A szabadság mindennél többet ér

Nem lehetetlen kiszállni a multivilág jelentette mókuskerékből,  az önálló vállalkozás felépítésének receptje pedig a jó ötlet és a céltudatos munka – erre jutott a Figyelő meghallgatva több, sikeres vállalkozást építő hölgy sztoriját.

Nincsen pontos statisztika arról, hány nő adja fel a karrierjét és kezd saját vállalkozás építésébe. A Figyelő körkérdéséből az derült ki, hogy a váltás igénye jellemzően szülési szabadságról való visszatéréskor, valamint a negyvenes évek elején fogalmazódik meg. Az érintettek az okok között említik a már elért karriercélokat, nem találnak kihívást az addigi munkájukban, több időt szeretnének tölteni a gyerekeikkel, önrendelkezésre, rugalmas időbeosztásra vágynak. Higgadtan számolnak azzal is, hogy anyagilag bizonytalanabb időszak elé nézhetnek vállalkozóként, a munka sem lesz kevesebb, mégis, a döntő érv, hogy mindezt maguk irányítják. A történetek közös vonása a szabadság- és önkifejezési vágy.

 

BÚCSÚ A BANKTÓL

Papszt Kriszta pénzügyi tanácsadó, coach 15 évig dolgozott a legnagyobb hazai banknál, fővárosi fiókot vezetett elismerten és sikeresen. Sokáig úgy hitte, onnan megy majd nyugdíjba. Ám egy idő után azt érezte: a tervszámokat ugyan hozhatja, de ő maga valahol elveszett ebben a történetben. A karakterének akkor még jobban megfelelt a keretekkel ellátott biztos munka, így a váltást ezerszer is megfontolta. Aztán csak kiváltotta a vállalkozói igazolványt, s kilépett a bank kapuján. Első körben még másodállásban kezdett pénzügyi közvetítőként dolgozni. Mindenképpen ügyfelekkel akart foglalkozni, a pénzügyi edukáció volt a terve. Felmérte a bátorságát és a lehetőségeit – hogy mennyit tud befektetni, a képességeit, hogy vállalja-e független nézeteit a pénzügyi szolgáltatásokról –, majd belevágott. Mivel ismernie kell a piacon megjelenő pénzügyi termékeket, folyamatosan tanul. Tudja, hogy azt az időt már nem tudja pótolni, amit a gyerekétől vett el a banki munka. De ma már abszolút nyereség, hogy maga osztja be az idejét, előre tervez, és ő dönti el azt is, hogy mikor megy szabadságra. Ugyan a váltás idején a banki fizetéshez képest alacsonyabb volt a jövedelme, ám azt mondja: a nyugalom és a szabadság ennél sokkal többet ér.  

 

ÖNÁLLÓSÁG TÖBB LÉPÉSBEN

Gondos Orsi esküvőszervező több lépésben jutott el a teljes önállósodásig. Másodállásban kezdte a munkát, viszont azzal kellett szembesülnie, hogy az ügyfelek nem este hétkor akarják intézni ilyen jellegű ügyeiket. De nem adta fel az álmát. Megszülettek a gyerekei, egy-egy évet töltött velük otthon, és minden szabadidejét a vállalkozás építésére fordította. A második gyermek érkezése után komoly dilemmával szembesült: egyáltalán visszatérjen-e a munkahelyére? E döntés melletti egyetlen érve a biztos fizetés volt. De idővel a stressz, a multi agyonszabályozott világa már kikezdte az egészségét, elege lett abból is, hogy reggel hétkor köszön el a gyerekeitől, és este hétkor látja újra őket. Két éve hagyta ott utolsó munkahelyét, nincs az a pénz, amiért visszamenne, mert a szabadsága többet ér. A váltással hatalmas energiái szabadultak fel, a korábbiakkal szemben sokkal szervezhetőbb a családi élet, napközben pedig saját maga osztja be az idejét. Úgy fogalmaz: még az a bizonytalanság is vállalhatóbb, hogy nem feltétlenül tervezhető a bevétel, hiszen az esküvőszervezés erősen szezonális jellegű tevékenység. De minden számára fontos dolgot meg tud élni ebben a munkában, s tudja: meg kell hajtani a nyarat, hogy a téli holt szezont finanszírozni lehessen, de ez is a saját választása. Inkább kisebb vízben lesz nagy hal, mint nagy vízben kis hal – jegyzi meg némi iróniával.

 

A MERÉSZ

Katona Eszter karrierje mintaszerűen alakult. Az egyetem után tíz évet dolgozott a multivilágban, megbecsült vezető lett egy reklámügynökségnél. A kislánya születése után egy évvel tért vissza dolgozni, de már nem érezte a korábbi motivációt. Azt mondja, átformálódott az értékrendje. Rugalmasabb környezetre vágyott, és arra, hogy jobban ki tudja fejezni önmagát, leginkább a saját vállalkozásában. A terve a várandósság ideje alatt született meg, mivel sehogy sem talált stílusos, harmonikus berendezést a gyerekszobába. Kilenc hónap kemény előkészítés következett. Nappal a reklámügynökségnél, a kislánya lefektetése után, éjszaka és hétvégén a saját tervein dolgozott. E két fronton helytállni nagyon megterhelő volt, így egy nagy levegővétellel az álmát választotta. Tudta, hogy nem lesz meg ugyanaz a fizetése, de nem bánta. Webshop formájában, saját tervezésű babaszoba-kollekciók forgalmazásával indult a vállalkozás. Azt meséli, sose kapott annyi elismerést a családtól, barátoktól, mint amióta a saját útját járja. Kitalálta és megvalósította a Pici Piac vásárt, ahol a kisbabások egyedülálló módon találhatnak kézműves és egyedi termékeket. Eszter a közösségépítésbe is belekezdett: a megszerzett tapasztalatait visszaforgatja, összefogja a karrierváltó, kézműves, piacozó anyukák által létrehozott apró márkákat, mert együtt könnyebben tudnak boldogulni.

 

KÉT PÁLYÁN

Ormós Gabriella 23 éve foglalkozik kommunikációval, jelenleg is társtulajdonos és társügyvezető egy ügynökségben. Két világ közt egyensúlyoz, mert időközben létrehozott magának egy másik univerzumot is. Négy évvel ezelőtt kezdett kovászos kenyereket sütni, eleinte csak a maga örömére, de hamarosan teljesen magával ragadta a kovász és a hozzá fűződő szellemiség. Az internet mellett külföldi mesterektől is tanult, néhány budapesti kézműves pékségben is szívesen fogadták. Innen már csak egy lépés lenne, hogy pékséget nyisson a falujában, de a két, egész embert kívánó munkát nem tudja összeegyeztetni. Belátta, hogy nem tudja minden energiáját a kenyérnek szentelni, de már annyi tudást és tapasztalatot gyűjtött, hogy tanítani kezdte a kovászos kenyér készítésének művészetét.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink