Az örökbefogadás dilemmái

Az örökbefogadáshoz vezető úton le kell számolni a veszteségekkel. Az „igazi” szülő az, aki neveli a gyereket, nem az, aki a világra hozta.

Már mindenki tudta a vállalatnál, hogy Ildikó, az egyik középvezető egyedülálló negyvenesként örökbe fogadott egy gyönyörű ötéves cigány lányt. Hamarosan be is hozta az irodába, ahol a folyosón futtában a kevésbé tájékozottaknak viccelődve elmagyarázta: nem saját, csak örökbe fogadott, miközben a gyerek kapaszkodott a szoknyájába. Sokaknak beégett a jelenet, a bántó mondatok. Megítélni nyilván könnyebb, mint helytállni hasonló helyzetben. Arról kérdezte a Figyelő Bogár Zsuzsa tanácsadó szakpszichológust, az Ágacska Alapítvány elnökét, mi mindenen megy keresztül az örökbe fogadó szülő, milyen kérdésekkel kell szembenéznie.

Sok fájdalommal és dilemmával kikövezett út vezet az örökbefogadás döntéséhez. Extra emberi képességekre nincsen szükség, de rugalmasság és tolerancia nélkül nem fog menni – mondja Bogár Zsuzsa. Arról is beszél, hogy rengeteg veszteség éri azokat a leendő szülőket, akik örökbefogadásra jelentkeznek. Nagyon változó, mikor mondják azt a párok, hogy most már elég, az első lombikozás után vagy később. A megélt kudarc hat az önértékelésre, komoly válságot okoz ez férfiaknak és nőknek is. Talán utóbbiakról többet beszélünk, mert az nyilvánvalóbb, hogy mennyire rosszul érint egy nőt, ha nem tudja kihordani a gyerekét. A fér-fiakról kevesebb szó esik, a szakember tapasztalatai szerint számukra az a fontos, hogy a saját génjeiket örökítsék tovább.

EGYÜTT KELL MEGHOZNI A DÖNTÉST

Nem egyszerre érnek meg a párok tagjai az örökbefogadásra. Többnyire a nők jutnak el ide hamarabb, de van, hogy a férfiak gondolnak rá előbb. Nagyon fontos, hogy türelmesek legyenek egymással; megmérgezheti a viszonyt, ha az egyik fél sürgeti a másikat. Az látható, hogy ez a helyzet vagy nagyon megviseli a párkapcsolatokat, vagy nagyon megerősíti.

BIZTOSAN NEM LESZ BŰNÖZŐ?

„Nagyon sokan a genetikától félnek, gyakran kérdezik, van-e bűnözőgén, vagy ha prostituált az anya, akkor ez öröklődik-e. A felkészítő tanfolyamon határozottan elmondjuk, hogy vannak örökölhető tulajdonságok, de ezek pont nem azok – teszi világossá a szakember. – A bűnözés elsősorban a mintától és a körülményektől függ. Próbáljuk abban erősíteni őket, hogy az energia és a törődés, amit a gyerek nevelésébe fektetnek, az ott marad, érték lesz. Bízhatnak benne, hogy a kicsi tud majd töltekezni belőle. A másik félelem, hogy felbukkan a vér szerinti anya és visszakéri a gyereket. Sok rémhír is kering a köztudatban, hogy az örökbe fogadott kamasz kirabolja és megöli a nevelőit. Ha vannak is ilyen történetek, mindig azt hangsúlyozzuk, hogy ez nem a genetika miatt fordul elő, hanem valószínűleg azért, mert a pótszülők soha nem tudták feldolgozni, hogy »csak« örökbefogadók.”

A nevelés egyik sarkalatos pontja elvárásaink kezelése, hogy magát a gyereket lássuk az ő képességeivel, ne vetítsük bele a saját, akár meg nem élt vágyainkat. Fokozottabb tudatosságot igényel mindez örökbe fogadó szülőként. Bogár Zsuzsa arról mesél, hogy a felkészítő tanfolyamon mindig elmondják a
leendő szülőknek: úgy nézzenek a kicsire, mint egy kincsesládára. Nem a diploma az egyetlen mérce, sőt az lenne a jó, ha a vér szerinti családban sem csak ez lenne.

A hivatalos eljárás környezettanulmányból áll, orvosi igazolást kell hozni arról, hogy nincsen a gyereknevelést kizáró betegség, és részt kell venni egy pszichológiai alkalmassági vizsgálaton. Ezen felmérik a motivációt, hogy a párkapcsolatban van-e nehezítő tényező, amely nem teszi lehetővé, hogy elfogadjanak egy gyereket. Majd a leendő szülők elmennek egy tanfolyamra, ahol további hasznos információkat kapnak, beszélgethetnek más szülőkkel. A tanfolyam most 21 órás, januártól 40 órásra emelkedik. A szakpszichológus azt mondja, az általuk szervezett képzést inkább segítő csoportnak lehet nevezni, mert a praktikus és gyermeklélektani információk mellett az örökbefogadásból fakadó speciális szülői feladatokról is szó van, esetmegbeszéléssel, a rávezetés módszerével.

Az Ágacska Alapítvány tanfolyamai telt házasak, folyamatosan nő a jelentkezők száma. Ez találkozik az állam azon szándékával, hogy családban nőjenek fel az elhagyott gyerekek. Erre nagyobb esélyük a három év alattiaknak van – számol be a realitásról Bogár Zsuzsa –, ugyanis a szülők nagy része újszülöttet szeretne. Nagyon kevesen mondják azt, hogy hazavinnének idősebb, beteg vagy cigány származású gyereket; sajnos ők bent ragadnak a rendszerben, esetleg külföldi párokhoz kerülnek. A nagyobb gyerekek örökbefogadását azzal segíti az állam, hogy lehetőséget kap a szülő arra, hogy hat hónapig otthon maradjon a kicsivel. Egy évig van utánkövetés hivatalosan, de az Ágacska Alapítványnál több csoport is működik, ahol szakemberekkel és egymással is megbeszélhetik a problémáikat a szülők. Hatodik éve szerveznek pszichodrámacsoportot gyerekeknek a Mol Új Európa Alapítványának a támogatásával; az idén már négy csapatuk van, óvodás korosztályútól a fiatal felnőttek közösségéig. Nagyszerű eredményeik vannak, a már felnőtt gyerekek közül mindegyikük megtalálta az útját, a helyét. Az elhagyás sebei gyógyulnak, a fókusz azon volt, hogy mit tudnak kezdeni a saját élethelyzetükkel, azzal, hogy róluk valaki egyszer lemondott, mert ezt nem könnyű feldolgozni. Sok feszültség dolgozódott fel a csoportokban.

A SZERETET A LÉNYEG

Mindenki látott már filmet, ahol az örökbe fogadott gyereket leültetik a kanapéra, hogy elmondják neki: nem a vér szerinti szüleivel él. A közhiedelemmel ellentétben az örökbefogadás ténye nem egy nagy bejelentés a család életében, hanem a mindennapos kommunikáció része. Legyen természetes, hogy a gyerek tudja: őt örökbe fogadták – hívja fel a figyelmet a szakember. A kulcs az, hogy a nevelők elfogadják magukat igazi szülőnek. Sokan fogalmaznak úgy, hogy „örökbe fogadok, mert nem lehet saját gyerekem” – jelzi a szakember. Azt mondja, ezt mindig kijavítják, hiszen saját gyereke lesz, és fontos, hogy igazi szülőként gondoljon magára. Lehet azt mondani, hogy biológiai és örökbe fogadó szülő, de az igazi az lesz, aki szeretettel felneveli a gyermeket.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink