FUTBALLCSODA A POLGÁRHÁBORÚ ÁRNYÉKÁBAN

Szíria labdarúgó-válogatottja a márciusi vb-selejtezők után tovább álmodhat a világbajnoki részvételről, ez pedig valóságos csoda a polgárháború sújtotta, összes mérkőzését idegen földön játszó nemzeti tizenegytől.

Omár Hribin végtelenül pimasz, Panenka módra beemelt győztes tizenegyesét csak 350-en tapsolták meg, ez pedig egy világbajnoki selejtezőn igencsak lehangoló adat. A hazai csapat Szíria volt, a mérkőzést pedig Melakában, Malajziában rendezték, bő 8000 kilométerre otthonuktól. Ajman Hakim szövetségi kapitány a mérkőzés után sírva ajánlotta Szíria népének a sikert, majd rövidke ünneplést követően a csapat pakolt és utazott tovább Szöulba. Dél-Koreában aztán 1-0-ra alulmaradt, de három fordulóval az ázsiai kvalifikáció vége előtt még élnek az arab ország vb-álmai. Úgy, hogy a válogatott megelőzi a 2022-es világbajnokság házigazdáját, Katart és a labdarúgására csillagászati összegeket költő Kínát. Ez pedig önmagában is futballcsodának minősül.

 

SZÉTROBBANTOTT FUTBALLÉLET

Szíriában a labdarúgás a legnépszerűbb sport. A válogatott már 1950-ben részt vett a világbajnoki selejtezőkön, igaz, vb-re még sosem kvalifikálta magát. Ehhez a legközelebb az 1986-os torna kvalifikációján került, ám a kijutásért folytatott párharcot elveszítette Irakkal szemben. A sorsdöntő selejtezőn a szaúd-arábiai Taifban kapott ki Szíria – az iraki–iráni háború miatt kellett semleges helyszínt keresni a mérkőzésnek. Most a szírek a hazájukban dúló véres polgárháború miatt kényszerülnek idegen földre a vb-selejtezőkön.

A hazai bajnokság folyamatosságát ugyan valahogy fenn tudták tartani, ám az infrastruktúra állapota a háborús pusztítás miatt rettenetes, a mérkőzések látogatottsága az elszegényedés és a biztonsági aggályok miatt visszaesett. Csak olyan városokban lehet meccset rendezni, amelyek kormányfennhatóság alatt állnak – a helyi élvonalnak nyolc bajnokcsapatot adó Aleppóba januárban, öt év után tért vissza a futball. A liga pénzügyi helyzete siralmas, a meghatározó játékosok 50-60 ezer forintnyi összeget keresnek havonta a BBC értesülései szerint. Nem csoda, hogy a válogatott stábja arra bátorítja a nemzeti csapatnál számításba vett játékosokat: ahogy tehetik, szerződjenek külföldre, ahol normális körülmények között készülhetnek, és olyan fizetést kaphatnak, amelyből megélhetést biztosíthatnak a családjuknak.

A márciusi vb-selejtezőkre összehívott huszonkettes keret tagjai közül csupán heten játszanak Szíriában. A többiek szétszóródtak Ázsiában: a kapus Mahmúd el-Jusszef egészen a Maldív-szigetekig ment, a csapatkapitány Ahmad esz-Szalih a kínai Henanban játszik, Szíria legjobb támadója, Firasz el-Hatib pedig Kuvaitban. Közel 200 játékos szerződött külföldre az elmúlt években. Az ország valaha volt legjobb futballistájaként számon tartott Hatib 2012-ben azzal mondta le a válogatottságot, hogy addig nem hajlandó nemzeti mezt húzni, amíg hazájában potyognak a bombák, és öt év után tért vissza. A polgárháború brutalitásával a válogatott is szembesült. A 19 éves utánpótlás-válogatott csatár Jusszef Szulejman tüzérségi csapásban vesztette életét egy bajnoki mérkőzés előtt. Az es-Sabab négy játékosát az Iszlám Állam hóhérai fejezték le. Van, aki a börtönt is megjárta, vannak, akik különböző frakciókhoz csatlakoztak a konfliktusban. Az U20-as nemzeti tizenegy volt kapusa, Abdul Baszet esz-Szarut egy fegyveres lázadócsoport vezetője lett. Vannak olyanok, akik Európába menekültek, mások Ázsiában maradtak, ám nem vállalják a szereplést a válogatottban.

