BULIZNI MÁSKÉPPEN IS LEHET

Az összes határon túli nagyobb magyar közösség számára fontos, hogy fiataljaik összejöjjenek a nyáron, s két koncert között a sorsukat érintő, közéleti kérdésekkel is foglalkozzanak.

Körképünkben megmutatjuk, hogy milyen programokkal várják a legnépszerűbb határon túli szabadegyetemek az érdeklődőket, mely témák köré szervezték az idei rendezvényeket. Lapzártánkig nem kaptuk meg a részletes leírását a XXV. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem programjának, amelyet hagyományosan Felsőszinevéren tartanak, az idén július 5–9. között.

 

V. MARTFESZT 2017. július 5–9. 

Martos, Szlovákia

A Nyitra megyében található Martos ad helyet a Via Nova Ifjúsági Csoport által szervezett művészeti fesztiválnak és szabadegyetemnek. A rendezvény védnöke Kövér László házelnök, aki július 5-én Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Menyhárt József MKP-elnök társaságában vesz részt egy beszélgetésen. Az öt nap alatt nagyságrendileg tízezer ember fordul meg a rendezvényen. Az idén új helyszín után néztek a szervezők, a MartFeszt átköltözik a helyi focipályára, ahol jóval több ember is kényelmesen elfér. A Martosi Szabadegyetem ebben az évben a felvidéki ifjúság felkarolása és a tehetséggondozás köré szerveződik. A törekvés a zenei programokban is tetten érhető, ezeken a felvidéki bandák színe-java megjelenik. Egy éve hozták létre a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségét; egyre kiterjedtebb hálózatukkal komoly szakmai segítséget nyújtanak azoknak a fiataloknak, akik saját vállalkozást fontolgatnak. Bemutatkozik a rendezvényen az ez év őszén nyíló Esterházy Akadémia is, ahová olyan egyetemistákat, főiskolásokat várnak, akik a közéleti szereplést tervezik, vagy az újságírás felé kacsingatnak. A fellépők többet között: a Tankcsapda, a Csík zenekar, a Hooligans. A szervezők a TrollFoci blog szerzőit is meghívták, ahogy ők fogalmaznak, azért, hogy kifejezzék határokon átívelő rajongásukat a magyar futball iránt, mindezt egy Csíki Sör mellett.

A tavalyi fesztiválon tragikusan elhunyt tehetséges karateversenyzőről, Kovács Kata Zsófiáról sem feledkeztek meg, a vasárnapot az ő emlékének szentelik Böjte Csaba ferences rendi szerzetes védnökségével.

GOMBASZÖGI NYÁRI TÁBOR 2017. július 10–16.

Szalóc, Szlovákia

A tábor Gömörben, a Sajó völgyében, a Szilicei-fennsík lábánál fekszik. A nemzeti park a rendezvény mellett a világörökség részének tartott cseppkőbarlangról is nevezetes. A szervezésben részt vevő civil szervezetek szándékukat ekképp fogalmazzák meg: pártpolitikailag független, az önkéntességen és az együttműködésen alapuló tábort építenek, szabadegyetem jellegű rendezvényként tevékenykednek, amelynek a legfontosabb célja a generáció-kon átívelő szlovákiai magyar közösségépítés. Maguk rendezik a tábor környezetét, csiszolnak és barkácsolnak, a közeli kőbányát is kitisztították. Az idén pedig közadakozásból újra felállítják a 200 éve született Tompa Mihály szobrát, aki sokat időzött a Szepességben, Feketehegy-fürdőn keresve a gyógyulást. Az emlékére hajdanán készült szobornak Trianon után nyoma veszett. Éliás Ádám kassai művész újrafaragta, s a mű ünnepélyes leleplezésére Tompa Mihály születésének 200., a reformáció 500. évfordulóján, 2017. július 11-én, a Gombaszögi Nyári Tábor nyitónapján kerül sor. A jelenlegi formájában kilencéves múltra visszatekintő esemény a szlovákiai magyar fiatalok egyik legnagyobb nyári rendezvénye, egyszerre fesztivál, szabadegyetem és táborozás. Ám a gyökerei egészen 1928-ig nyúlnak vissza, majd a hatvanas években kapott újabb lendületet a csehszlovákiai magyar egyetemista diákklubok révén. Ma már 3000 fős látogatottságú fesztiválról beszélhetünk. A nagyszínpadon többek között az Irie Maffia, a Kowalsky meg a Vega, a Halott Pénz, a Tankcsapda, valamint a Quimby szórakoztatja a vendégeket.

XXVIII. BÁLVÁNYOSI NYÁRI SZABADEGYETEM ÉS DIÁKTÁBOR

2017. július 18–23. Tusnádfürdő

Egy évtizede rendezi meg az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács magyarországi partnerével, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvánnyal közösen a tusványosi szabadegyetemet. Tíz éve „Más kép” volt a tábor mottója, ez a jubileumi évre „A biztos pont”-tá változott. Ahogy a szervezők fogalmaznak: az arcok ugyan cserélődtek, ám a rendezvény által kialakított erőtér egyre erősebb. Ebben az esztendőben 60-70 ezer résztvevőre számítanak. Az idén is tematikus sátrakba várják az érdeklődőket, és nem marad el a nemzetpolitikai kerekasztal, a Kárpát-medencei magyar pártvezetők vitája, sem Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László EMNT-elnök közös előadása sem. A nagyszínpadon az anyaországi sztárzenekarok közül fellép a Hooligans, a Magashegyi Underground, a Balkan Fanatik, Szabó Balázs Bandája, Nagy Feró és a Beatrice, az Anna and the Barbies, a fiatalok közül pedig a Margaret Island. A nagy öregeket a Skorpió képviseli.

XV. VAJDASÁGI SZABADEGYETEM

2017. július 4–9. Kishegyes

Hat napot tölthetnek együtt a Vajdasági Ifjúsági Fórum és a Vajdasági Magyar Diák-szövetség (VaMaDisz) szervezésében a fiatalok a kishegyesi szabadegyetemen. Az idei, tizenötödik találkozó központi témája a fiatal értelmiség és a 21. századi karrierutak kérdése. Az 1867-es osztrák–magyar kiegyezés 150. évfordulójára utal a mostani rendezvény mottója: „Lehet-e diákból Deák?” A táborozók arra keresik majd a választ, hogy vajon a mai vajdasági magyar ifjúság készen áll-e a kisebbségi társadalmat alapjaiban meghatározó kérdések megválaszolására, van-e a fiatalokban, egyetemi hallgatókban kellő ambíció, hit és elszántság, hogy felelős értelmiségivé válva iránytűként mutassanak utat a közösségük számára. A nyitó előadáson részt vesz Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Pásztor István, a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Sóti Attila, a VaMaDisz elnöke, illetve Csikós Tibor Vifó-elnök. A programok közt felsőoktatási kerekasztal is helyet kapott, szóba kerül a tudományos karrierút építése is. A vajdasági magyar értelmiség utánpótlása, a magyar közösség helyzete a vajdasági közéleti kerekasztalnak lesz a témája. Az ötödik nap pedig a közösségépítés köré szerveződik. A résztvevők találkozhatnak Balog Gábor olimpiai ezüstérmes öttusázóval, de előadást tart Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő is. Esténként zenei programokon kapcsolódhatnak ki a fiatalok, néptáncot és salsát tanulhatnak, illetve DJ-k közreműködésével slam poetry est is várja őket.

Borítófotó: Fesztiválozó fiatalok. Nem csak a forma, hanem a tartalom is fontos

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink