2017/06/29

Aktuális lapszám

MÁTRIX

Fúrják az orosz gázvezetékeket

Az USA felsőháza piacot teremtene a cseppfolyós gáznak, a németek és az osztrákok maradnának a Gazprom mellett.

MÁTRIX

Razzia a digitális szférában

A nagyhatalmak titkosszolgálatai aktívan figyelik az online szférát a terrorizmus elleni fellépés jegyében. Az EU törvényi szinten szabályozná a kérdést.

MÁTRIX

Az egykori háttérember médiaháttere

Erővel kell élni, de ha nincs, akkor is erőt kell mutatni – sokak szerint ez az egyik alapelve Magyarország egyik legnagyobb médiatulajdonosának, Simicska Lajosnak. De vajon mennyi erő és támogatási kedv van még benne, hogy működtesse, fenntartsa érdekeltségeit? Melyik médium az, amely hivatalosan is, és melyik az, amely csak informálisan, de mégis szorosan kötődik hozzá? Feltérképeztük az üzletember régi és új médiabirodalmának működését s mindazt, ami mögötte van.

MÁTRIX

Halálbiztos diagnózis?

1974-től 1992-ig a rákos megbetegedési és a halálozási szám is meredeken emelkedett, majd 1992-ben a halálozás növekedésének üteme fékeződött. Bár azóta folyamatosan növekszik a megbetegedési szám, de a halálozás nem érte el egyetlen további évben sem az 1999-es szintet. A Nemzeti Rákregiszter statisztikái szerint 2006-tól 2014-ig évente körülbelül 12 ezerrel emelkedett a nyilvántartásba vett felnőtt beteg, a halálozás ugyanakkor 1300-zal csökkent minden évben, ami több mint 10 százalékos javulást jelez.
 

MÁTRIX

Egy lépéssel közelebb az integrációhoz

A gyereknek fontos a visszajelzés, egy hosszú írásbeli értékelés számára kevésbé kézzelfogható, illetve motiváló, mint az érdejegyek, amelyekkel egyszerűen nyomon követhető a teljesítmény – mondta a Figyelőnek nyilatkozó, külföldön elhelyezkedett konduktor, amikor a köznevelési törvény módosításáról kérdeztük. A szabályozás visszaállítja az értékelési rendszert a beilleszkedési, tanulási vagy magatartászavarokkal küzdő diákoknál.

MÁTRIX

Drágán mobilozunk

Olcsónak hirdetik magukat a magyarországi szolgáltatók, de a szomszédságunkban jutányosabb áron jobb feltételeket kínálnak. Összeállításunkban áttekintjük a kelet-közép-európai térség kínálatát. Ízelítőül íme egy összehasonlítás: Romániában 15 euróért mintegy 4600 forintért korlátlanul telefonálhatnak és sms-ezhetnek az előfizetők bármely hálózatba, és legalább 300 percig külföldön élővel is cseveghetnek úgy,  hogy legalább 3 GB adatforgalom is jár hozzá. Nálunk az összes szolgáltató külföldi percek nélkül legalább a két és félszereséért kínál hasonlót.

MÁTRIX

Muszlim terjeszkedés Bosznia-Hercegovinában

Érdekes időutazáson vehet részt, aki ellátogat Mostarba, Hercegovina fővárosába, csak a turista nem tudja eldönteni, hogy Nyugaton vagy Keleten van-e. Egy-egy mecset, egy-egy katolikus templom jelzi a hovatartozást. Úgy tűnik, felülkerekedik az iszlám vallás, illetve az identitással való erőfitogtatás. A táj festői, ám a feszültség érezhető.

MÁTRIX

Sok pénzt hozó „potyautasok” Szerbiában

A kaszinók adják a szerb turizmus bevételének egyötödét. Az idegenforgalom erősödik, a vendégeket azonban nem jelentik be. A belgrádi szaktárca nemrég közzétett adataiból kiderül, hogy egy év alatt 500 millió dollárt hoztak az utazó hazárdjátékosok a szerb államkasszának. Aleksandar Denda minisztériumi tanácsos szerint nagyobb figyelmet kellene szentelni a szerencsejátékoknak, tovább kellene serkenteni az ágazatot. Az egyik példa éppen a macedón lehet: a görögországi tilalom miatt a macedón–görög határ északi oldalán egymást érik a vastag pénztárcájú játékosokra pályázó létesítmények, a vendégek alig tudnak választani a kaszinókínálatból.

SKYNET

Nagyot bukott a Fitbit

Az okosórák és fitneszkarkötők piacán nagy átrendeződés történik: az olcsó, de elég jó termékekkel előálló kínai Xiaomi ugyan őrzi első helyét, ám az amerikai Fitbit szenved. Az Apple és a Samsung drága okosórakat kínál, ám ezeket mégis veszik – ha nem is olyan arányban mint korábban várták egyesek.

PRO ÉS KONTRA

Bitcoin-befektetés a mérlegen

Két szakértőt kérdeztünk arról, hogy érdemes-e most virtuális valutába fektetni, hogyan kell hozzáfogni ehhez, illetve óvatosabb szakértőnk azt is kifejti, milyen veszélyei vannak egy ilyen kalandnak.

VALÓ VILÁG

Kifehérítenék a turizmust!

 A feketefoglalkoztatásnak véget kell vetni – szögezte le Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, aki hisz abban, hogy itthon pár év múlva a turizmus már a GDP 16 százalékát fogja kiadni.

– Mit emelne ki az elmúlt év eredményei közül?

– A hazai turizmus 2016-ban a világátlag nagyjából kétszeresével, az európai átlag több mint háromszorosával nőtt, a szállásdíj-bevételek 11 százalékkal bővültek. Csak ez év áprilisban a belföldi vendégéjszakák száma 28, a külföldieké 22 százalékkal emelkedett, és 33 százalékkal haladta meg a szálláshelyek árbevétele a múlt esztendő azonos időszakának adatát, ez az elmúlt évek legkiemelkedőbb eredményének számít. Várakozásainkon felül nő a belföldi turizmus, ami azt jelzi, hogy az embereknek van pénzük, és kihasználják például a SZÉP-kártya adta lehetőségeket is. Hosszabb távon vizsgálva az eredményeket azt látjuk, hogy a válság éveit követően 2010-ben indult el a növekedés, 2011-ben már a krízis előtti eredményeket hozta a turizmus, de azóta a vendégéjszakák száma 41, a szálláshelyi bevételek pedig 83 százalékkal nőttek.

PÉNZ BESZÉL

Pusztít az aszály

A gabonatermelők a jelenleginél magasabb árakat remélve sok helyütt kivárnak az értékesítéssel.

Megkezdődött az aratás – hívja fel a figyelmet a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) az elnöke. Vancsura József emlékeztet arra, hogy Péter-Pál-napra az árpával szoktak végezni a gazdálkodók, de idén mostanra már a búza betakarítását is elkezdték. A betakarítás ugyanakkor nem mentes a gondoktól. Szakértők szerint a tavalyihoz hasonló, magasabb termésátlagok esetén valamennyire ki lehetne egyensúlyozni a „katasztrofálisan” alacsony búzaáraknak köszönhető árbevétel-kiesést. Erre azonban a jelek szerint semmi esély.

PÉNZ BESZÉL

A robotok elveszik a munkánkat?

Már 2020-ra munkahelyek milliói szűnhetnek meg a gépek miatt.

New Yorkban már van olyan McDonald’s is, ahol egy érintőképernyős masinánál kell kiválasztani a kiszemelt menüt, így egyetlen emberrel se kell beszélni ahhoz, hogy a rendelésünket leadjuk.

Mindeközben a legnagyobb online áruház, az Amazon raktáraiban az áruk mozgatását mostanra narancssárga doboz formájú robotok végzik, amelyek akár 317 kilogrammot is meg tudnak emelni. Ezeket az okos szerkezeteket az amerikai multi először 2014 végén kezdte használni: először 15 ezer robotot vetettek be, mára viszont a számuk ennek a háromszorosára ugrott.

A nagy cégek közül egyre többen lépnek hasonló útra. Amerikában az emberek kétharmada hiszi, hogy 50 éven belül a legtöbb munkahelyet gépek fogják feltölteni, a megkérdezettek 80 százaléka szerint viszont pont az a terület, amin ők dolgoznak nincs veszélyben. A többség tehát rendkívül optimista, de sajnos alaptalanul: a robotok gyakorlatilag minden olyan területen meg tudják vetni a lábukat, ahol nincs szükség magas fokú kreativitásra.

PÉNZ BESZÉL

Felpöröghet az ingatlanpiac

Kiderült, hogy a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról (SZIT) szóló törvénymódosításnak kik lehetnek a legfőbb nyertesei.

Mint ismert, az Országgyűlés júniusban elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Ez jelentős mértékben érinti a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok (SZIT) jogi szabályozását is. A Figyelő által megkérdezett szakértők várakozásai szerint az ingatlanbefektetők, -fejlesztők egyre nagyobb számban döntenek majd a tőzsdei bevezetés és a SZIT státusz megszerzése mellett. A kisbefektetők is a változások komoly nyertesei lehetnek: a SZIT jól kiegészítheti a befektetési portfóliójukat.

TÁRSADALOM

Előírások nélkül

Nelson Mandela korábbi tanácsadója szerint a ranglisták és mérések helyett a boldogságra kellene koncentrálni, és az oktatásban minél nagyobb szabadságot adni a tanároknak. Prof. dr. David Venter, a Mathias Corvinus Collegium vendégprofesszoraként érkezett Budapestre, ezúttal azonban nemcsak órát adott, hanem egy előadást is tartott a boldogság és a karrier harmóniájának megtalálásáról. A professzor a Figyelőnek adott interjút.

TÁRSADALOM

Nehezített pályán

Miközben nehezen vitatható állítás, hogy a gyerekek harmonikus növekedése és szocializációja szempontjából a teljes család jelenti az ideális közeget, érdemes arra is érdemes figyelni, hogy különböző okok miatt ugyan, de számos gyerek nevelkedik valamelyik szülőjét nélkülözve. E családok mindennapjaink részei, hiszen élhetnek mellettünk a szomszédban, dolgozhatunk velük egy irodában, vagy akár egy gyermekeink ugyanazon a pályán fociznak. Az egyszülős családok speciális élethelyzetére kíván választ adni az ősszel induló Egyszülős Központ.

SPORT

Lázadás a medencében?

„Meglehetősen biztos vagyok abban, hogy engem is megcéloztak ezzel” – vélekedett Hosszú Katinka a Mare Nostrum úszó versenysorozat canet-et-roussillon-i állomásán. A háromszoros olimpiai bajnok magyar úszó a FINA június elején közzétett, a világkupa-sorozatra vonatkozó szabályváltozásokra reagált így.

Hosszú előbb saját Facebook-oldalán fakadt ki, majd június 21-én hosszú, magyar és angol nyelven is közzétett nyílt levélben bírálta a módosításokat – a vk-széria átalakításának több szempontból is ő a legnagyobb vesztese.

KULTÚRA

Maradjon az európai kulturális altalaj

A Klebelsberg-kastélyt Orbán Viktor miniszterelnök adta át, aki ünnepi beszédében a következőkről beszélt: „Európának meg kell értenie, hogy minél többet ad fel saját hitéből és kultúrájából, annál gyengébb lesz politikailag és gazdaságilag. Vajon mennyiben hasonlít mai világunk arra, amiben Klebelsberg valósította meg kultúrpolitikáját?”

KULTÚRA

Torockón kétszer kel fel a Nap

Tavaly lelkes fiatalok mertek nagyot álmodni, s életre hívtak egy erdélyi összművészeti fesztivált. A Double Rrise erősségét kulturális sokszínűsége mellett, színes zenei kínálata, no és természetesen páratlan helyszíne biztosítja: az Eurpa Nostra-díjasTorockó. A programon túl természeti tüneménnyel szolgál a fesztivál, ugyanis kétszer kel fel a Nap. Innen a Double Rise elnevezés. Persze ez nem a szervezők vitathatatlan kreativitását dicséri. A magyarázat az a falu fölé tornyosuló kopár kettős hegycsúcs, amely mögött minden reggel felvöröslik a napkorong, majd kisvártatva eltűnik, hogy az ormot kettészelő völgyben újólag felragyogjon.

KULTÚRA

A rajzoknak nincs szükségük fordításra

A politikáról, a vallásról, a jazzről, a sakkról, a pétanque-ról és természetesen a nőkről beszélgetett legszívesebben unokájával Vasarely – mindezt a felújított óbudai Zichy kastélyban, a Vasarely Múzeum és a szintén megújult állandó kiállítás megnyitóján mesélte el Pierre Vasarely, Vásárhelyi Győző egyetlen unokája.

KULTÚRA

Világsztár az Operában

Az NDK-s turista harminc évvel később visszatér, és előbb Verdivel, Wagnerrel töri át, majd egy hirtelen bedobott Pomádé királlyal robbantja fel az Operaház épületét. Először járt nálunk a világ vezető basszistája, a sokoldalú René Pape. Nagy sikerű áriaestje után Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház vezérigazgatója beszélgetett vele.

– Dohányzik?

– Igen.

– És milyen hangfaj volt a cigaretta előtt?

– Most arra gondol, hogy sokan ettől szereznek mélységet, de nálam ez nem volt szempont. Már a drezdai fiúkórusban is a legmélyebb szólamot énekeltem Mozart Varázsfuvolájának Három gyermeke közül.

– Nehezen képzelem el a két Richard, Wagner és Strauss városát, hogy abban egy kisfiú miként köti meg magát, hogy operaénekes lesz. Mi az Ön története?

– A nagymamám nevelt fel, az ő számára még eleven élmény volt a Semperoper (a háborúban lebombázták, negyven év után építették csak újjá), nekünk már csak a romok maradtak, amik között sokat játszottunk. Hétévesen bekerültem a híres Kreutzchorba, és az volt az én zeneiskolám, rengeteg egyházi muzsikát énekeltünk, és emellett a kórus delegált fiúszólistákat Varázsfuvola-előadásokba is. Ez volt a legeleje.

 
 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink