Óriásit fékezett a kínai GDP

Hírek Figyelo.hu

A harmadik negyedévben 4,9 százalékkal nőtt éves alapon a kínai GDP, míg a Reuters konszenzus 5 százalék volt, a Wall Street Journal által megkérdezett elemzők pedig 5,1 százalékot prognosztizáltak. A második negyedévben éves alapon még 7,9 százalékkal bővült az ázsiai ország gazdasága, ám az ingatlanpiaci turbulenciák és az energiakrízis jócskán fékezték a teljesítményt.

Az ipari termelés 3,1 százalékkal nőtt szeptemberben éves alapon, míg a Reuters konszenzus 3,8 százalék volt, ám a kiskereskedelmi értékesítés jobb lett a vártnál, 4,4 százalékot ért el, a becsült 3,5 százalékkal szemben. A kínai munkanélküliségi ráta pedig 4,9 százalékra csökkent.

A harmadik negyedévben megemelkedtek a belföldi és tengerentúli kockázatok és kihívások

– mondta a Fu Linghui, a Nemzeti Statisztikai Hivatal szóvivője egy hétfői mandarin nyelvű sajtótájékoztatón, a CNBC tudsítása szerint.

Globális hatásai lehetnek a kínai energiakrízisnek

A Bank of America vezető közgazdásza úgy véli: a negyedik negyedéves növekedés még tovább csökkenhet, s 3-4 százalék körül alakulhat csupán.

A kínai központi bank első embere idénre 8 százalékos GDP növekedést jósol, míg a kommunista párt célszáma a 6 százalék feletti bővülés

– emlékeztették a VG-t az Equilor elemzői, ezért szerintük nem is várható jelentősebb központi gazdasági stimulus.

A második negyedévhez képest a kínai GDP mindössze 0,2 százalékkal nőtt a szeptember végén zárult három hónapban a Nemzeti Statisztikai Hivatal hétfőn közzétett adatai szerint, míg a második negyedévben Kínában a GDP 1,3 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest – emelte ki a Wall Street Journal. Az amerikai tőzsdei lap szerint

a világjárvány statisztikai torzulásai után Kína növekedési üteme várhatóan visszatér a koronavírus előtti pályájához.

Kína gazdasága 2019-ben 6,1 százalékkal bővült, ami 1990 óta a leglassabb éves növekedési ütem volt. Ugyanakkor Kína volt az egyetlen jelentős gazdaság, amely növekedni tudott a tavalyi világjárvány okozta lassulás során, 2020-ban a gazdasága 2,3 százalékkal bővült.

Mivel a legtöbb közgazdász az idei évre 8 százalékos vagy annál nagyobb növekedést vár, a pekingi döntéshozók szerény, 6 százalékos célkitűzése nagyobb teret hagy a gazdaságot régóta gyötrő problémák kezelésére, mint például az ingatlanszektor szédítő adósságszintjeinek kezelése, vagy a szénalapú gazdaság zöldítése, aminek különös aktualitást ad a februári téli olimpiát megelőző „kék ég” kampány.

Vége a nyerő szériának Makaóban

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink