2017/06/22

Aktuális lapszám

MÁTRIX

Palkovics László: Erős alapot építettünk az oktatásnak

Folynak  a tárgyalások az érintett amerikai szövetségi kormányokkal és a washingtoni központi kabinettel is a felsőoktatási törvény módosításáról – mondta lapunknak Palkovics László oktatási államtitkár. Arról is beszélt, bevált a felsőoktatási kancelláriarendszer, a köznevelésben pedig sikeresek a tankerületi központok, és indul az iskolafelújítási program is.

MÁTRIX

Előzetesben az MSZP zongoracipelője

Áll a bál a szocialistáknál a szombathelyi MSZP-elnök Czeglédy Csaba előzetes letartóztatása miatt. Eközben Botka László miniszterelnök-jelölt kampánycsapatot hirdetetett, amelyben először párton belüli ellenfelei is helyt kaptak, aztán gyorsan eltávolították őket.

MÁTRIX

Pirulák a versenyképességre

A tíz évvel ezelőtti átlagos reáljövedelemhez képest több mint harmadával jobban keresünk. Idén az uniós tagállamok közt nálunk volt nominál értékben a harmadik legnagyobb minimálbér-emelkedés. A foglalkoztatás bővítése elengedhetetlen a nemzetgazdaság versenyképességének javításához. Ez persze nem mehet a vállalati versenyképesség rovására. Jelenleg három magyar régióban is magasabb a munkaerő-piaci hatékonyság, mint az uniós átlag.    

MÁTRIX 

Válóper helyett mézeshetek

A borítékolt konfliktus ellenére egyelőre kifejezetten jó a viszony a politikai és a monetáris vezetés között az USA-ban.

MÁTRIX

Peking hangja az EU-ban

Ismeri valaki Önök közül Luigi Gambardella nevét? Aligha. Pedig befolyása meglehetősen nagy az EU-ban. Az 52 éves olasz egykor a telekomlobbi érdekkijárója volt Brüsszelben, majd átnyergelt egy sokkal nagyobb bizniszre – Kína lobbistája lett.

MÁTRIX

Meg kell változtatni a schengeni szabályokat!

Jövőre is folytatódnak a szigorított ellenőrzések az osztrák-magyar határon. A közös európai haderő nincs napirenden, ezzel kapcsolatban álvita folyik – nyilatkozta lapunknak Hans Peter Doskozil, osztrák védelmi miniszter.

MÁTRIX

Elszámolás a bányászjárásért

Elítélik-e a volt román államfőt, Ion Iliescut és volt kormányfőjét Petre Romant a 27 évvel ezelőtti bukaresti bányászjárásért? Négy halott, 1388 sebesült és 1250 politikai okokból meghurcolt, bebörtönzött ember volt a tragikus következménye a Bukarestbe szállított bányászsereg támadásának, illetve az exkommunista államfő rezsimje által indított eljárásoknak. Iliescut és tizenhárom társát most emberiesség elleni bűncselekmények vádjával idézik be a bíróságra.

MÁTRIX

Több orosz gáz, kevesebb pénzért

Szerbia árucserével faragna le gázimportja költségeiből, s az oroszok hajlanak is az alkura. Így a szerb áruexport is javulni fog – bizakodnak Belgrádban

MÁTRIX

Szlovák vagy szlovén?

Kellemetlen, sőt kínos pillanatokat okoz mind Szlovákiában, mind pedig Szlovéniában, hogy a két ország nevét, lobogóit, himnuszukat és felségjelüket gyakran összekeverik a nemzetközi rendezvényeken, nemcsak sportversenyeken, hanem még csúcstalálkozókon is. A két állam képviselői közös felvilágosító fórumokat is tartottak identitáselemeik tudatosítására, de úgy tűnik, nem elég sikerrel.

SKYNET

Vakáció a szobában?

Jön a szobájukba nyáron is bezárkózó játékkedvelők legújabb ketyeréje, a „világ eddigi legerősebb konzoljaként” bemutatott Microsoft Xbox One X. Az öldöklés, az űrcsaták, a sport és stratégiai játékok tömkelege fog sohasem látott grafikai látványvilág mellett megvalósulni, de szerencsére csak ősztől – nyáron még ki lehet dugni a fejet a szobából.

Persze nem minden tinédzser vagy fiatal felnőtt van igazán rákattanva erre, de a különleges látványvilág, a sok tucatnyi, sok száz játékossal egyszerre online játszható nagy öldöklések bizony egyeseknél függőséget okoznak. Döbbenetesek a játékosok számát mutató statisztikai adatok. E szerint világszerte 1,8 milliárd ember játszik elektronikus játékokkal rendszeresen! Ebből mintegy 1 milliárd ember szokott konzolozni.

PÉNZ BESZÉL

Nem minden arany, ami kézműves

A kisüzemekben készülő élelmiszerek óriási népszerűségnek örvendenek. De tényleg megérik az árukat?

Ha a piacon szép sárga csirkét lát, még ne vegye biztosra, hogy háztájival van dolga. Volt már rá példa, hogy a termelők kurkumával adtak új színt a nagytermelőtől beszerzett húsnak. Ezzel a kis trükkel az állatokért akár a normál ár dupláját is el lehet kérni. Gyanús lehet az is, ha a magyarnak titulált fokhagyma feltűnően nagy, a formája pedig szabályos: valószínűleg olcsó kínai termékről van szó, aminek az íze nem is olyan intenzív, mint az itthoninak.

PÉNZ BESZÉL

Szakember kerestetik

A toborzási technikák gyökeresen megváltoztak az utóbbi időben. Olyan cég is van, amelyik a bankárokat már a pincérek és az eladók közt toborozza.

Pár éve a válság idején, ha egy cég új munkatársakat keresett, csak fel kellett töltsön egy hirdetést valamelyik nagy álláskereső oldalra és máris csőstől jöttek a jelentkezők. Azóta nagyot fordult a világ: a toborzást már nem lehet ilyen egyszerűen megúszni. Az álláshirdetésekre nem csak hogy kevesen jelentkeznek – a számuk az utóbbi időben egy-egy hirdetésnél átlagosan negyedével eset vissza – , de sokszor az is baj, hogy az érdeklődők nem elég képzettek. 

PÉNZ BESZÉL

Romokban a könyvszakma?

Még mindig nincs ügyvezető igazgatója a korábban 56 Alexandra könyvesboltot működtető Rainbow Üzletlánc Kft.-nek. A könyvpiacon a helyzet nem reménytelen, de sok idő kell a talpra álláshoz.

PÉNZ BESZÉL

Zajlik a hirdetési adatháború

Az online hirdetési pénzeket a Google és a Facebook mellett hamarosan már a Verizon is igyekszik elszipkázni a magyar cégek orra elől.

Egy mindennapi internetező nem is gondolná, hogy Magyarországon közel 70 milliárd forintot költenek el évente online hirdetésekre. Pedig a Magyar Reklámszövetség és az IAB Hungary eléggé jól közelítő, vállalati önbevallásokon és más kutatómunkákon alapuló becslései szerint a hazai internetes hirdetési piac tavaly 66-68 milliárd forint körül volt, méghozzá a szokásos árkedvezményekkel csökkentett nettó áron, tehát nem bruttó listaáron. (Összehasonlítva: a köztudottan borsos árú hirdetésekre a televíziókban összesen tavaly hozzávetőleg 56 milliárd forintot költöttek el)

TÁRSADALOM 

Erős-e az erősebb nem?

Apa-Fia Körök és teltházas előadások országszerte, 130 ezer követő a közösségi oldalon és több tízezer női támogató. Bedő Imrével, a Férfiak Klubjának alapító-vezetőjével beszélgettünk a kiveszőben lévő férfi értékek újrafelfedezéséről és a férfivá érés buktatóiról.

TÁRSADALOM

Várostervezés ésszel és lélekkel

A világ teljes lakosságának kétharmada néhány évtized múlva városokban él majd. A megbetegedések, a különböző sérülések komoly fenyegetést jelentenek ma és a jövőben is. A gyors urbanizáció túlterhelheti az egészségügyi ellátórendszereket, miközben a városi életminőséget sok tényező befolyásolja.

SPORT

Megvalósuló futballálmok

A román futball történetében először szerepel tömbmagyar terület klubja a legmagasabb szinten, miután a Sepsi OSK kivívta az élvonalbeli tagságot – a székely meglepetéscsapat a következő idényt már a Liga I-ben kezdi.

KULTÚRA

Támogatás gyümölcse

Szerdán, a Zene Ünnepén kezdődött és 24-ig, a Múzeumok éjszakájáig tart a Cseh Tamás Program Fesztivál, azaz a CSTP Feszt a Várkert Bazárban. A fellépők jórészt olyan előadók és zenekarok, akiket az idei évadában támogatott a program. Az időpont kiválasztásakor ügyeltek arra, hogy egybe essen a Hangszert a kézbe interaktív zeneoktatási roadshow – amit eddig 22 ezren láttak az ország 7 városában – budapesti állomásával a Várkert Bazárban, a Zene Ünnepével és a Múzeumok Éjszakájával, amely programokon eddig is megjelentek a CSTP rendezvényei.

KULTÚRA

Táncünnep Győrben

Egy hét alatt harminc előadás, megannyi alkotó, együttesek, csoportok és szólisták, balett és modern tánc a Magyar Táncfesztiválon június 18. és 25. között Győrben. Az első online táncfesztivál mellett megrendezik a harmadik gyermek táncfesztivált is.

„Amikor létrehoztuk ezt a fesztivált, egyetlen cél vezérelt minket, hogy a magyar táncművészeknek is legyen egy rangos seregszemléje” – magyarázta Kiss János, a Győri Balett, Kossuth- és Liszt Ferenc díjas igazgatója, az NKA Táncművészeti Kollégiumának társelnöke, aki ilyetén minőségében nem is igazán táncosnak, inkább táncvédőnek tartja magát. „Hál’Istennek dolgoznak az együttesek, az alkotók, és kell egy hely, kell egy hét, ahol egymásnak is meg tudjuk mutatni mit csináltunk egész évben.”

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink