Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Nincs még döntés a hazai Volkswagen-gyárról

HírekSzajlai Csaba

Németországi forrásaink szerint lehetséges ugyan, hogy a Volkswagen Közép-Európában új üzemet épít, ám annak pontos helyéről még nem született döntés. Úgy tudjuk, eközben beindult a hazai lobbi egy békéscsabai vagy egy pécsi helyszínért.  

 

Szenzációként tálalta a magyarországi sajtó nagy része a német Automobilwoche cikkére hivatkozva, hogy Győrben létesíthet új gyárat a Volskwagen. A Rába-parti megyeszékhely első pillantásra logikus döntés, miután Győrött működik a Volskwagen-csoporthoz tartozó Audi Hungária Zrt., amely egyben a világ legnagyobb motorgyára és több több mint tizenegyezer dolgozót foglalkoztat. Az ügyben megkerestük Lőre Pétert, az Audi kommunikációs igazgatóját, aki nem kívánta kommentálni az Automobilwoche információját.

Ugyanakkor sikerült beszélnünk a Volskwagen sajtóosztályának egyik munkatársával, aki neve elhallgatását kérve azt hangsúlyozta: „tervezés szintjén áll a beruházás helyzete”, döntés azonban még nem született a lehetséges helyszínről. „Nagy a verseny Közép-Európában a 2022-ben már elvileg üzemelő multibrand gyárért, így a tárgyalások során fontos lesz a lokáció és a rendelkezésre álló munkaerő száma, valamint annak költsége is” - tette hozzá forrásunk.

Bár a német sajtó azóta meglebegtette Romániát és Bulgáriát is mint szóba jöhető országokat, értesüléseink szerint a patinás német gyárnak sokkal inkább a cseh, a szlovák, a magyar és a lengyel helyszínek „fekszenek”. Igaz, ezek drágábbak is.

Közben megtudtuk, hogy beindult a hazai lobbi egy békéscsabai vagy egy pécsi helyszínért. A győrit ugyanis már sokan „túlfejlesztettnek” találják, az Audi ugyanis több mint 8 milliárd eurót fektetett be Győrött, és önmagában „adja” a magyar export megközelítőleg tíz (!) százalékát. Így hazánk olyan pontjára csábítanák a mintegy ötezer új állást is jelentő Volkswagen-gyárat, ahol „hiánycikk” az ipar.