Végre valahova máshova

Társadalom
Nyaranta sorra készülnek olyan toplisták is, hogy hova érdemes ellátogatni a megszokott, jól ismert célpontokon túl. Már amennyiben lehet még rejtett zugokat találni Európában. De higgyük el: lehet!

BAKANCSLISTA

A globális turistaáradat lassan a legvadabb hegyet és a legunalmasabb strandot is eléri, a helyiek egyre nagyobb elége-detlenségére. Így van ez az összes -világvárosban és a népszerű nyaralóhelyeken.

De találhatunk még bőven olyan helyeket Európában, amelyek akár elsődleges turisztikai célpontok is lehetnének a szépségük miatt. Egy-két napot mindenképpen megérnek. Kell ehhez persze némi fogékonyság, hiszen nem mindenkit hoz lázba világvégi városkák felkutatása. De az élménygyűjtők, akik rajonganak a különleges atmoszférájú helyekért, nem elégednek meg a jól megszokott és bejáratott helyszínekkel. Ők olyan fotót szeretnének feltölteni az Instagramra, amelyet senki más az ismerőseik körében.

Európa rejtett kincseiről több utazási blog is végez gyűjtést. A legfrissebb összeállításokban még a tapasztalt utazók is találhatnak olyan csemegét, amelyet érdemes felvenni a bakancslistára. Mi is ezeket átfésülve válogattunk, persze hosszasan lehetne folytatni a sort.

 

ADRIA, BALKÁN

Az Adria kedvenc célpontja a magyar utazóknak, évről évre rekordot döntünk az ott töltött éjszakák számát tekintve. A szlovéniai Piran valószínűleg nem ismeretlen a hazai turisták előtt, a nyugat-európai utazók rajonganak érte, s a hangulatos tengerparti városkának biztosan vannak magyar vendégei is. Hasonlóképpen nem ismeretlen Hvar városa az azonos nevű horvát szigeten, ahol a mediterrán természeti környezet s a gazdag kulturális és történelmi örökség egyedülálló fúzióját tapasztalhatja meg az utazó, ha új célpontot keres az Isztrián vagy a horvát tengerparton.


Szlovénia, Piran. Az 1812-es ütközet volt a szlovén tengerpart egyetlen tengeri csatája

Talán kevésbé ismert célpont a Shkod-rai-tó Montenegróban. Podgoricától 30 kilométerre található a nemzeti park, s a 168 km hosszú partszakaszból 110 jut Montenegrónak és 58 Albániának. A gazdag élővilág és a természet szépsége mellett külön érdekesség, hogy a tó vízfelülete öt méterrel a tengerszint alatt található.

Perast híres középkori tengerészváros a Kotori-öbölben. Az öböl legszűkebb átjárójával szemben helyezkedik el, előtte két pici sziget található, amelyekre át is hajózhatunk pár euróért. Az egyiken Szűz Mária emlékére emeltek templomot, így szól a legenda. A város XVII. századi barokk temploma komoly művészettörténeti értékkel is bír, kevés ennyire hangulatos öböl menti település van az Adrián. Ha még délebbre megyünk, az albán fjordok között találunk egy egészen különleges helyet. A mesterséges Komani-tó akár Norvégiában is lehetne, de éppenséggel Tiranától négyórányi útra van. Komppal és hajóval lehet bejárni a helyenként ötven méterre összeszűkülő sziklák alatti pazar fjordot.


Albánia, Komani-tó. Az egyedülálló topográfia és a hidrológiai viszonyok hozzájárultak a színes élőhelyek kialakulásához  

 

TŐLÜNK ÉSZAKABBRA

Magyarországtól távolodva nyilván egyre több, talán sosem hallott szépséges helyet fedezhetünk fel. Ilyen például a Belgiumban található Dinant, a szaxofon feltalálójának, Adolphe Saxnak a szülővárosa. A Meuse folyó partján elterülő kisváros 30 kilométerre található Brüsszeltől. Katedrálisa és fellegvára, valamint a középkori hangulatot megőrző utcái miatt érdemes eltölteni itt egy napot. Egyébként fapadossal akár egy nap alatt is megjárhatjuk.

