Hirdetés átugrása →
Bezár ×

London már New Yorknál is veszélyesebb hely lett

Hírekfigyelo.hu

Meredeken emelkedik a gyilkosságok száma Londonban. Március hónapban összesen 22 gyilkosságot követtek az angol fővárosban, az elmúlt 19 nap alatt 12-t. A legutolsó tragédia húsvét vasárnap történt, amikor egy huszonéves fiatalembert késeltek halálra. Most először fordul elő, hogy a szigetország legnagyobb városában magasabb a halálozási ráta, mint New Yorkban - írja a Daily Mail.

 

Míg korábban a kiugróan rossz közbiztonságáról hírhedt New Yorkban a gyilkosságok száma az 1990-es évek óta 87 százalékkal csökkent, ezzel szemben ugyanez az adat Londonban csak az elmúlt három évben 40 százalékkal nőtt. Ráadásul a hivatalos statisztika nem tartalmazza a terrortámadások halálos áldozatait. Évente ugyan több gyilkosságot követnek el New Yorkban, ugyanakkor szakértők szerint hangsúlyozzák: csökken a különbség a két metropolisz elszomorító statisztikái között. 

A hatóságok szerint drámai emelkedés tapasztalható a halálos kimenetelű késelések esetében. Tavaly összesen 80 esetben történt ilyen jellegű támadás Londonban, 2002 óta a legtöbb. Rendőrségi források szerint ráadásul 46 áldozat közül 30 éves vagy annál fiatalabb volt. 

Jacob Whittingham, a Fight for Peace egyik vezetője szerint a bűncselekmények véletlenszerűsége ijesztő. “A londoni fiataloknak fogalma sincs arról, hogy mikor és hol lehetnek egy erőszakos cselekmény áldozatai” - fogalmazott Whittingham. Valamint hozzátette: “pont ezért érzik úgy, hogy fegyvert kellene hordaniuk”.

Sean Yates, a Scotland Yard egyik bűnözési osztályának vezetője a közösségi médiát okolja a fiatalok körében eluralkodó düh miatt, ami könnyedén vezethet különféle, akár késes támadásokhoz. Yates szerint a bíróságok is hibásak, mert nem alkalmazzák kellő szigorral a rendelkezésükre álló jogi lehetőségeket a késelések visszaszorításában.

A hatóságok igyekeznek erőteljesebben fellépni, több a kivizsgálás utcákon, de ennek ellenére egyre több fegyver cserél gazdát az utcákon. 

Borítófotó: dailymail.com