2017/05/04

Aktuális lapszám

CÍMLAPON: 

Balog Zoltán-interjú a Figyelőben

Kormányzati akcióterv a külföldön dolgozó fiatalok támogatására

“Komoly akcióterv készül, hogy egy Európában dolgozó fiatalnak mit kínáljon tartózkodási helyén a magyar állam. Január 1-től ők is meg fogják kapni az egyszeri anyasági támogatást, ha gyermekük születik, és anyakönyveztetik. Azt üzenjük azoknak, akik elmennek vendégmunkásnak, kutatónak máshová az Unióban, hogy számon tartjuk őket, s ha újra hazatérnek, számos lehetőség vár rájuk” – erről is beszél a csütörtökön megjelenő Figyelőben Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI) vezető miniszter. A tárca intézkedéseinek része a 2018. január 1-től életbe lépő ingyenes nyelvvizsga, és majd később az ingyenes KRESZ-vizsga is. A miniszter a családpolitikai intézkedésekről szólva elmondta, szerinte még fontos lenne az úgynevezett Ratkó-unokákat, az ’50-es évek abortusz-tilalma idején született gyermekek gyermekeit még egy plusz gyermek vállalására buzdítani.  Az ő számukra is akcióterv készül. Balog Zoltán arról is beszélt az interjúban, hogy a Fidesznek a Fidesz lehet a legnagyobb ellenfele a jövő évi választásokon.  Úgy vélekedett, a kormánypártoknak  azért kell legyőzni önmagukat, hogy jobban kormányozzanak. Szerinte Soros György és hálózatának az a célja, hogy a migráció ügyében kimondott magyar nem-et a kormány vonja vissza. Hozzátette, a CEU esetében az a kormányzati cél, hogy semmilyen kivételezés ne illesse meg  őket.

 

 

MÁTRIX

Trump meggondolhatja magát

Az új amerikai elnök a palagáz támogatásával segít kiszorítani a piacról a kétszer olyan szennyező szenet. Trump a kampánya során még a párizsi klímaegyezmény ellen foglalt állást, azonban egyre több jel utal arra, hogy részben gazdasági szempontok miatt meggondolja magát.

MÁTRIX

Óvatos, de alapos korrekció

Washington ismét nyitottá válhat a szabadkereskedelmi egyezményekre.
 

VALÓ VILÁG

Kína célja a világuralom

Ámulva figyeli a világ az óriás Tesla Gigafactory akkumulátorgyár nevadai építését, a kínaiak azonban szép csendben egy kétszer akkora kapacitású üzemet húznak fel. Hasonló helyzet körvonalazódik, mint amikor az ázsiai óriás átvette a hatalmat a napelemek világpiacán.

 

TÁRSADALOM

Esély egy jobb életre

Az országban korai fejlesztésben részesülők száma az elmúlt években nőtt, de még 2015-ben is csak négyezer, 0-5 éves korú gyermek és családja vett részt az állami ellátórendszer által biztosított szolgáltatásban. Ezzel szemben Czeizel Barbara szerint mintegy 25 ezer családnak lenne erre szüksége, ezért a kormányzat átfogó programot indított. „A kora gyermekkorba történő befektetés térül meg leginkább, hiszen mind a gyermek állapota, mind a család életminősége jelentősen javítható, ha ebben az időszakban megfelelő minőségű ellátásokat és juttatásokat kapnak” – magyarázta a március 31-től további hat hónapra kinevezett miniszteri biztos.
 

TÁRSADALOM

A nappalim az irodám

Kevés foglalkoztatási forma futott be viszonylag rövid idő alatt akkora karriert, mint a home office. A távmunka mint kifejezés a hetvenes években jelent meg, de az áttörés a kilencvenes évekig váratott magára. Egy tavalyi kutatás alapján az európai munkavállalók hatvankét százaléka már otthonról végzi a munkáját, körükben e foglalkoztatási forma egyre nagyobb elvárás. Olyan nagy, hogy akár kevesebb fizetéssel is beérnék. Magyarország az átlag alatt teljesít ez ügyben, de azért sokan tartanak online meetinget a nappalijukban. Például az egyik nagy multinál dolgozó Kata is, akinek kifejezetten szempont volt az álláskeresésnél a távmunka lehetősége, mivel sokkal hatékonyabban dolgozik, ha nem éri „minden öt percben valamilyen felesleges impulzus”.

PÉNZ BESZÉL

A 40 rabló nem, de az Alibaba jöhet

Még versenyben vagyunk a világ legnagyobb e-kereskedője, az Alibaba csoport logisztikai elosztó-központjáért. Nagy változások vannak nem csak a technológiai folyamatokban, hanem a világ digitális kereskedelmében is. Mi sem jelzi ezt jobban, minthogy januárban Donald Trump is fogadta az elképesztően nagy (közel 4500 milliárd forintos árbevételű) internetes kereskedő, az Alibaba Group alapító-vezetőjét, Jack Ma-t. A kínai-amerikai üzletember meg is ígérte az elnöknek: hogy ne csupán a kínai áruk öntsék el az Egyesült Államokat, egymillió amerikai kis- és középvállalkozás kap lehetőséget a világ legnagyobb viszonteladói oldalán, az Alibabán. Így ők is aktívan megjelenhetnek a kínai piacon. Ez nem csak egy ígéret: június 20-21- én egy nagy detroiti konferencián több mint ezer cégnek ismertetik majd a portálon keresztül elérhető kínai üzleti lehetőségeket. Jack Ma biztatja is a potenciális amerikai eladókat. Elmondása szerint 2022-re a kínai középosztály létszáma eléri a 600 milliót, ami az Egyesült Államok összlakosságának kétszerese, ráadásul a többségük ki van éhezve a nyugati világból érkező árukra. Tavaly Kína egy fronton le is előzte az Egyesült Államokat: a kiskereskedelmi piaca 4840 milliárd dolláros (közel 1,4 billiárd forintos) volt, jövőre pedig a kínai online költések nagyobbak lesznek, mint a világ összes többi online kereskedelmi bevétele együttvéve!

PÉNZ BESZÉL

Fegyverben az öreg kontinens

Több európai országban is megroppant az emberek biztonságérzete. A trendből a fegyver-gyártók profitálnak a legtöbbet. Ám ha pisztolyok és puskák forgalmazásáról van szó a legnagyobb piac még mindig az amerikai. Tömegek vannak, akik a Baltikumban az orosz hadseregtől, Nyugat-Európában pedig a terrorista merényletektől tartanak – az efféle félelmek pedig mindig csilingelő euró halmokat jelentenek a fegyver-kereskedőknek. Az öreg kontinensen a piaci szereplők figyelme most főleg a német piacra összpontosul: a régióban nincs még egy ország, ahol a háztartásokban ennyi lőfegyver lenne felhalmozva. Összesen több mint 5 és fél millió pisztolyról és puskáról beszélhetünk. És ez csak a jéghegy csúcsa. A szigorú fegyvertartási törvények miatt a vásárlók többsége megkerüli a szabályokat: Németországban az illegálisan tartott harci eszközök száma egyes becslések szerint elérheti a 20 milliót is. A fegyverkezési trend a Reuters jelentése szerint a kontinens jó részét már elérte. „Persze senki nem jön be a boltba azzal a felkiáltással, hogy a brüsszeli vagy a párizsi akciók miatt akarok egy revolvert. De látható hogy a terroristatámadások óta az emberek sebezhetőbbnek érzik magukat” – mondja Daniel Wyss a svájci fegyverforgalmazók szövetségének az elnöke.
 

SPORT

Jobban kell pedálozni

Jelenleg az UCI világranglistáján legjobban (az 1100. és az 1500. hely között) álló három magyar Pelikán János, Dér Zsolt és Lovassy Krisztián. Magyarország április utolsó hetében a 67. helyen volt a nemzetek rangsorában – minden szomszédja megelőzi. A legutóbbi országúti világbajnokságokon nem volt magyar induló a felnőtt férfi mezőnyben, mint ahogy az olimpián sem. Legutóbbi országúti olimpikonunk Lovassy Krisztián (2012), legutóbbi célba érkezőnk pedig Bodrogi László és Kusztor Péter (2008). A kerékpár 2013 óta a kiemelt sportágak körébe tartozik, tehát jelentős állami támogatást kap, igaz, ennek eredményei egyelőre utánpótlásszinten mutatkoznak meg. A Magyar Kerékpáros Szövetség 2016 őszén sportágfejlesztési stratégiában vázolta fel terveit. A cél: 2028-ig több szakággal felzárkózni a világ élvonalához.

 

KULTÚRA

Már nappal is lehet jönni

Még csak a program felét hozták nyilvánosságra, de máris elkelt 100 ezer jegy. Nem csoda. Marilyn Manson, Parov Stelar, a Thievery Corporation és a Good Charlotte, Vad Fruttik, Punnany Massif, Hiperkarma, Halott pénz, Demjén Ferenc, Qiumby, Neoton lép fel a hatodik szezonját indító, dizájnváltáson átesett Budapest Parkban. A Park street art művészek bevonásával, az Artlocator művészeti magazinnal együttműködve készített új dekorációja az urbánusságot és a természet közeliséget hangsúlyozza.
 

KULTÚRA

Minden ember tehetséges

A Várnegyed Galériában, május 4-én Gyulai Líviusz, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus- és festőművész, könyvillusztrátor, rajzfilm tervező-rendező 80. születésnapja alkalmából nyílt életmű-kiállítás, Lulu 80 címmel. Ebből az alkalomból beszélgettünk az alkotóval, aki elmondta: – Rendszerváltozáskor hirtelen minden rossz is beömlött az országba, a szép könyvek helyett giccsesek. Az esztétikumot érintő dolgokban egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy a választék magas minőségű legyen. Másképp ugyanis nem beszélhetünk a közönség ízlésének neveléséről.

KULTÚRA

Meghalni Ukrajnáért – sorsok Kárpátaljáról

Csarnai Attila dokumentumfilmje három magyar nemzetiségű áldozat családján keresztül mutatja be, hogy a kárpátaljaiakat miként érte a kelet-ukrajnai háború. Kelet-Ukrajnában 2014 tavaszán kezdődtek a fegyveres összecsapások az Oroszország-párti szakadárok és az ukrán kormánycsapatok között, amelyek több ezer halálos áldozattal jártak és sok százezren menekültek el az otthonaikból. A hadseregbe kárpátaljai, magyar nemzetiségű férfiak százait sorozták be, akik közül csaknem egy tucatnyian meghaltak.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink