Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Trócsányi László megy az Európai Bizottságba, Matolcsy jegybankelnök maradhat

HírekDeák Dániel

Orbán Viktor a mai Kormányinfón az európai parlamenti választás kapcsán bejelentette, hogy Trócsányi Lászlót fogja az Európai Bizottságba küldeni magyar biztosként. A miniszterelnök arról is beszélt, a márciusi jegybankelnöki választás kapcsán nem várható semmilyen meglepetés, tehát várhatóan Matolcsy György marad az MNB élén.

Orbán Viktor bejelentette: Trócsányi Lászlót jelölik az Európai Bizottság új delegáltjaként. Mint ismert, a jogász szerepel a kormánypártok EP-listájának első helyén.

Trócsányi László magyar jogtudós, ügyvéd, diplomata, egyetemi tanár. Kutatási területe az összehasonlító alkotmányjog, a közjogi bíráskodás, a közjogi (közigazgatási) bíráskodás és az európai közjog, ezen belül a nemzeti alkotmányjog és az európai integráció kérdése. 2000 és 2004 között Magyarország brüsszeli nagykövete, 2007-ben az Alkotmánybíróság tagjává választották. Tisztségét 2010-ig töltötte be, amikor kinevezték Magyarország párizsi nagykövetévé. 2014-től igazságügyi miniszter.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nem várható a jegybankelnöki pozícióval kapcsolatban, így várhatóan Matolcsy György márciust követően is marad az MNB élén.

Matolcsy György közgazdász, publicista, politikus. A rendszerváltás után több privatizációval foglalkozó kutatóintézet vezetője volt. 2000-2002 között gazdasági miniszter, egyben az Országos Atomenergia-bizottság elnöke. 2002-től a Növekedéskutató Intézet igazgatója, 2003-tól a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke. 2006-2013 között a Fidesz országgyűlési képviselője. 2010-2013 között a második Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere volt. 2013-tól a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Borítófotó: Trócsányi László igazságügyi miniszter (MTI/Soós Lajos)