Egy ágyban a robotommal

A technológia úgy szövi át az életünket, hogy gyakran észre sem vesszük, sőt szenvedünk a hiányától. A fejlesztők folyamatosan feszegetik a morális határokat is, a szexrobotok ötlete és megvalósítása pedig már jócskán ebbe a kategóriába tartozik. Jön az újabb szexuális forradalom, csak már elég lesz egy ember a nemi kapcsolathoz.

DILEMMÁK

Egyre hosszabb a lista, mi mindent változtatott meg Steve Jobs és Mark Zuckerberg a XXI. század első két évtizedében. Az előnyöket nyilván kényelmesebb sorolni, de szembe kell nézni azokkal a valóságos következményekkel is, hogy függők lettünk, digitális bennszülöttek a gyerekeink, s influencerek akarnak lenni. Türelmetlenné és felületessé tett bennünket az instant visszacsatolás, már két percet sem tudunk várakozni információs bombázás nélkül. Jean Twenge sokat idézett amerikai pszichológus iGenerációnak keresztelte el a mai tizenéveseket, mert már kütyükkel a kezükben nőttek fel. A Pew Research kutatása szerint a 2012-es év volt a vízválasztó, ekkor lett az amerikai gyerekek felének okostelefonja, egyúttal ekkortól nőtt jelentősen a tinik körében az öngyilkosságok és a depressziós esetek száma. 2015-re már a tizenévesek 73 százaléka kapott okostelefont, 81 százalékuk játékkonzolt, s 91 százalékuk használt mobilinternetet. Mindez pedig azzal jár, hogy a fiatalok otthon töltik a szabadidejüket, a kapcsolataikat is az eszközökön keresztül „ápolják”, és ahogy Jean Twenge kutatása megmutatta, rég nem érdekli őket a szex vagy a rock and roll. A lázadás egyetlen formája sem jellemző rájuk, pedig ez hajtotta a felmenőiket. A szülőket nyilván megnyugtatja, hogy a szexuális kalandozások ideje is jóval kitolódott, de ebben valószínűleg komoly hatása van a netes pornónak. A virtuális szextől meg már tényleg csak egy lépés, hogy a technológia besegít, és robotokra cserélhetjük le macerás partnerünket. Egy 2017-es felmérés alapján az amerikaiak fele szerint ötven éven belül teljesen elfogadott lesz a szexrobotok használata.

 

ÚJ SZEXUÁLIS FORRADALOM

A szakértők azt mondják, már benne élünk az új szexuális forradalomban. A technológia révén megváltoztak intim kapcsolataink, de a változás második hulláma csak most jön el, a szexuális technológiák elterjedésével. Az első hullámot már ismerjük: házi videó, szexchat, privát szoba, Tinder. Olyan gyorsan fogadtuk el ezeket az újításokat, hogy bele sem gondoltunk, milyen hatással lesznek a szokásainkra, az életünkre, a közgondolkodásra. A második szakaszban olyan eszközökkel, megoldásokkal jelennek meg a fejlesztők, amelyek révén már nem kell egy másik ember a szexuális élmény eléréséhez. Azért ez első körben is több mint hátborzongató, és kérdések sorát veti fel.

Amiről már egyre többet hallhatunk, azok a szexrobotok. Gőzerővel folyik a fejlesztésük, nagy vitákat kiváltva. De idesorolhatjuk a virtuális erotikus karaktereket, a mesterséges partneres alkalmazásokat és az erotikus chatbotokat. Elkészült már néhány szexrobot-prototípus, de ezek még messze állnak attól, amit az emberek egy ilyen masináról elképzelnek. Inkább hasonlítanak egy kirakati babára, mint egy valóságos emberre. Nem akkora baj ez, tegyük hozzá, és tartsuk fenn azt a kérdést is, miért van erre szükség.

A mesterséges intelligencia és a robotok előrehaladásának eredményeként a gépek hamarosan megtanulnak kommunikálni, tanulni, szocializálódni, ez pedig olyan irányba alakítja át a társadalmat, amit nehéz megjósolni. Az ember és gép közötti kölcsönhatásokkal kapcsolatos kutatás még mindig korai szakaszában van, különösen az intimitás és a szexualitás területén. Hogy olyan szempontokat ne is említsünk, mint a méltányosság, a tisztesség, az elszámoltathatóság, mert ezekre valójában semmiféle válaszuk nincs a tudósoknak, a fejlesztőknek. A szexrobotok ugyanis nem csak babák mikrocsippel. Saját tanulási algoritmusokat használnak partnereik érzelmeinek a bevonására.

