Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Fókuszban az ingatlanpiac jövője

HírekSzajlai Csaba

Balogh Lászó, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az is előfordulhat, hogy a következő évben, de akár még 2020-ban is 10-10 százalékkal emelkedhetnek az ingatlanárak.

 

A szakember a Trend FM Nap vendége című műsorában kifejtette, hogy szerencsés és találó címe lett a Figyelő következő héten megrendezésre kerülő konferenciájának, miszerint “Távol még a trendforduló az ingatlanpiacon”. Balog László hozzátette: az építőipar évek óta dinamikusan bővül, s a friss statisztikai jelentések szerint a beruházásokból is alaposan kiveszi a részét. Ebben a szektorban már 300 ezren dolgoznak, vagyis az építőipari cégek munkahelyteremtő képessége immár vetekszik a feldolgozóipari vállalatokéval.

Közben nem pusztán a lakások iránt mutatkozik kereslet, hanem az új kereskedelmi ingatlanok is - elsősorban az irodák, irodaházak - egyre felkapottabbak - hangsúlyozta az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint alapesetben az építőipar részesedése a GDP-ben a 4-10 százalék között mozog. A szakember szerint nagy kérdés, hogy a kedvezményes 5 százalékos áfakulcsot kitolja-e az állam 2019 utánra is. “Az a helyzet, hogy az egyre szűkülő kapacitások miatt néhány nagyobb volumenű beruházás aligha készül el határidőre, így az esetleges, 27 százalékos újbóli áfakulcs drágító tényezőként hatna” - húzta alá.

Balogh László végezetül kitért arra is, hogy az MNB által szorgalmazott hitelezési boom, vagyis az, hogy mindkét fontos szegmensben - háztartási és vállalati -, kétszámjegyű legyen a hitelezési dinamika, további lendületet biztosíthat az építőiparnak, az ingatlanpiacnak.