Korábbi MSZP-elnökök most

Való Világ
A 2010 óta szolgáló volt szocialista pártelnökök láthatatlanok a belpolitikában. Tóbiás József családjának tenerifei tartózkodása, a képviselő ingázása irányította rá a figyelmet arra, hogy az MSZP volt első emberei mintha teljesen eltűntek volna  a politikából.

PASSZIVITÁS

Mesterházy Attila, Tóbiás József és Molnár Gyula – hosszú hónapok óta szinte semmit sem lehetett hallani az MSZP nem is olyan rég még legfoglalkoztatottabb politikusairól.

Ezt a csendet törte meg az a Tóbiás Józseffel kapcsolatos információ, hogy családja a Budapesttől 3700 kilométer távolságra lévő Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifére költözött. Tóbiás a botrány kapcsán egy interjúban azt mondta, ő itthon él, nem Teneriféről ingázik Budapestre, hanem Magyarországról oda. Mindezt azzal indokolta, hogy a kisfia légúti betegségének használ a Kanári-szigeteken való tartózkodás.

Tóbiás 1998 óta képviselő, tavaly listáról került a parlamentbe, tehát egyéni körzet nem köti, csak a pártfegyelem. A 2014 és 2016 között a szocialisták elnökeként és frakcióvezetőként regnáló MSZP-s most a törvényalkotási bizottság tagja. Három éve szinte semmit sem lehetett hallani róla, inkább szakpolitikai kérdésekkel foglalkozik. Ebben a ciklusban csupán hétszer szólalt fel a parlamentben, 43 önálló (törvénymódosító) és 10 nem önálló (törvényjavaslat-módosító) indítványt jegyez.

A hírekbe a 2018-as MSZP-s vereség óta nagyon ritkán került be a Tóbiást váltó pártelnök, Molnár Gyula is, aki nagy parlamenti visszatérőnek számít, hiszen 1994 és 2010 között már volt képviselő. Tavaly győzni tudott a budapesti, 18-as választókerületben. A politika első vonalában alig-alig szólal meg, Tóbiáshoz hasonlóan távol tartotta magát a szocialisták tavaly téli pulpitusfoglalásától és MTVA-beli akciójától is. Molnár a parlamentben három bizottságban dolgozik, a vállalkozásfejlesztési bizottság alelnöke, e testület albizottságát is vezeti. Tavaly óta 43-szor szólalt fel a plenáris üléseken, 130 önálló és 9 nem önálló indítványt jegyez az egykori újbudai MSZP-s polgármester.

2010 után a leghosszabb ideig, négy éven keresztül Mesterházy Attila volt a szocialisták elnöke. Kétszer is elvállalta a kormányfőjelölti posztot, de a 2014-es vesztes választás után lemondott a pártelnökségről. Mesterházy – bár taktikusan ő is távol tartja magát a nagypolitika eseményeitől – sokkal aktívabb képviselő, mint Tóbiás vagy Molnár. A költségvetési, valamint a külügyi bizottságban dolgozó (itt alelnök is) politikusnak ebben a ciklusban 78 plenáris felszólalása volt, továbbá 1721 (!) önálló és 14 nem önálló indítványt jegyzett. Nemrég fegyelmi indult ellene az MSZP-ben, amelyet nagyon gyorsan le is zártak. Egyik tolnai párttársa azzal vádolta meg, hogy bizalmas információkat szivárogtatott ki a kormánypárti sajtóhoz a szocialisták EP-listát összeállító választmányi üléséről. Mesterházyról félévente-évente mindig felmerül a sajtóhírekben, hogy újra elvállalná az MSZP elnökségét, aztán mégsem jönnek be a jóslatok. Legutóbb a kudarcos EP-választás után rebesgették néhány napig a visszatérését. Forrásunk szerint ez menetrendszerűen az őszi önkormányzati megmérettetések után újra hír lehet, de egy újabb rossz szereplés után nem kizárt, hogy a megszűnő MSZP utódpártjának a vezetését kell átvennie.


Tóbiás József. A laza öltözék Tenerifén is divatosnak számít

 

Borítófotó: Mesterházy Attila és Molnár Gyula. A háttérből figyelik az eseményeket

Ezek is érdekelhetnek

További híreink