Fegyver vagy segélykérés?

Hurrikánként söpört végig Hollywoodon, majd a világsajtón az egyik leghíresebb amerikai producer botránya. Harvey Weinsteint eddig több mint 30 nő vádolta meg szexuális zaklatással. Az inzultálásokról szinte a teljes filmvilág tudott, mégis évtizedekig hallgattak. De vajon miért éppen most robbant a bomba?

A szereposztó dívány nem csupán a legendákban, hanem a valóságban is létezett és létezik. Talán így lehetne summázni azt a rengeteg vallomást, kiállást és vádat, amely az elmúlt hetekben megfogalmazódott először csak a hollywoodi sztárok, majd magyar és nemzetközi színészek, filmesek körében is. Az ügy egy tényfeltáró sorozat publikálásával indult, amelyben előbb a New York Times, majd a New Yorker című lap kezdte bemutatni Harvey Weinstein múltjának sötét részleteit. Elsőként Ashley Judd színésznő állt a nyilvánosság elé szexuális zaklatás vádjával a korábban a filmes szakmában nagyra becsült és mindenki által tisztelt, megkerülhetetlennek tartott producerrel szemben. Aki egyébként Hillary Clinton és a Demokrata Párt nagy támogatójának a hírében is állt. A vallomás hatására egyre több színésznő és filmes vallott arról, hogy zaklatta őket a producer. A New Yorker cikkében már nemi erőszakkal vádolta meg, amit Weinstein eddig érdemben nem tudott cáfolni.

KINYÍLT HOLLYWOOD SZEME

A sajtóban napról napra megjelenő vallomások, visszaemlékezések alapján sokaknak feltűnhetett, hogy Weinstein szexuális zaklatásairól korábban minden filmes tudott, aki megfordult Hollywoodban. A társadalmi problémákra nyitott filmvilág mégis évtizedeken keresztül szemet hunyt a bűn felett. Az mindenképpen vitán felül áll, hogy a szexuális zaklatás vagy erőszak az egyik legszörnyűbb tett, amely ellen fellépni nehéz, bizonyítani pedig talán még nehezebb. Ezért az áldozatok hibáztatása vagy számonkérése, hogy miért nem álltak elő előbb az igazsággal, tévút. Azonban azon érdemes elgondolkozni, hogy miért csak évtizedes hallgatás után lehetnek elég bátrak az áldozatok ahhoz, hogy elmondják, mi történt velük. Miért éppen most nyílt ki Hollywood szeme, ha a tényeket eddig is mindenki nyílt titokként kezelte? Ugyanis a szexuális zaklatás vádja eddig sem számított tabunak az Egyesült Államokban. Legalábbis ezt tükrözik az elmúlt évek botrányai. Elég csak Bill Cosby komikus, Woody Allen, Bernardo Bertolucci filmrendezők, Casey Affleck színész, Dominique Strauss-Kahn volt IMF-vezér, Roman Polański vagy Nate Parker rendezők ügyére visszaemlékezni. De a felsoroltak közül is – bár mindegyiket szexuális zaklatás vagy éppen erőszak vádja érte – többen úgymond megúszták a dolgot, és néhány cikk után szinte ugyanott folytathatták munkásságukat. Míg másoknak akár egyetlen vád nyilvánosságra kerülése után kettétört a karrierjük.

AKIKTŐL ELFORDULT A VILÁG

Egyértelműen véget ért a karrierje 2011-ben Dominique Strauss-Kahnnak, az IMF volt vezetőjének, amikor több alkalommal is szexuális zaklatással vádolták. Előbb egy amerikai hotel szobalánya tett feljelentést ilyen támadás miatt, de a sértett szavahihetőségét illetően kételyek merültek fel, ezért szabadlábra helyezték a valutaalap fejét. Ezután egy francia írónő tett panaszt egy 2003-as nemierőszak-kísérlet miatt, ezt pedig az ügy elévülésére hivatkozva utasították el. Strauss-Kahnt ugyan végül minden ügyben felmentették, de a vád miatt le kellett mondania IMF-elnöki posztjáról, és a 2012-es francia elnökválasztáson sem tudott elindulni, holott korábban nagy esélyesnek tartották. Hasonlóan nagy botrányt kavart 2016-ban egy ifjú hollywoodi filmrendező, Nate Parker esete. Az Egy nemzet születése című filmjének a Sundance független filmfesztiválon elért sikerei után több Oscar-jelölésre is számíthatott. Azonban hirtelen előkerült a múltból egy eset, amelyet egyébként korábban már megírt a sajtó, de az Oscar-jelölések előtt ez éppen elég volt ahhoz, hogy szinte mindenki elpártoljon mellőle. Egy egyetemi diáktársa korábban azzal vádolta a rendezőt és a társíró McGianni Celestint, hogy 1999-ben mindketten megerőszakolták, amikor a lány öntudatlan volt. Az esküdtszék akkor felmentette Parkert, tettestársát pedig némi börtönbüntetés után tisztázták. Azonban kérdés, hogy korábbi bűnükért vajon Hollywood sztárvilága végleg kizárja-e soraiból a két filmest, vagy egy idő után tabula rasát kiáltanak.

AKIK „TÚLÉLTÉK” A VÁDAT

Sokáig úgy tűnt, a világhírű rendező, Roman Polański karrierje is véget ért, amikor 1977-ben beismerte, hogy megerőszakolt egy 13 éves lányt. A rendező akkor elmenekült az Egyesült Államokból. Annak ellenére, hogy az USA-ban elfogatóparancsot adtak ki ellene, s azóta több szexuális zaklatási vád érte, 2003-ban A zongorista című filmjéért megkapta az Oscar-díjat, de azt a rendőrségi körözés miatt nem tudta személyesen átvenni. Szintén ilyen jellegű gyanú után díjazta a filmszakma Ben Affleck színész öccsét, Casey Afflecket, aki az idei Golden Globe-on megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést, majd az Oscar-díjat is átvehette. A színészt évekkel ezelőtt két nő is szexuális zaklatással vádolta, ám ezután is folyamatosan foglalkoztatta a filmvilág, és a legrangosabb díjakkal jutalmazzák a teljesítményét.

A szexuális zaklatásról és erőszakról úgy tűnik, Hollywoodban nem csak a bíróság dönt, hanem a közvélemény is. De talán több minden is állhat a világrengető botrányok hátterében. Harvey Weinstein esetében például nemrég látott napvilágot az a hír, hogy megvásárolnák a Weinstein Co. nevű cégét. A 700-800 millió dollár értékű céget éppen az a vállalat venné meg, amelyik Weinstein előző cégét, a Miramaxot is felvásárolta korábban. A tőkeinjekció a két cég között éppen azután jött létre, hogy Weinsteint kirúgták saját cégétől. Hogy a két ügynek van-e bármi köze egymáshoz, azt egyelőre nem tudni, annyi azonban biztos, hogy a gazdasági tranzakció és a hollywoodi botrány időben nagyon közel esett egymáshoz.

Borítófotó: Harvey weinstein. botránya előtt magas politikai körökbe is bejárása volt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink