Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Nem sok idő maradt az ügyfelek azonosítására

Hírekfigyelo.hu / MTI

Alig több mint egy hónapjuk maradt a banki ügyfeleknek, hogy azonosítsák magukat, ellenkező esetben zárolják a számlát.

A pénzintézetek ügyfeleinek június 26-ig kell azonosítaniuk magukat, mert ellenkező esetben zárolják a számlát – figyelmeztetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 műsorában.

Binder István emlékeztetett: az intézkedés uniós, illetve hazai jogszabály alapján vált szükségessé a pénzmosás, illetve a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem érdekében.

Az azonosítás, az okmányok másolása néhány percet vesz igénybe, illetve az ügyfeleknek nyilatkozni kell arról, hogy nem kiemelt közszereplők, mert rájuk többlet előírások vonatkoznak – tette hozzá. Mint elmondta: az azonosítási kötelezettség jellemzően azokra vonatkozik, akik az elmúlt két évben nem jártak személyesen a bankjuknál. A többiek adatait ugyanis időközben valószínűleg egyeztették.

Ugyanakkor az adatközlés postán, illetve e-mailen is megoldható. Utóbbi feltétele, hogy a dokumentumok a banknál bejelentett e-mail címről érkezzenek – fűzte hozzá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a számlához tartozó csoportos beszedéseket, az adategyeztetés hiányában is teljesítik a bankok, azonban egyedi utalásokra, vagy pénzfelvételre nem lesz lehetőség.

 

Borítókép: fullvector, Freepik