Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Trump külügyminisztert cserélt

HírekD.GY.

Az amerikai elnök kirúgta külügyminiszterét, Rex Tillersont. A helyére Mike Pompeo, a CIA korábbi igazgatója került. A cseréről hónapok óta cikkezett az amerikai sajtó, a kérdés igazából csak az időzítés volt. A Reuters hírügynökség szerint az elnök és külügyminisztere régóta vitatkoztak már az amerikai külpolitika kulcsfontosságú témáin.

Nem értettek egyet az észak-koreai, az iráni, valamint az orosz ügyek kezelésében. Így Trump a hozzá inkább lojális Mike Pompeora cserélte le Tillersont. A CIA élére Gina Haspel, Pompeo eddigi helyettese került. Az elnök és külügyminisztere között tavaly ősszel erősödtek fel a feszültségek, beszámolók szerint Tillerson, az Exxon Mobil korábbi vezérigazgatója egyszerűen “hülyének” nevezte Trumpot és a lemondását fontolgatta.

“Hosszú ideje beszélgettünk már erről” - nyilatkozta az elnök a Fehér Házban kedden, hozzátéve, hogy amúgy jól kijöttek Tillersonnal, de néhány fontos kérdésben nem értettek egyet. Példaként az iráni atomprogramot említette. A Fehér Ház kiszivárogtatta, hogy Trump múlt pénteken lemondásra szólította fel Tillersont, de nem akarta nyilvánosságra hozni a dolgot a külügyminiszter afrikai látogatása miatt. Az elnök végül Twitter üzenetben jelentette be Tillerson menesztését, amikor az - lerövidítve útját - landolt Washingtonban.

A Trump adminisztrációra minden korábbi amerikai kormányzatnál jellemzőbbek a gyors személycserék. Az elnök tavaly januári hivatalba lépése óta távozott Steve Bannon főstratéga, Michael Flynn nemzetbiztonsági főtanácsadó, James Comey, az FBI vezetője, Reince Priebus a Fehér Ház kabinetfőnöke, Tom Price az egészségügyért felelős miniszter, Hope Hicks és Anthony Scaramucci kommunikációs igazgatók, Gary Cohn, az elnök gazdasági főtanácsadója, valamint Sean Spicer, aki a sajtókapcsolatokért felelt.

Trump számos alkalommal nyilvánosan is külügyminisztere álláspontjával homlokegyenest ellenkező nyilatkozatokat tett. Tillerson menesztésének végső indoka valószínűleg az volt, hogy Trump beleegyezett, hogy találkozik Kim Dzsongun észsak-koreai diktátorral, amit Tillerson nem így képzelt el.

Borítófotó: 2018. január 10-én a washingtoni Fehér Házban készített kép Rex Tillerson amerikai külügyminiszterről, aki DonaldTrump amerikai elnököt hallgatja. Trump 2018. március 13-án bejelentette, hogy leváltja Tillersont, és a helyére Mike Pompeo CIA-igazgatót jelöli. (MTI/AP/Evan Vucci)