Hasonló történelmi időutazást tehetünk a keletfrancia Elzász szívében található Eguisheim településen, amely 2013-ban megkapta a franciák kedvenc faluja címet. A helység a nála sokkal jobban ismert, sőt világhírű Colmartól délre található. Favázas, muskátlis házai mellett a borkultúrájáról is nevezetes, egy híres borút egyik állomása, de három középkori vára is fennmaradt.


Franciaország, Eguisheim. Kiváló minőségű Alsace bort termelnek

Cochem Németországban, Rajna-Pfalz tartományban fekszik, a Moselle folyó partján. A szőlőültetvényekkel tűzdelt dombok tövében megtelepült helységben érdemes megnézni a jellegzetes favázas házakat, a romantikus sikátorokat, valamint az ezeréves kastélyt. Hogy egy svájci gyöngyszem se maradjon ki, bár ott minden alpesi település egészen varázslatos, kerüljön be az ajánlatba Lauterbrunnen, mert páratlan fekvése – a hetven vízeséssel a völgyben – igazi romantikus helyszín.

 

MEDITERRÁN CÉLPONTOK

Aki nem szereti a zsúfolt tengerpartokat, az menjen télen, tartja a cinikus mondás. Európában már nem könnyű néptelen partokat találni, de sok olyan kevésbé ismert hely van, amelynek a szépségéért az esetleges turistaáradatot is el lehet viselni. Délnyugat-Franciaországban, Gironde megyében találjuk Cap Ferret-t, az Arcachoni-öböl bejáratánál. Homokos strandjaival, hangulatos, színes strandházaival és nyaralóival vonzó célpontja a franciáknak is.


Franciaország, Cap Ferret. egy földnyelv választja el az Atlanti-óceántól

Portugália ismert utazási célpontja Algarve tartomány, különösen Faro, ám a tőle egyórányi autóútra fekvő Lagoa és Silves településekről már aligha hallottunk. A két helység tökéletes keverékét nyújtja a történelemnek, a kultúrának, a gasztronómiának. Silves nem közvetlenül a parton fekszik, egy kissé beljebb. A mór uralom alatt uralkodói székhely volt, ennek az öröksége a vörös falú erőd. A festői hely mindenképpen megérdemel egy napot. Lagoa viszont borászati központ, álomszerű, sziklás strandokkal.

A Spanyolországban található, sziklákra épült Cuencát gyorsvasúttal egy óra alatt elérhetjük Madridból. 1300 év történelmét őrzi a település. A karsztvidék, a színes házak, a várromok, a székesegyház, az évszázadokon átívelő építészeti stílusok két napot is megérnek a nyaralásból, mert napfelkeltekor és naplementekor mutatják a legszebb arcukat. Andalúziában is találunk egészen varázslatos, ismeretlen helyeket, mint például Setenil de las Bodegast. A háromezer lakosú község házait egy sziklába vájták, hogy ne kelljen megfizetni a tetőkért kirótt adót. Ez adja a település különlegességét, teljesen egyedi megjelenését.


Spanyolország, Cuenca. A mórok által épített középkori erődváros máig látogatható

Olaszországban található Camogli, a világhírű Portofino szomszédságában. Portofinóban egy gyufát sem lehet leejteni tavasztól őszig. Aki ezt nem szereti, keresse fel Camoglit. A hagyományosan halászatból élő település kávézóival, pékségeivel ugyanazt az élményt adja, mint a másik helység. A világ egyik legkedveltebb romantikus célpontja.


Olaszország, Camogli. Itália egyik legszebb tengerparti települése

Kréta szigetének rejtett gyöngyszeme Ájiosz Nikólaosz. Az öböl türkizkék színe, a fehér házak, a bárok és éttermek egyedi bájt kölcsönöznek ennek a görög városkának.

Korzika északi részén található a sziklákra épült Nonza, nagyjából ötvenperces autóútra Bastiától, ahova a kompok érkeznek Olaszországból. Nonza Franciaország egyik legszebb faluja. Híres az olívaolajáról, a boráról, a kecskesajtjáról. Ha már a szigeten járunk, semmiképpen se hagyjuk ki.

 

Borítófotó: Portugália, Lagoa. A község számos strandja mára megállja a helyét a népszerű fürdőhelyek mellett