 

VÁNDORTÁRSULAT

A kilenc országból – Szíria mellett Irak, Jordánia, Katar, Kuvait, Kína, Maldív-szigetek, Omán, Szaúd-Arábia – összetrombitált válogatott vándortársulatként járja a világbajnoki selejtezőket. Nehéz volt olyan országot találni, mely befogadja őket a „hazai” mérkőzésekre. Makaó még fizetett is volna a rendezésért, számolva a népes vendégtáborokból (Kínával és Dél-Koreával is egy csoportban van Szíria) befolyó bevételekkel, ám miután kiderült, hogy csak készpénzben lehetne átadni a szíreknek a megállapodásban szereplő összeget, visszatáncolt. Végül Malajzia lett a befogadó, a szíriai válogatott útjainak a költségét pedig az Ázsiai Labdarúgó-szövetség vállalta magára. A selejtezők előző körében Ománban játszottak.

Hazai pályáról ilyen körülmények között persze nem lehet beszélni, a szíriaiak örülnek, ha egy maroknyi szurkoló valahogy odakeveredik a mérkőzéseikre. A válogatott mégis versenyképes a pályán – a nemzeti csapat a 95. a FIFA világranglistáján; ez előkelőbb helyezés, mint a szíriaiak átlagos pozíciója a rangsorban (107.), egyben a legjobb 2009 óta.

Kasziun sasainak – ez a válogatott beceneve – jó példa lehet Irak, mely úgy jutott ki a 2007-es Ázsia-kupára, hogy egy meccsét se játszhatta otthon. Aztán az irakiak mindenki döbbenetére megnyerték a kontinensviadalt, s ezzel kvalifikálták magukat a 2009-es konföderációs kupára, amelyen csak Spanyolországtól kaptak ki. Volt szövetségi kapitányuk, a német Bernd Stange szerint a legtöbb válogatott számára felfoghatatlan nehézségek katalizátorai voltak a sikereknek. „Nem volt semmink. Sem labdánk, sem felszerelésünk. Irakban nem játszhattunk. A játékosaink viszont hihetetlenül motiváltak voltak. Meg akarták mutatni az otthon szenvedőknek, hogy mindent megtesznek, ami tőlük telik” – mondta Stange, aki 2016-ban a szingapúri csapat szakvezetőjeként nézhetett szembe a szíriaiakkal, és azon kevesek közé tartozott, akik tökéletesen átérezhették a nehézségeiket. Még egy szempontból lehet példa az iraki válogatott a szíriainak: mindmáig ez az egyetlen csapat, amely úgy vívta ki a világbajnoki szereplést, hogy egy selejtezőt sem játszhatott a saját hazájában.

Szíria lehet a második.

 

 

Cél a pótselejtező

Az ázsiai zónából legfeljebb öt csapat juthat ki a 2018-as, oroszországi labdarúgó-világbajnokságra. A zónadöntő két hatos csoportjából az első két-két helyezett kvalifikálja magát a vb-re, a két harmadik egymással mérkőzik meg – e párharc győztese jogot szerez az interkontinentális pótselejtezőn való részvételre. Ha ezt sikerrel vívja meg, akkor öt ázsiai válogatott lesz a világbajnokságon, ha kudarcot vall, akkor négy. A csoportja 4. helyén álló Szíriának a pótselejtezős helyre van reális esélye.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink