Visszavásárlási lázban égnek a tőzsdei óriások

Hírek Figyelo.hu

Az S&P Dow Jones Indices előzetes adatai szerint az S&P 500 vállalatai 234,5 milliárd dollár értékben vásároltak vissza részvényeket a harmadik negyedévben, ami felülmúlja a 2018 negyedik negyedévében elért korábbi rekordot, a 223 milliárd dollárt. A részvény-visszavásárlási hullám nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az S&P 500 idén 25 százalékkal emelkedett, 67 alkalommal rekordon zárva. A várakozások szerint a záró negyedévben hasonló mértékű lehet a visszavásárlások volumene – emelte ki a VG cikke.

Sorra érkeznek a bejelentések

A Microsoft Corp. szeptemberben közölte, hogy igazgatótanácsa jóváhagyta a részvény visszavásárlási programot, akár 60 milliárd dolláros kerettel. A Hertz Global Holdings Inc. autókölcsönző nemrégiben közölte, hogy akár 2 milliárd dollár értékben is visszavásárolná részvényeit, míg a Dell Technologies 5 milliárd dolláros programra készül.

A visszavásárlások részvényesi értéket teremtenek azáltal, hogy csökkentik a piacon lévő papírok számát, növelve a részvényenkénti nyereséget.

Emellett a befektetői szentimentet is erősíthetik, mivel azt sugallják, hogy a vezetők optimisták a vállalatuk kilátásait illetően, és bíznak a pénzügyi helyzetükben.

Kritikus hangok

A részvény-visszavásárlásokat gyakran támadják az amerikai politikusok, akik szerint a vállalatoknak a rendelkezésre álló szabad készpénzből inkább üzletfejlesztésre, beruházásokra kellene költeniük, ahelyett, hogy a részvény-árfolyamokat menedzselnék. A novemberben a képviselőház által elfogadott oktatási, egészségügyi és éghajlatvédelmi kiadási csomag egyébkén egy százalékos adót vetne ki a vállalatok részvény-visszavásárlásainak nettó értékére (a szenátus még nem szavazott a kérdésben).

Tőzsdére megy a Getty Images

(Borítókép: Europress/AFP/Johannes Eisele)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink