Mit tegyünk az útipatikába?

Közeledik a vakáció. Ha nyaralni megyünk, nem célszerű kihagyni a csomagból az útipatikát, mert rengeteg kellemetlenség gyors megszüntetésében segíthet. De mit tegyünk bele? Az attól is függ, hogy külföldre vagy belföldre utazunk-e, és persze az sem mindegy, hogy a határon kívül hova megyünk.

BIZTONSÁG

Általános tanács: mindenképp vigyük magunkkal a rendszeresen szedett gyógyszereinket, s lehetőleg némi ráhagyással számoljunk, hogy a nyaralás bármilyen okból történő elhúzódása miatt ne maradjunk nélkülük. Különösen figyeljünk oda a hűtést igénylő készítményekre, például az inzulinra, de lehetőleg semmilyen orvosságot ne tegyünk ki magas hőmérsékletnek, például ne legyen a napon hagyott autóban, mert lebomolhat a hatóanyaga.

 

KELL IGAZOLÁS

Ha külföldre megyünk, szükségünk lehet a háziorvosunktól igazolásra az általunk szedett gyógyszerekről. Nemcsak a legerősebb, kábító hatású fájdalomcsillapítók tekintetében, hanem bizonyos országokba némely nyugtató hatású készítményt is tilos bevinni. A kábítószernek és pszichotropnak minősülő hatóanyagokat tartalmazó orvosságok aktuális listáját az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a honlapján teszi közzé.

Repüléskor a kézipoggyászba tegyük a rendszeresen szedett gyógyszereket, mert a nagyobb csomagjaink eltűnése vagy késése miatt jó néhány napig orvosság nélkül maradhatunk. Ha folyékony készítményt csomagolunk, akkor azt külön, átlátszó zacskóba tegyük, mint a többi folyadékot. Ha a kiszerelése nagyobb egy deciliteresnél, szerezzünk be hozzá orvosi igazolást.

Ha gyermekkel utazunk, akkor az ő részére külön készüljünk olyan kiszereléssel, amelyet gyermekeknek szántak. Egyrészt szirup és ital formájában könnyebb beadni a gyógyszereket, másrészt a felnőtteknek szánt tabletták lényegesen több hatóanyagot tartalmaznak, mint amennyire a kicsinek szüksége van. Kúpot csak akkor tegyünk az útipatikába, ha végig biztosítani tudjuk a hűtését, mert a meleg hatására megolvad és használhatatlanná deformálódik.

 

UNIÓS CÉLPONTOK

Ha az EU területére utazunk nyaralni, mindenképpen váltsuk ki az Európai egészségbiztosítási kártyát, amelyet ingyenesen lehet igényelni a fővárosi és a megyei kormányhivataloknál, de postai úton is kérhető. Ezzel a kártyával úgy kezelnek minket, mintha helyi lakosok lennénk, legalábbis a sürgősen ellátandó bajainkat illetően. Ez korántsem jelent ingyenességet. Igen sok országban kell önrészt fizetni, néhányban elég borsosat akár, de persze mindenképp kevesebbet, mint ha az ellátás teljes költségét kellene állni. Uniós célországba utazva is érdemes utasbiztosítást kötni, amely nemcsak ezeknek a költségeknek az átvállalásával tud segíteni, hanem olyan dolgokat is fizet, amelyeket sehol sem térítene a biztosító, például a hazaszállítást. A legnagyobb segítséget pedig az idegen környezetben az ellátás megszervezése jelentheti a biztosítónk diszpécserszolgálata által.

 

KOCKÁZATOS ÚTI CÉLOK

Harmadik országba biztosítás nélkül elindulni felelőtlenség. Egy baleset vagy betegség egyes területeken átvészelve könnyen a család teljes vagyonát veszélyeztető költségeket jelenthet.

Ha egzotikus vidékre megyünk, legalább két hónappal az utazást megelőzően keressünk fel egy nemzetközi oltóközpontot, ahol információt szerezhetünk a szükséges és az ajánlott védőoltásokról, az esetlegesen malária megelőzésére szedendő gyógyszerekről, s az útipatikánk összeállításához is hasznos tanácsokat kaphatunk.

 

hasznos tippek

Álljon itt néhány készítmény, amely nem gyógyszer ugyan, de használatával sok kellemetlenséget megelőzhetünk.

 Naptejek és napozás utáni szerek

A bőrünknek megfelelő faktorszámú készítményt vigyünk, és készüljünk fel arra, hogy minél közelebb megyünk az Egyenlítőhöz, annál magasabb faktorszámú védelemre lesz szükségünk.

 Szúnyog- és kullancsriasztó szerek

Ha csak a nyaralást tönkretevő viszketést ússzuk meg, már sokat tettünk velük a jó közérzetünkért, de egyre nagyobb eséllyel kaphatunk el betegségeket a szúnyogoktól és a kullancsoktól.

 Fájdalom- és lázcsillapító szerek

Általában mindannyiunknak van bevált, recept nélkül kapható fájdalomcsillapító szere, tegyünk ebből a csomagba. Minden vény nélkül kapható ilyen készítmény a lázat is csillapítja, felesleges, sőt veszélyes ezért külön szert csomagolni erre a célra. A megfázás esetére ajánlott készítmények is tartalmaznak fájdalom- és lázcsillapító hatású vegyületeket. Figyeljünk oda rájuk, mert a paracetamol könnyen túladagolható, ha több különböző nevű szert szedünk egyszerre.

 Hányáscsillapítás az utazás alatt

Igazából jó szer nincs az utazástól fellépő hányinger csillapítására. Több készítményt is emlegetnek ilyen céllal kapcsolatosan. Ha valamelyik már bevált, használjuk azt, ha tanácstalanok vagyunk, kérjük a gyógyszerész vagy az orvos tanácsát.

 Hasmenés esetére

A jól bevált hasfogónk mellett szükségünk lehet görcsoldó szerre, valamint olyan készítményre, amellyel pótolni tudjuk az ásványi sókat. Nagy melegben különösen fontos a megfelelő mennyiségű folyadék.

 Allergiaellenes szerek

Sokat tud segíteni, ha valamilyen antihisztamin-tablettát is teszünk a csomagba váratlan allergiás panaszok kezelésére. A kalciumnak a közhiedelemmel ellentétben nincs antiallergén hatása.

 Kézfertőtlenítő, sebtapasz

Kézmosási lehetőség hiányában jöhet jól egy kis üveg kézfertőtlenítő, amely akár a repülőgépre is felvihető. A sebtapaszok kisebb karcolások fedése mellett nagy segítséget jelentenek, ha a cipő törné a lábunkat.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink