Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Újra Matolcsy György lesz az MNB elnöke

Hírekfigyelo.hu/MTI

Újra Matolcsy Györgyöt nevezi ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökévé - a miniszterelnök javaslatára - Áder János köztársasági elnök - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint Matolcsy Györgyöt, az MNB eddigi vezetőjét március 4-ei hatállyal hat évig terjedő időtartamra nevezi ki a köztársasági elnök. 
    
Az ünnepélyes eskütétel pénteken lesz a Sándor-palotában - tették hozzá.

    
Matolcsy György jelenlegi jegybankelnök 2013. március 4-én lépett hivatalba, akkori megbízatása idén március 3-án szűnik meg.
    
A jegybankról szóló törvény szerint az MNB elnökének megbízatása hat évre szól, és egy személy legfeljebb két alkalommal töltheti be a tisztséget.

    
Matolcsy György a héten az Országgyűlés Gazdasági bizottsága ülésén kifejtette: a jegybank az elmúlt hat évben képes volt mandátumai előírásait ellátni és hozzájárult egy kivételes növekedési fordulathoz.
    
Kiemelte: Magyarország valamennyi makro- és mikrogazdasági mutatója kedvező képet mutat, ennek elérésében jelentős szerepet játszott az elmúlt években az MNB is.

    
A központi pénzintézet 2013-tól teljesítette három mandátumát, elérte az árstabilitást, amit az inflációnak a három százalék körüli, plusz-mínusz egy százalékpontos sávon belüli tartása jelentette, biztosította az ország pénzügyi stabilitását, és segítette a kormányt a gazdaságpolitikája megvalósításában - összegezte.

    
A gazdasági bizottság kormánypárti képviselői egyhangú támogatásával, 10 igen és 5 nem szavazat mellett támogatta 
Matolcsy György újbóli jelölését az MNB elnökévé.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (MTI/Soós Lajos)