Fizetett az Evergrande, átmenetileg elhárult a csődveszély

Hírek D. GY.
Pár nappal a türelmi határidő előtt kifizette dollárkötvényének esedékes törlesztőrészletét a kínai ingatlanfejlesztő óriás. Ezzel azonban az ázsiai építőipari lufi problémái nem oldódtak meg.

Egy kínai pénzügyi lap, a Securities Times pénteken közölte, hogy az Evergrande csütörtökön átutalt 83,5 millió dollárt a Citibankank, így a kötvénytulajdonosok hozzájuthatnak a nekik járó esedékes részlethez. Az erre vonatkozó türelmi időszak a hétvégén járt volna le. Az esedékesség szeptember 23-án volt, az Evergrande azonban nem fizetett, így széles körű spekuláció és jelentős volatilitás indult be – nem csak a kínai ingatlanszektorban, de szerte a globális tőzsdéken.

Az építőipar a kínai GDP 25-30 százalékát adja, az ingatlanfejlesztők többnyire eladósodottak.

Ha bedől ez a szektor, akkor vészesen lelassul a kínai gazdaság növekedése, ami azt is jelenti, hogy csökken a belső kereslet, kisebb lesz az igény az import termékekre – például a német autókra -, valamint kevesebb alapanyagra lesz szükség.

Óriásit fékezett a kínai GDP

Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy az Evergrande hivatalosan még nem jelentette be, hogy fizet – egy újságcikk nem számít annak -, a hongkongi tőzsde nem kapott értesítést. Ennek ellenére az Evergrande részvényeinek árfolyama csaknem 8 százalékkal emelkedett – szeptember vége óta először nőtt a kurzus. Akkor az jelentett némi jó hírt, hogy az ingatlanfejlesztő 1,5 milliárd dollárért eladta részesedését egy kisebb, regionális kínai bankbank.

Az Evergrande összesen 300 milliárd dollár adóssághegyet görget maga előtt, ami fenntarthatatlan.

A mostani fizetéstől teljesen függetlenül elkerülhetetlennek látszik az óriáscég átszervezése. Az elmúlt időszakban négy esetben is csúsztak a fizetéssel kötvényeik után, ezeknél még tart a türelmi időszak. A pekingi vezetés eddig nem adta jelét annak, hogy megsegítené a céget, a kínai jegybank egyik illetékese csak annyit közölt, hogy a problémát “piaci viszonyok alapján, törvényes keretek között” kell megoldani. Hozátette, hogy egy esetleges csőd bármiféle, a pénzpiacokra tovagyűrűző hatását a jegybank képes kezelni.

A cég készpénzállománya június végén 87 milliárd renmimbi volt (kb.13,6 milliárd dollár), az adósságálllomány viszont meghaladja a 300 milliárd dollárt.

A szektor néhány kisebb szereplője – a luxusingatlanok piacán aktív Fantasia Group, valamint a Sinic Holdings – kisebb összegű kötvényei után nem volt képes fizetni. Ezt követően a nemzetközi pénzpiacokon a kockázatosabb kínai hitelfelvevők megítélése 2009 óta a legrosszabb szintre süllyedt.

Az amerikai ETF-ek árbevételének negyede Kínából jön

(Borítókép: Hector RETAMAL / AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink