Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Bármennyire is azt szeretné bizonyítani a balliberális média, a Fidesz nem sértette meg a plakáttörvényt

Hírekfigyelo.hu

A hazai balliberális médiumok a külföldi sajtótámadásokhoz igazodva szolgáltatnak napról napra újabb álhíreket. Ezúttal ismét a 24.hu próbálkozott fakenews-zal. A portál szerint a Fidesz törvénybeütköző módon szerzett olcsóbban plakáthelyeket, a valóság ezzel szemben az, hogy kormánypárt teljes mértékben betartotta a vonatkozó jogszabályokat. 

Nem ez az első eset, hogy a balliberális média valótlanságot állít. A 24.hu ma azzal az álhírrel "robbantott", hogy a Fidesz a listaárakhoz képest olcsóbban jutott volna hirdetési felülethez. A balliberális portál azt írta, hogy a Fidesz a plakátokat tavalyi listaáron rendelte meg, azaz 33 %-kal olcsóbban jutott azokhoz hozzá. A 24.hu alternatív valóságában a Fidesz azzal "trüközött", hogy a plakátokfelüleletet biztosító egyik cég, a JCDecaux idén 50 százalékkal megemelte az óriásplakáthelyek listaárait, a Fidesz pedig 2018. január 29-én kötött szerződést a céggel, így nem vette figyelembe a listaárak megemelését. 

A valóság ezzel szemben az, hogy a JCDecaux és a Fidesz is a törvényi előírásoknak megfelelően járt el, ugyanis a településkép védelméről szóló törvény törvény szerint mindig az előző évi listaárakon kell megkötni a szerződéseket, azaz a 2018. január 1-jén megemelt listaár nem vonatkozik az ez évi szerződésekre. 

Ezt megerősíti az érintett cég közleménye is. A JCDecaux azt írja, hogy "a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényben előírtaknak megfelelően jártunk el a Fidesz Odex-szerződés megkötésekor". 

A hatályos törvények alapján "a listaár a médiahirdetésifelület-értékesítő által érvényesített, az azonos típusú, azonos méretű és azonos elhelyezkedésű reklámhordozók tekintetében az előző üzleti évben az alkalmazott kedvezmények érvényesítése nélkül, a megrendelő személyétől, a megrendelés mértékétől függetlenül meghatározott ár."

A plakátokat a 2017-re vonatkozó legmagasabb, kedvezmények érvényesítése nélküli áron vásárolta a kormánypárt, megfelelve a törvényi előírásoknak, azaz a 24.hu állításai egyszerű hazugságok.