Utasbiztosítás vagy EU-kártya

Ha valamely más uniós országban tervezzük tölteni a nyári szabadságunkat, botorság lenne elindulni Európai egészségbiztosítási kártya nélkül, hiszen az ingyenesen kiváltható okmány birtokában a helyi egészségügy úgy lát el minket, mintha honos állampolgárok lennénk. A rendszer ezen tulajdonsága azonban rejt néhány előre nem várt buktatót, ami miatt megfontolhatjuk, hogy utasbiztosítással is próbáljuk fedezni a kockázatokat.

Az EU-tagság egyik előnye, hogy turistaként a saját társadalombiztosításunk terhére ellát minket bármelyik másik uniós ország egészségügyi rendszere, éppúgy, mintha ottani polgárok lennénk. Ezt a szolgáltatást csak a sürgősen ellátandó betegségek esetében vehetjük igénybe, ebben is hasonlít az utazási biztosításokhoz, s van egy-két jelentős különbség, amely miatt megfontolandó, hogy ne csak ennek birtokában keljünk útra.

ÖNRÉSZ IS KELL

A tagállamok többségében az egészségügyi ellátás nem ingyenes. A legtöbb helyen fizetendő néhány tíz euró önrész még vállalható kockázatnak tűnik, de például Horvátországban a szolgáltatás költségeinek a 15–30 százalékát kell e címen kifizetnünk. Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és Finnországban ún. visszatérítéses rendszer működik, ahol az ellátás költségeit a beteg kifizeti az intézménynek, és azt a helyi biztosító később, az önrész levonása után téríti meg neki, de Görögországban is kerülhetünk olyan kórházba, ahol meg kell előlegezni e kiadásainkat.

Akárcsak itthon, a társadalombiztosítás értelemszerűen nem terjed ki a magánorvosok és a privát kórházak szolgáltatásaira. (A horvátországi üdülőkörzetek orvosai zömének például nincs szerződése a horvát egészségbiztosítással.) Valamint nem foglalja magában a beteg hazaszállítását. Jó tudni, hogy míg nálunk a mentés ingyenes, ez nem mindenütt van így. Különösen a hegyi mentések esetén a költségek több ezer euróra rúghatnak.

Jó nyelvtudás és helyismeret szükséges ahhoz, hogy eligazodjunk az adott egészségügyi rendszerben, tisztában legyünk a sajátosságaival, azzal, hogy egyáltalán hová is fordulhatunk elsőként a panaszainkkal. Az itthon megszokott módszer, a háziorvos előzetes időpont-egyeztetés nélküli felkeresése az országok többségében nem járható út. Az utasbiztosítás megkötésével ezt a nehézséget is áthidalhatjuk.

SEGÍTSÉG 24 ÓRÁBAN

A legtöbb biztosító már teljes körű, huszonnégy órás, magyar nyelvű asszisztenciaszolgáltatást nyújt. Utóbbi keretében megszervezik a mentést, az orvosi ellátást, kapcsolatot tartanak a doktorral, a kórházzal, konzíliumot biztosítanak, tolmácsolnak, értesítik a hozzátartozókat. 

Az utasbiztosítás birtokában privát orvos és magánkórház is felkereshető (általában előzetesen engedélyeztetni kell a biztosítóval, különben csak egy bizonyos összegig térítik).

A biztosítás az önrészt is fedezi, valamint a hazaszállítás költségeit, általában bizonyos összeghatárig.

Rendszerint az egészségügyi ellátáson kívüli biztosításokat is kínálnak a csomagban, poggyász-, gépjárműkárra, jogi felelősségre, iratok pótlására.

Az utasbiztosítás a költségeinket csupán egy meghatározott összegig téríti, leginkább ennek nagysága határozza meg az egyes csomagok közötti árkülönbséget. Érdemes alaposan végignézni a kínálatot, és olyan konstrukciót választani, amely teljes mértékben lefedi az igényeinket. Az Európai egészségbiztosítási kártya birtokában nem az egészségügyi költségek térítésének a felső határa érdekes elsősorban, hanem az egyéb szolgáltatások nyújtásának a limitjei.

Ha útnak indulunk, a kártyán kívül a biztosítási kötvényt se hagyjuk otthon, a diszpécserszolgálat telefonszámát és a kötvényszámot érdemes elmenteni a mobilunkba.

Borítófotó: Jorge Silva, Reuters

Ezek is érdekelhetnek

További híreink