 

NEM VALÓSÁGOS SZEX

Számos olyan vállalat létezik – például a RealDoll –, amely a realisztikus szexrobotok fejlesztésén dolgozik, de van még néhány technikai akadály, amelyet eddig nem sikerült leküzdeni. A valóban interaktív mesterséges intelligencia lassan fejlődik, nagyon nehéz például megtanítani a robotot sétálni.

Ezzel párhuzamosan viszont a VR már robbantott. A fejlesztések túlmutatnak a pornográfia passzív nézésén; vannak már többjátékos környezetek, ahol olyan intenzív szexuális élményeket kínálnak az embereknek, amelyek igazából nem léteznek. Az, hogy a virtuális valóság hat az agyra, szintén nem újdonság; a kérdés az, milyen mélységben, hogyan hagy nyomot ez a fajta érzékelés. Egy VR-kutató úgy fogalmazott: a valós idejű helymeghatározás, a 3D-s kijelző és a teljes látómező által a felhasználó agya úgy érzékeli, hogy valóban jelen van, úgy reagál, mintha a valóságra válaszolna. Mivel ezek a technológiák fejlődnek, lehetővé teszik a szexuális élményeket, amelyeket sokan ugyanolyan kielégítőnek találnak, mint az emberi partnerek által nyújtottakat, vagy bizonyos esetekben sokkal kielégítőbbnek. A szakértők úgy vélik: mivel ezek a technológiák egyre kifinomultabbak és széles körben elérhetők lesznek, mind több ember lesz, aki úgy dönt, hogy kizárólag a robotokkal folytat intim viszonyt, vagy a virtuális környezetből keres szexet és partnert. Már neve is van az új szexuális identitásnak: digiszexuálisoknak hívják majd azokat, akik a virtuális szexet fizetik meg.

 

MIK A VESZÉLYEK?

Laikusként is könnyű belátni, mennyire életidegen, élet- és családellenes ez az irány. Mentális problémákat okozhat, leépíti az emberi kapcsolatokat, támogatja az elmagányosodást és a gyermektelenséget. A szexrobotok propagálóinak ideológiai támasza a genderszemlélet. Érvelésük szerint a szexrobotok segíthetnek létrehozni egy biztonságosabb világot, amely mentes a szexuális kizsákmányolástól, az ilyen célú emberkereskedelemtől. Vagyis a robotprostituált sokkal biztonságosabb lesz, nem lehet elkapni tőle nemi betegségeket, nem sérti a méltóságát, hogy milyen célra használják. Mindaddig, amíg a genderideológiával karöltve járó balliberális kisebbségi jogvédelem nem óhajtja kodifikálni a mesterséges entitások jogait. Emellett azt is mondják a támogatók: a diverzitás jegyében a robotok lehetővé teszik, hogy azoknak is lehetőségük legyen szexuális életet élni, akiknek nem átlagos szokásaik és igényeik vannak. Innen már csak egy lépés a gyerek méretű és megjelenésű robotok fejlesztése, vegyük észre, mire megy ki a játék. Egyes jogi szakértők szerint egyáltalán nem biztos, hogy a robotgyerekek gyártása megakadályozható jogi eszközökkel. Felmerülnek adatvédelmi kérdések is: mi lesz a gép által begyűjtött információkkal, meg lehet-e hackelni és így tovább.

Az is kérdés, vajon meddig tudja megkülönböztetni a felhasználó a valóságot a fantáziától. A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a szexrobotok használatával könnyen elmosódhatnak a határok a helyes és a helytelen, a tény és a fikció között. Azt állítják, az eszközök normalizálhatják a szexuális devianciát, biztonságossá tehetnek eddig nem kívánatos vagy büntetendő viselkedést.

A technológiai befektetőket semmi sem akadályozza majd meg abban, hogy ránk zúdítsák az ember nélküli szexet, ha pénzt látnak benne. Hogy mennyire megnyugtató az, hogy még nem tart itt a gyártás, azt mindenki eldöntheti. Az mindenképpen biztató, amit egy 2017-es amerikai kutatásban mértek, hogy a nők 70, a férfiak 58 százaléka határozottan nemet mondott a robotszexre. De hogy be kell emelni a témát a közbeszédbe, s konkrét válaszokkal, szabályozással szükséges reagálni erre a kihívásra, az egészen biztos, elvégre a legbelsőbb világunkra, az intimitásunkra pályáznak a gyártók.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink