2017/06/15

Aktuális lapszám

MÁTRIX

Elszámoltatás: végtelen történet?

Jelentős, a 2010 előtti időszakhoz kötődő büntetőügyek is folytatódnak az ősszel, miközben a sukorói telekcsere perében a múlt héten megszületett az első igazán kemény ítélet. Az úgynevezett elszámoltatás tehát, bár lassan, de folytatódik. Sőt,újabb bírósági procedúrák vannak a láthatáron.

MÁTRIX

Kutathatók lesznek a titkosszolgálati mágnesszalagok

Aljasnak vagy hazugnak kell lenni ahhoz, hogy Magyarországot az alapvető szabadságjogok érvényesülése terén valaki Oroszországhoz hasonlítsa – hangoztatta a törvényalkotási bizottság elnöke, az Országgyűlés alelnöke lapunknak adott interjújában. Gulyás Gergely azt is elmondta, kezdeményezte az ügynöktörvény módosítását, amelynek köszönhetően kutathatóvá válnak a titkosszolgálati mágnesszalagok.

MÁTRIX

Minden héten új válság

A magyar-amerikai viszony jó irányba változik, azonban talán nem olyan gyorsan, mint arra sokan számítanak – nyilatkozta lapunknak Connie Mack, Magyarország washingtoni lobbistája.

MÁTRIX

Lábon lőtték magukat a toryk

Csúnyán eltaktikázta magát a brit kormányfő. A brexit tárgyalások az eddig gondoltnál is nehezebbek lesznek.

MÁTRIX

Kulturális irányváltás

A harmadik Orbán-kormány irányváltást hajtott végre a kultúra területén. A kulturális alapellátás kiterjesztése, jelentősen megemelt költségvetés, nagyberuházások, megnövekedett fesztiváltámogatás. Ezekről beszélgettünk Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral.

– Létrehoztuk a Kulturális Alapellátás Kerekasztalát, ahova elhívtuk a közgyűjteményi, közművelődési, művészeti terület országos hatókörű szakmai szervezeteit. Ezzel a mintegy negyven szervezettel azt vizsgáltuk, mi szükséges ahhoz, hogy a nagy hálózattal rendelkező kulturális szolgáltatók, például a könyvtárak, a kultúrházak, a színházak, vagy a művészeti együttesek az éves munkatervükben erősíthessék az alapellátásról való gondolkodást – fogalmazott Hoppál Péter.

MÁTRIX

Gazdasági hanyatlás a Nato-tag Montenegróban?

Mit hoz Montenegrónak a NATO-tagság? A kicsiny, mindössze 620 ezres lélekszámú Adria-parti ország kormányfője szerint Oroszországnak fel kell hagynia politikai kísérleteivel. De mi lesz a vendéglátóiparba dollármilliárdokat befektető oroszokkal? Hiányukat aligha pótolhatja Montenegró új, nyugati befektetőkkel. 

MÁTRIX

Balkáni munkaerő-migráció Szlovénián át

Szomszédolás rovatunkban betekinthetünk a Szlovénián keresztül zajló balkáni munkaerő-migráció folyamatába. Egy bosnyák férfi tíz éve vállalt munkát Ljubljana környékén, majd kölcsönadták Ausztriába, Németországba és Belgiumba, ma pedig sérülten, szinte reménytelenül betegállományban tengődik.
 

MÁTRIX

Ukránok Európa útjain

Vasárnaptól az ukrán állampolgárok biomentrikus útlevéllel félévente 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak az EU-ban – Nagy-Britannia és Írország kivételével. Cikkükben megvizsgáltuk a vízummentesség belpolitikai hasznát, infrastrukturális és migrációs kihívásait.

PÉNZ BESZÉL

Öntözési problémák

A vízkészletek iránti igény fokozódásával a növénytermesztés öntözési igénye is nő, miközben a bolygón kinyert édesvíz 70 százalékát már ma is a mezőgazdaság szívja föl. Hogyan tovább?

PÉNZ BESZÉL

Harci készültség

A várakozások szerint a következő években a Közel-Kelet mellett Közép- és Kelet-Európa lesz a katonai járművek egyik legnagyobb felvásárlója.

Miután 2014-ben Donyeckben kipattant a háború a tudósításokból hamar világos lett, hogy az ukrán hadsereg komoly problémákkal küszködik. A saját gyártású T-64-es tankjaiknak sokszor egyetlen találat után teljesen leszakadt a lövegtornya. A szakértők arra gyanakodtak, hogy a Harkov városában készült járművek gyári hibásak voltak.

Azóta Ukrajna úgy tűnik, levonta a megfelelő következtetéseket: a hadi kiadásokat három év alatt megnégyszerezték. Erre a célra tavaly átváltva 1 billió forintot költöttek.

Bár tőlük nyugatabbra nem ropognak a fegyverek a kontinensen – részben épp az orosz-ukrán konfliktus hatására – sok ország lépett hasonló útra. A közép-európai államok tavaly átlagosan 13 százalékkal növelték a katonai kiadásaikat, a teljes kontinensen pedig ez a mutató 1,7 százalékkal nőtt méghozzá összesen 328 milliárd dollárra. A válság idejét jellemző megszorítások tehát kezdenek szertefoszlani. Bár sok ország, például az emlegetett Ukrajna, főleg az Egyesült Államokból szerzi be az új hadi eszközöket – jellemző, hogy a tíz legnagyobb ágazati cégből hatnak az USA-ban van a székhelye – a kiadások felpörgése az európai gyártóknak is jó hír.

VALÓ VILÁG

Elektromos autó-körkép

A miniszterelnök a minap adta át Gödön Európa egyik legnagyobb elektromosjármű-akkumulátor gyárát. Ennek apropójából megnéztük, hogy az e-autókból hogyan fogynak az újdonságok, illetve hogy az olcsóbb kategóriában mekkora a választék. 

Meglepő lehet, de az elektromos autók legnagyobb piaca nem az Egyesült Államok vagy Európa, hanem Kína. A távol-keleti országban 2017 első hónapjában 54 százalékkal visszaestek az eladások, de azóta újra szárnyal a piac: az első negyedévben több mint 60 ezer tisztán elektromos és tölthető hibridautó talált gazdára, ami az előző évhez képest 41 százalékos növekedést jelent – derül ki a világ legnagyobb e-autó értékesítési statisztikákkal foglalkozó oldala, az ev-volumes.com friss adataiból. Ez persze még nem olyan nagy szám, de a növekedési ütem nem csak fennmaradhat, de még erősödhet is a következő években. 

SKYNET

Az Apple is okoshangszóróval támad!

Az Amazon Echo, majd a Google Home után immár az Apple is bemutatta az akár okosotthonok vezérlésére is alkalmas okoshangszóróját a Home Pod-ot, ami év végétől lesz kapható. De miért is kellene nekünk egy ilyen ketyere?

TÁRSADALOM

Csak én ismerem az igazságot

Soha annyi információhoz nem jutott az ember, mint napjainkban, miközben a forráskritika gyenge lábakon áll, így az álhírek és a tudományosnak látszó cikkek tömegei találnak mentális táptalajra. Érdekes jelenség, hogy a féltudással bíró emberek komoly önbizalommal is rendelkeznek.

TÁRSADALOM

Csak ide kell őket csalogatni

Low cost – külföldön e nem túlságosan hízelgő jelzővel illetik Budapestet, legalábbis erről panaszkodnak a hazai turisztikai szakértők. Szerintük ideje lenne lemosni ezt a véleményt: ne arról legyen híres a magyar főváros, hogy itt olcsón meg lehet úszni a bulizást. Budapest sokkal többre hivatott annál, minthogy csupán romkocsmákba vágyó hátizsákos fiatalok célpontja legyen. Természetesen – így a szakmai vélemény – jöjjenek továbbra is hosszú sorokban a hétvégi kiruccanásra vágyó angol fiatalok, ám az üdvös mégis csak az lenne, ha az úgynevezett minőségi turisták száma is egyre inkább emelkedne.

SPORT

Végső határainkon túl – interjú Lubics Szilviával

Egyszemélyes sztorinak tűnik, amit csinálok, ám valójában ott áll mögöttem az egész családom – erről is beszélt a Figyelőnek a kiváló ultrafutó, Lubics Szilvia, aki élete egyik legnagyobb kihívására készül. A háromgyerekes édesanya eredményei lenyűgözőek, a 246 km-es Spartathlon-t háromszor is az első helyen teljesítette.

SPORT

Egy fiú életéért a "mindent" is kevés

Sportága halhatatlanjává vált, pedig még aktív versenyző: a júniusban 42 éves üzbég Oksana Chusovitina megkapta a lehető legnagyobb elismerést páratlan, hét olimpiát átívelő tornászkarrierjéért. Olimpiai bajnok, világbajnok, Európa-bajnok, s egy anya, aki fia életéért tornázott éveken keresztül.

KULTÚRA

Juhász Árpád, a Kóborló Farkas

Az egyik legnépszerűbb tudományos ismeretterjesztő televíziós. Szuggesztív stílusával, jellegzetesen érces hangjával, hihetetlen tudásával, sármjával többgenerációs rajongó tábort tudhat magáénak. 1957 óta készít rádiós, televíziós műsorokat, számos könyvet publikált. A 82 éves Juhász Árpádban több ember lakik. Évtizedekig gyakorló geológusként, TIT előadóként, majd igazgatóként, idegenvezetőként is dolgozott. Az ügyes filmes, aki beleszeret az ismeretátadásba és filmezésbe, ezért elszegődik idegenvezetőnek, mert így kijut olyan országokba is, ahová másképp nem jutna el. A felelősségteljes egyetemi oktató és munkahelyi vezető. A televíziós főszerkesztő és műhelyteremtő.

„Hat éves koromtól farkaskölyök voltam a cserkészeknél, majd amikor betiltották a cserkészetet, egy általunk alakított indián törzs tagja lettem, Kóborló Farkas néven” – mesélte lapunknak.

KULTÚRA

Tartja magát a könyvpiac

Noha pontos számok nincsenek arról, nőtt-e, vagy csökkent az olvasók száma, Kocsis András Sándor, Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke, a 88. Ünnepi Könyvhét megnyitóján a Figyelő kérdésére elmondta: a tavalyihoz képest nőtt a kiadott példányok száma.

Igen komoly gondként említette az Alexandra könyves hálózat nagykereskedő cége, a Könyvbazár Kft. felszámolását, amely a könyves szakma elevenébe vágott. Emellett kihívást jelent az e-könyvek elterjedése, hisz ezek szintén befolyásolhatják a hagyományos könyvek piacát.

„Kannibalizálja a piacot – fogalmazott a MKKE elnöke –, azaz megeszi egy részét, de Magyarországon nem is ez a fő probléma, hanem a fekete leltöltések magas száma.”

Kocsis András Sándor emlékeztetett: az idén 88. alkalommal megrendezett könyvhét a legrégebbi hazai kulturális nagyrendezvény.

 
 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink