interjú Szigetvári Viktorral

Az Együtt ragaszkodik a külön listákhoz és az egy közös baloldali egyéni indulóhoz választókerületenként -derült ki a párt Országos Politikai Tanácsa elnökének a szavaiból. Arról is beszélt: szerinte 2018-ban körülbelül negyvenhét ellenzéki egyéni mandátumot kell nyerniük ahhoz, hogy a Fidesznek ne legyen ötvenszázalékos többsége a parlamentben.

MÁTRIX 

Gúzsba kötik a megújulókat 

Nem is a kiforratlan technológia vagy a lassú megtérülés, hanem a fosszilis forrásokból származó fűtő- és üzemanyagok hagyományos támogatása rontja igazán a megújuló energiák versenyképességét.

MÁTRIX 

Orosz bullterrier Washingtonban

A Kreml bekeményített: a kedélyes karrierdiplomata helyett egy kémelhárító nagyágyút küld Washingtonba nagykövetnek.

MÁTRIX 

Folytatódik az orosz-amerikai gázjátszma

Washington gátolná az orosz gáz alternatív, Ukrajnát megkerülő csövek építését, nyomást gyakorol az európai finanszírozókra. Moszkva kínai befektetőket keres, Ukrajna az amerikaiakban bízik.

MÁTRIX

Új román kormány régi vezérléssel

Beiktatta hivatalába a múlt héten a román parlament Mihai Tudose miniszterelnök kabinetjét. A kormányfő új programmal érkezett, és nagy meglepetést okozott az adórendszer alapos átszabására irányuló terveivel.

MÁTRIX

Irány a 21. század!

Ana Brnabić, az új szerb kormányfő a digitalizáció korszakába vinné országát. Nem változik a külpolitika,  az uniós út marad az egyik prioritás, ugyanakkor fontos a hagyományosan jó orosz viszony, illetve a kínai kapcsolatok.

SKYNET

Ajjaj, megjött Petya!

Még a csernobili monitorozó rendszer és az ukrán jegybank gépei is leálltak a múlt héten egy hatalmas támadás miatt, Amerikában pedig 198 millió választó adatai szivárogtak ki. Mi lesz itt!?

VALÓ VILÁG

Magyar euró: se vele, se nélküle

Miközben Magyarország gyakorlatilag teljesíti az euró bevezetésének pénzügyi követelményeit, pillanatnyilag nem túl vonzó az uniós valuta mielőbbi meghonosítása. Ugyanakkor hazánk más EU-tagállamokkal együtt visszautasíthatatlan ajánlatot kaphat a közös pénz átvételére. 

PÉNZ BESZÉL

Magyarország a brexit nyertese lehet

Az amerikai nagyvállalatok nem bánják, sőt egyenesen örülnek annak, hogy Orbán Viktor belefogott a keleti nyitásba – mondta el lapunknak Eric Stewart, az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács elnöke.

PÉNZ BESZÉL

Kevesebb búza terem az idén

Akár 15-20 százalékkal is csökkenhet a learatott búza mennyisége a múlt évihez képest.

PÉNZ BESZÉL

Kockázat érdekességekkel

A tőzsdére lépő Waberer's jelenlegi menedzsmentje a részvénykibocsátásából befolyó friss forrás jó részéből a Link nevű lengyel fuvarozási céget akarja megvásárolni. Július 6-án már elérhetőek lesznek a papírok a tőzsdén. 

PÉNZ BESZÉL

Felvásárlási célpont lehet a Twitter

Akad szakértő, aki szerint jelentős, 40 százalék körüli árnövekedés vár a 3-4 éve hatalmas mínuszokat összehozó Twitter-papírokra, mert kiváló felvásárlási célpont lehet a cég. Az igen magasra értékelt technológiai részvények kapcsán azonban nem  árt az óvatosság.

Társadalom 

Határtalan bűnözői kreativitás

“A szervezett bűnözői közösségek általában kisebb csoportokból, olykor családokból alakulnak át nagy hálózattá, az albánokat kivéve jellemzően egy nemzetiségűek, az áldozataikat egy országból, sőt egy faluból vagy családból toborozzák” – mondta Molnár Angelika, az Europol szakértője, akit a Figyelő arra kért, hogy mutassa be az európai emberkereskedelem főbb tendenciáit. 

Társadalom 

Bulizni másképpen is lehet

Az összes határon túli nagyobb magyar közösség számára fontos, hogy fiataljaik összejöjjenek a nyáron, s két koncert között sorsukat érintő, közéleti kérdésekkel is foglalkozzanak. Körképünkben megmutatjuk, hogy milyen programokkal várják a legnépszerűbb határon túli szabadegyetemek az érdeklődőket, mely témák köré szervezték az idei rendezvényeket.

Társadalom 

Dévény Anna odaföntről is vigyáz a betegeire

Elhunyt Dévény Anna gyógytornász, a Dévény speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer (DSGM) kidolgozója és fejlesztője. Élete nemcsak szakmai munkássága, hanem a környezetére is hatást gyakorló személyisége miatt is különleges volt.

KULTÚRA

Manapság a számítógép animál 

A 13. KAFF fődíját Wunder Judit nyerte el Kötelék című alkotásával. Judit alapképzését a Képzőművészeti Egyetemen szerezte mint alkalmazott látványtervező. Aktívan dolgozik ma is tervezőként, főképpen bábszínházakban. Mesterképzésre azonban a MOME animáció szakára jelentkezett, a fődíjas Kötelék a diplomafilmje. Erre mondjuk, hogy erős kezdés.

Rófusz Ferenc, hazánk első Oscar díjas filmrendezője az MTVA különdíját nyerte, a Hoppi mesék – Az emlékezés ünnepe című alkotásával, amely már természetesen számítógépes programok segítségével készült. A gyereksorozat egy-egy epizódja egy-egy ünnepről szól (Karácsony, Hanuka, Kínai újév stb.) és az első vetítések sikere után – 13 epizód készült el eddig – a Médiahatóság Dargay pályázatán nyert összeg segítségével egészestés film készül belőle, amelyet szeptemberben adnak át.

KULTÚRA

Aki meséket és költészetet álmodott épületekbe

 „Magyar formanyelv nem volt, hanem lesz. Mert kell lennie.” – szól a korszakalkotó építőművész hitvallása, akiről Lechner összes címmel kötetet jelentetett meg a Látóhatár Kiadó.

Mai, közkeletű nevükön Iparművészeti Múzeum, Balettintézet, Magyar Államkincstár. A három talán legismertebb és talán legszebb épület, amelyet az építészet iránt nem szakavatottan érdeklődők is ismernek, és most beugrik az „aha” élmény. A Zsolnay kerámiás tetők és épület dekorációk, a lágy ívűre hajlított ajtó és ablakkeretek, a mesés részletek, a Lechner Ödön által megteremtett magyaros szecesszió műremekei.

KULTÚRA

Nyáron nyaralunk

Megannyi divatos, felkapott, menő város, üdülőtelep, tengerpart kínálja magát nyaralásra. Mi megpróbálunk olyan célpontokat ajánlani, amelyek ha kevésbé népszerűek is, épp olyan pompás kikapcsolódást nyújtanak.

 
 
 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink