A rombolás géniusza

Kicsoda Soros György valójában?

Egy dollármilliárdos pénzügyi spekuláns, aki az egész világot behálózó szervezetrendszerével a „nyílt társadalom” megvalósításán fáradozik az Egyesült Államoktól kezdve a posztszovjet térségen át egészen a Közel-Keletig? Ez az, amit eddig is tudhattunk róla. Azt már csak sejthettük, hogy az általa épített birodalom ténykedése olyan geopolitikai jelentőségű eseményekre is hatással van, mint az arab tavasz vagy éppen Majdan véres forradalma. De meddig tartanak a tények, és hol kezdődnek az összeesküvés-elméletek? Mi igaz a Soros-mítoszból?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ Andreas von Rétyi – a Pesti Srácok kiadásában magyar nyelven is olvasható – könyve. A német újságíró összegyűjtötte a Soros Györggyel, illetve a Soros-birodalommal kapcsolatos információkat, és ennek a szétaprózódott tudásnak logikus keretet teremtett. A kötet nem egy tudományos értekezés, az újságíró hipotézisei nem nyernek egyértelmű bizonyítást. Andreas von Rétyi felvázol egy képet a milliárdosról, felveti a gyanút – de az értékelést az olvasóra bízza.

A szerző feltárja Soros György élet- és karrierútját, s megmutatja, hogy a meggazdagodásának voltak és vannak áldozatai. A multimilliárdos – Zichy Mihály festménye nyomán – a rombolás géniuszaként elevenedik meg. Egy olyan spekulánsként, akinek első „nagy tette” a fekete szerdaként elhíresült, a font elleni 1992-es támadás volt. Soros György magát az „egyensúlytalanságok specialistájaként” jellemzi, olyan emberként, aki hasznot tud húzni a káoszból. Célja minden esetben a profitmaximalizálás, legyen szó befektetésekről, pénzpiaci spekulációról vagy éppen kormányok megdöntéséről… A könyv sorra veszi a Soros-birodalom építőköveit, és bemutatja, hogyan befolyásol geopolitikai történéseket az üzletember és árnyékkormánya, az Open Society Foundations. Egy zárt társadalomból azonban csak forradalmi rendszerváltással válhat nyílt társadalom – állítja Soros. Ez pedig nem következhet be külső segítség nélkül – és itt lép be a képbe az Open Society Foundations.

Soros György élettörténetét, karrierjét és nyilatkozatait olvasva lépten-nyomon paradoxonként feszülő ellentmondásokba botlunk. Andreas von Rétyi nem mond verdiktet a milliárdosról, de leszögezi: Soros György minden szerepében spekuláns, akinek tervei és érdekei vannak, de nem áll senki és semmi pártján. Csak a sajátján.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink