Hirdetés átugrása →
Bezár ×

A Budapest Folyamat – Újabb harc a bevándorlás ellen

HírekDeák Dániel

Nincs megállás, a bevándorláspárti erők az ENSZ migrációs csomagját követően február 20-án Isztambulban, az úgynevezett Budapest Folyamat keretében fogadnának el egy újabb bevándorlást ösztönző nemzetközi dokumentumot. A magyar kormánynak továbbra is a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, ezért a kormány soha nem fogad el bevándorláspárti dokumentumot. A jelek szerint tehát nagy csata vár Szijjártó Péterre jövő szerdán Isztambulban.

A Budapest Folyamatban a résztvevő országok a Selyemút térség – Afganisztán, Pakisztán, Banglades, Irak, Irán – migrációs kérdéseire fókuszálnak. Ezt az 1993-ban létrehozott együttműködést azért nevezték így el, mert a résztvevők első hivatalos találkozója a magyar fővárosban volt. Mára összesen 52 állam vesz részt a Budapest Folyamatban, és 7 ország rendelkezik megfigyelői státusszal, többek között az Egyesült Államok. Hazánk ebben az együttműködésben társelnökként vesz részt, az elnöki feladatokat 2006 óta Törökország látja el.

Jövő szerdán tartják az együttműködés hatodik miniszteri konferenciáját, amelyen egy akciótervet és miniszteri nyilatkozat kívánnak elfogadni. Az isztambuli konferenciát Recep Tayyip Erdoğan török elnök nyitja majd meg, hazánkat pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogja képviselni.
 

Hiába a nemzetközi nyomás, Magyarország nemet mond a bevándorlásra (Fotó: MTI)

A bevándorláspárti országok és szervezetek igyekeznek egy újabb bevándorlást támogató nemzetközi dokumentumot tető alá hozni. Jelenleg még a nyilatkozat szövegezése zajlik, de a folyamat teljes mértékben hasonlít az ENSZ Migrációs Csomagjának elkészítésére és elfogadására, a Budapest Folyamat során ugyanazt kívánják megismételni, mint amit pár hónapja az ENSZ bevándorláspárti csomagjainál már láttunk. Az eddigi szövegtervezet az ENSZ dokumentumaihoz hasonlóan a migráció pozitív hatásait hangsúlyozza, a bevándorlást megszervezni akarja, és nem megállítani.

Mint ismert, a fórumon elnöklő Törökországban több millió illegális bevándorló halmozódott fel az elmúlt időszakban, így az ő helyzetük érthető ebben a kérdésben, valószínűleg nem fogják ellenezni, ha az európaiak több migránst akarnak befogadni.

A háttérben a már jól ismert sorosista, bevándorláspárti szereplők

A szövegezés során Brüsszel javaslatai is bekerülhetnek a szövegtervezetbe, ráadásul az isztambuli konferencia egyik nyitóelőadását a szélsőségesen bevándorláspárti brüsszeli biztos, Dimitrisz Avramopulosz tartja, aki tavaly szeptemberben az ENSZ-ben kijelentette: továbbra is azon dolgoznak, hogy kötelező kvóta keretében osszák szét az illegális bevándorlókat az EU-ban.

Az EU-t bevándorláspárti politikusok képviselik (Fotó: MTI)

A Budapest Folyamatban a tagállamok mellett szerepet vállal az ENSZ-hez tartozó Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) is. Az IOM a Budapest Folyamat keretei között már 2016 óta azon dolgozik, hogy az ENSZ Migrációs Csomagjának alapelveit a Budapest Folyamat akciótervébe is átemeljék.

Az Európa Tanács is részt vesz a Budapest Folyamat munkájában. Az Európa Tanács vezetője pedig nem más, mint Thorbjørn Jagland, akinek saját bevallása szerint „kedves, jó barátja” Soros György. Így a bevándorláspáti amerikai spekuláns érdekeit is képviselik a dokumentum elfogadása során.

Soros György jó barátja, Thorbjørn Jagland norvég exkormányfő (Fotó: Twitter)

A folyamat titkársági feladatait ellátó Nemzetközi Migrációs Politikát Fejlesztő Központ (ICMPD) saját honlapja szerint nem kizárólag koordinációs feladatkört lát el, hanem stratégiai és tartalmi támogatást is nyújt, és az akciótervet is koordinálja.

A szervezet fő célja a migránsok behozatala Európába. Már 2017-ben kimondta a szélsőségesen bevándorláspárti szervezet, hogy az ENSZ Globális Migrációs Csomagjában megfogalmazott célkitűzéseket a Budapest Folyamat elvei közé is be kell emelni, ehhez különböző ajánlásokkal is szolgáltak az évek során. Így például a szervezet külön célként fogalmazta meg azt, hogy támogatni kell a migrációs útvonalak kiépítését.

Információink szerint a magyar kormány már jelezte, hogy jelenlegi formájában nem hajlandó elfogadni a tervezett nyilatkozat szövegét, ugyanakkor kérdéses, hogy az erősen bevándorláspárti résztvevők elfogadják-e a magyar fél szempontjait. Jövő szerdán Isztambulban a bevándorláspárti és a bevándorlást ellenző erők újabb nagy összecsapására kell számítani.