Mosolygó alma, csengő barack

Benedek Elek egyik meséjében szerepel egy csodakert, ahol mosolygó alma, csengő barack terem. Csengő barack ugyan még itt sincs, de csengő körte és mosolygó alma igen. Kiderül, hogy a batult hívják így, amely feltehetően a hasonló nevű apátságról kapta a nevét, s talán a legrégebbi almafajtánk. És Kovács Gyula sorolja a fajtákat, ismeri mind a háromezret, de nemcsak a gyümölcsöt, hanem a néprajzát is, kik ették, mire használták.

Az első Tündérkertet több mint 30 évvel ezelőtt alapította szülő- és lakóhelyén, Göcsejben, pórszombati kertjében Kovács Gyula erdész. Oltóvesszőt vett a fákról a tanyavilágban, a vesszőket vad alanyra oltva ültette el a kertjében. A pórszombati határban ma már 12 kertben háromezer őshonos magyar fajtát őriz, ezerháromszáz-féle körtét, ezeregyszázfajta almát, de cseresznye, meggy, szilva, barack, birs, naspolya, berkenye is van, s ezeken kívül az égvilágon majdnem minden, ami a Kárpát-medencében valaha megtermett és még fellelhető. Az alapító ma már kap oltóvesszőt minden magyar lakta vidékről, sőt a szórványmagyarságtól is, a bukovinai székelyektől, a csángóktól, Őrvidékről. Az elmúlt egy évben közel 400 fajtát küldtek. Mivel a gyűjtemény gyarapítására már nincs lehetőség, a megőrzés a gyűjtőkre hárul. Ők elküldik az oltóágakat, és vad alanyra oltott csemetéket kapnak vissza.

A Tündérkert mozgalom már több mint 150 közösséget számlál. Ezek a szemet gyönyörködtető és finom gyümölcsöket termő kertek tulajdonképpen egyfajta génbankok, a Kárpát-medence őshonos gyümölcseit hivatottak újrateremteni, és a fajtákat megőrizni.

Hogyan lesz valakiből erdő-mező szerelmese? Nos, kora gyermekkorban kezdődött, 5-6 évesen, amikor a kis Gyula édesapjával járta a Göcsej, Őrség, Hetés térségét, olyan helyekre is eljutva, ahová nem sok földi halandó tehette be a lábát. Nagyon szép tájék volt ez, de ha erre gondol, elfacsarodik a szíve: „Nemzetstratégiai cél volt, hogy ezt a térséget elpusztítsák, és hát ez sikerült is, főleg, ha a Hetésre gondolok. Három éve egyetlen fajta vetőmagot sem találtunk az újfehértói génbankunkba. Több mint 30 éven át nem adtak ki építési engedélyt, még egy tyúkólat sem lehetett felhúzni. Bezzeg a méregdrága betonbunkerek épültek csőstül.”

A jó erdész nemcsak az erdőt és az állatokat, hanem az embereket is szereti. Kovács Gyula pedig szeretett beszélgetni az emberekkel, hallgatni a régiek meséjét, körülnézni a portán, megkóstolni pálinkát, gyümölcsöt. A magányos erdei séták mellett erre úgy volt lehetősége, hogy 800-900 hektáros területe a göcseji tanyavilágra esett. Itt éltek még olyan családok, akik teljesen önfenntartók voltak. „Olyan volt, mintha a múlt században lettünk volna, mintha megállt volna az idő.” Kovács Gyula ma is aktív erdész, de a tanyák elpusztultak.

Tulajdonképpen így született meg a gyümölcsmentés, hogy a tanyák kihaltak – részben nyerészkedő emberek vették meg őket, akik kivágták a gyümölcsösöket, eladták a fát. Alig lehetett kimenteni egy-egy vesszőt. Olyan fajtákról van szó, amelyek évszázadokon keresztül tartották el a göcseji embereket. Az itt élők ugyanis mindenhová gyümölcsfát ültettek, még útjelző karónak is, mert tudták, hogy a termésük az életüket jelentheti. Jöttek a portyázó hadak, elpusztították a vetést, de a gyümölcs ott maradt a fán, azon eléldegéltek egy darabig.

Gönczi Ferenc néprajzkutató az 1890-es évek közepén még talált olyan közösségeket, amelyeknek szinte kizárólagos tápláléka a gyümölcs volt. Göcsej legfontosabb gyümölcse a körte – jelenleg több mint négyszáz fajtát őriz a Tündérkert. Nincs még egy hely a világon, ahol egy területen ekkora fajtagazdagság lenne. A göcsejiek szinte mindent tudnak készíteni körtéből. Például megaszalják. A nyál összefut a számban, ahogy Gyula magyarázza: „A göcseji körtefajtáknak legalább a fele »szotykosodó«, már a fán elkezd aszalódni. A háziasszony kenyérsütés után beteszi a kemencébe, kiszárad és tíz évig eláll, mindenre jó.” S itt van természetesen a pálinka. Az igényes gazdának megvolt a körtefajtája, amelyből pálinkát készített. Kovács Gyulának száznyolcféle körtepálinkája van. „A magyar pálinkáról szóló első írásos emlékünk még gyógyszerként említi a rozmaringos égetett bort. De Göcsej orvossága a berkenye. Az 1100-as években írták le először, a gyomor legfontosabb gyógyszere, és a pálinkák pálinkáját is berkenyéből főzték.”

Megakasztom, hátha megtudunk valamit a családjáról is. 55 éves, három fia van, 29, 27 és 22 évesek. Mindannyian részt vesznek a családi vállalkozásokban, a gyümölcsmentésben is, de Gyula szerint nem tudják majd folytatni. Komoly anyagi háttér kell ahhoz, hogy valaki egy nemes ügyet ekkora kapacitásúvá fejlesszen. De egyelőre nem ezen törik a fejüket. A legidősebb fia például informatikus, és kifejlesztett egy olyan alkalmazást, amelynek a segítségével, ha valaki megáll egy okostelefonnal a kezében bármelyik fa alatt a háromezer közül, akkor információt kap a nevéről, származási helyéről, gasztronómiai jelentőségéről. Ez az alkalmazás még csupán náluk működik, fejlesztése túl drága lenne.

Az elmúlt évszázadok során a Kárpát-medencében egyetlen gyümölcsöskert sem maradt meg 100 évnél tovább. Gyula ezért mindig embert, közösséget keresett egy-egy újabb gyümölcsös létrehozásakor. Olyan közösségeket, amelyeken látszik az elszánás, hogy hosszú távon megőrzik a természetnek ezeket a kincseit. Adódik a kérdés, hogy miért erdészek állnak elsősorban a Tündérkertek mögött. „Nem akarok megbántani senkit, de meggyőződésem, hogy az erdész az utolsó olyan szakma, ahol az ember még tényleg együtt él a természettel.”

Szerencsés embernek érzi magát, hisz a hivatását, a hobbiját is szenvedélyesen szereti. Amire talán szeretne egy kis időt szakítani, hogy megírja a Kárpát-medence régi gyümölcsfajtáinak ismertetőjét a néprajz szempontjai szerint. Már elkezdte, de kell még legalább tíz év, mire a végére ér. És az országban létrehozott több mint 150 Tündérkertből is folyamatosan érkeznek a hírek. De Kovács Gyula természetesen örül az új információknak, a gyümölcsmentő kertek szaporodásának, hiszen így egyre biztosabbnak tűnik a Kárpát-medence őshonos gyümölcseinek és gyümölcsnéprajzának a fennmaradása.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink