Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Újabb csörte a Huawei és az USA között

HírekHalaska Gábor

Letartóztatták a Huawei pénzügyi vezetőjét, az óriásvállalat alapítójának a lányát. A kérdés csak az, mi lehet a háttérben? Csak nem az, hogy a kínai globális multi az elmúlt években lenyomta az Apple-t, legutóbb a telefoneladások terén ugrott az élre a 26 ezer milliárdos bevételű, 180 ezer fős kínai távközlési mogul, a világ egyik legnagyobb ilyen vállalata?

Milyen érdekesek az egybeesések, ha megpróbálunk a napi hír mögé nézni. A hír lényege, hogy az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatták a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, Meng Van-csóut, a kínai távközlési óriásvállalat alapítójának lányát. Lapértesülések szerint az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértése lehet a háttérben.
 
Azt persze, hogy konkrétan mi az ügy igazi mozgatója, csak sejteni lehet, mert nem egy mindennapi cselekményről van szó, és nem egy közepes, hanem egy óriási vállalatról, annak is egyrészt kulcsemberéről, másrészt az alapítójának a lányáról.
 
Nehéz nem észrevenni az összefüggést az egyre inkább eldurvuló amerikai-kínai kereskedelmi háborúval. Az sem újdonság, hogy az Egyesült Államok kormányzata kifejezetten tiltja egyes beszerzések során a Huawei telefonközpontok, wifi-rendszerek és hasonlók, valamint készülékek (tabletek, telefonok) beszerzését a kémkedéstől tartva. Hogy jogosan, vagy jogtalanul, az más kérdés, feltehetőleg mindkét fél minden eszközzel kémkedik egymás ellen évtizedek óta, s az, hogy ebben egy-egy nagy cég konkrétan miként érintett, másodlagos kérdés.
 
Mi lehet még a háttérben?
 
Ezek az okok eléggé magától értetődőek, könnyen kikövetkeztethetőek. Azt se felejtsük el azonban, hogy jelenleg van egy még nagyobb falat: maga a távközlési piac. A mobilinternetes 4G és majd az 5G rendszerek letelepítése sok száz milliárd dolláros globális üzlet, és közel sem mindegy, hogy kik lesznek nyerő helyzetben ezen a fronton. A Huawei tavalyi 92,55 milliárd dolláros árbevétele még csak bő harmada az Apple-ének, de ha így folytatják, akkor pár év és lenyomják Európa nagy gyártói után az amerikai anyahajókat (például Apple, Cisco) is.
 
Túl nagyot nőttek!?
 
A lakossági infokommunikációs piac is legalább ekkora ügy:  idén augusztus elején derült ki, hogy a Huawei telefoneladásai megelőzték világszerte az Apple számait! Méghozzá úgy, hogy a kínai gyártó készülékei hivatalosan nem is kaphatóak az Egyesült Államokban!
 
Az IDC kutatócég 2018 második negyedévére vonatkozó okostelefon-piaci jelentése szerint a Huawei először előzte meg az Apple-t, így harmadikról az ezüstérmes helyre küzdötte fel magát: 2018 második negyedévben 342 millió okostelefont adtak el. A Samsung 20,9 százalékos globális piaci résszel az első helyét megtartotta, de eladásai bő tíz százalékkal estek, míg a Huaweinél közel 41 százalékkal nőttek (54 milliónál is több eladott készülék), az Apple pedig gyakorlatilag stagnált, 0,7 százalékot nőtt mindösszesen. Az Apple tehát ezzel a teljesítménnyel a harmadik helyre szorult vissza.
 
Hol tart a letartóztatási ügy?
 
Meng letartóztatását megerősítette a vállalat és a kanadai igazságügyi minisztérium is, de sem a cég, sem a tárca nem közölte, hogy az amerikai hatóságok mit rónak a terhére. A kanadai hatóságok megkezdik a kiadatási eljárást, Meng pénteken áll bíróság elé, amely eldönti, hogy szabadlábra helyezhető-e óvadék ellenében. Peking kanadai nagykövetsége tiltakozott a letartóztatás miatt, illetve azért, mert a hatóságok szerintük megsértették Meng emberi jogait. Követelték a pénzügyi igazgató azonnali szabadon engedését, kijelentve, hogy nem sértette meg sem a kanadai, sem az amerikai törvényeket. A Huawei is azt közölte, nem tud róla, hogy Meng bűncselekményt követett volna el.
 
Hírügynökségek már áprilisban közöltek híreket arról, hogy az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak a Huawei, a világ egyik legnagyobb távközlési elektronikus eszközöket gyártó cége ellen, mert feltehetően amerikai gyártmányú cikkeket szállított Iránnak és más országoknak, megsértve az amerikai export- és szankciós törvényeket. 
 
Trump elnök pedig májusban jelentette be, hogy az Egyesült Államok kivonul az iráni atomprogram korlátozásáról három éve megkötött nemzetközi megállapodásból, azzal az indokkal, hogy az amerikai kormány megítélése szerint Irán kijátssza az egyezményt.