A következő évek legígéretesebb gyógyszerei

Az EvaluatePharma elemzőcég előrejelzést tett közzé, amelyben áttekinti a világ gyógyszeriparának a helyzetét, és jóslatokat fogalmaz meg  a következő öt esztendőre. Többek közt megpróbálja megjövendölni, mely új készítmények forgalma lépi át a milliárd dolláros küszöböt.

Jelenleg a tíz legnagyobb multinacionális gyógyszeripari vállalat a vényköteles készítmények világpiacának a 41 százalékát birtokolja. Az előrejelzés átlagosan évi 2 százalék feletti növekedést vetít előre számukra, míg a top 10-be nem tartozó cégek bővülési középértékét 8 százalékosra becsüli, így a teljes piacét 6 százalékosra. Ezért azzal számol az elemző, hogy a főbb szereplők részesedése csökken, de vezető szerepüket megőrzik, és a sorrendjükben sem várható jelentős átrendeződés. A piaci átlagnál nagyobb növekedést csak a lista két utolsó helyezettje esetében jósol.

A jelenlegi legnagyobb gyógyszercég az amerikai Pfizer, szorosan követi a svájci Novartis, és a harmadik helyen szintén egy svájci, a Roche áll. Két amerikai társaság követi őket, a Johnson & Johnson és a Merck. A hatodik hely az angol GSK-é, a hetedik a francia Sanofié. Majd ismét egy amerikai vállalat, az AbbVie jön. A kilencedik helyen a japán Takeda, a tizediken a brit–svéd AstraZeneca áll.

 

MI AZ IRÁNY?

A prognózis szerint a növekedés motorját a daganatos megbetegedések elleni gyógyszerek jelentik majd. Az összes árbevétel több mint felét pedig a biotechnológiai készítmények adják a jövőben. Bár összességében a daganatellenes szerek forgalma nő majd a legnagyobb mértékben, a legígéretesebbnek tartott új készítmények toplistáját egy másik betegségre kifejlesztett gyógyszer vezeti.     

A Vertex nevű cég egyelőre nem toplistás a gyártók között, de az új, cisztás fibrózisra kifejlwesztett, három hatóanyag kombinációját tartalmazó készítményének a forgalmát öt évvel későbbre már négymilliárd dollár környékére becsülik az elemzők.

A toplista második helyezettjének az előállítója az AbbVie viszont már gyártóként is a szerepel a toplistán, és jelenleg is az övé a világ legnagyobb forgalmú készítménye. Az új reumaellenes szere öt év múlva várható forgalmát 2,5 milliárd dollárosra taksálják, ami tovább növekedhet, ha más megcélzott betegségekre (vastagbélgyulladás és pikkelysömörös betegek ízületi bántalmai) is megkapja az engedélyt.

A bronzérmet az AstraZeneca emlőrák elleni készítménye kapta 1,8 milliárd dollárnyi várható forgalommal.

A dobogóról éppen lecsúszott egy nem túl nagy gyógyszergyártó cég, a Global Blood Therapeutics új készítménye, amelyet a sarlósejtes anémia nevű örökletes betegség ellenszerének szán. Ez a probléma az afrikai és a mediterrán vidékeken fordul elő nagy számban, a 11. kromoszóma pontmutációja okoz hibás hemoglobin-termelést. Érdekessége a betegségnek, hogy bizonyos fokú védelmet nyújt a malária ellen. Meglepő módon akkor nagyobb a védelem, ha csak az egyik kromoszóma érintett. Az orvosság várható éves forgalmát 1,7 milliárd dollárra becsülik.

Az ötödik helyen a Novartis egyik leányvállalatának egy új génterápiás készítménye áll. A gyógyszer szintén egy örökletes betegséget gyógyít, a spinális izoma-trófiát (SMA). Az amerikai gyógyszerügyi hatóság már engedélyezte a forgalmazását, s gyorsított eljárás alatt van Európában és Japánban. A lényeg, hogy egy vírus fehérjeburkában kicserélik a vírus-DNS-t a kijavított emberi DNS-szakaszra, s így juttatják el az idegsejtekbe, ahol lecserélik vele a hibás részt.

A gyógyszer ára csillagászati. Egyetlen kezelés 2,1 millió dollárba kerül, viszont ennyi elég is. Így ötéves időtávra vetítve olcsóbb, mint a betegség kezelésére szolgáló másik készítmény, amelyet folyamatosan kell szedni. Az öt év múlva várható forgalmát 1,7 milliárd dollárosra jósolják. Holtversenyben vele egy újabb emlőrák ellen kifejlesztett orvosság áll. Az Immunomedics cég készítményét az elemzők az egyik legígéretesebb gyógyszerként emlegetik. Az antitestkészítmény a konjugátumok csoportjába tartozó szer, amely egy daganatellenes vegyület és egy humán immunoglobulin összekapcsolásából jön létre. A más terápiákra nem reagáló emlőtumorok akár kilencven százalékában is hatásos lehet. Rontja a pozícióját, hogy egyelőre az amerikai gyógyszerhatóság visszadobta a törzskönyvezési kérelmét a gyártás során tapasztalt hiányosságok miatt. Szerencsére a hatásosságát nem kérdőjelezték meg, így belátható időn belül piacra kerülhet. 

 

TOVÁBBI FEJLESZTÉSEK

A hetedik és nyolcadik helyre a Bristol-Myers Squibb frissen felvásárolt leányvállalatának új sclerosis multiplex kezelésére szolgáló és a limfoid daganatok elleni készítményét teszik. A sclerosis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszer megjelenése a jövő év közepére várható, de az elemzők jelentős kockázatnak értékelik, hogy a Novartis várhatóan beperli őket szabadalombitorlásért. Ha minden jól megy, 1,5 milliárd dolláros forgalmat prognosztizálnak ennek a szernek. A daganatellenes készítmény fejlesztése jelentős csúszásban van az eredeti tervekhez képest, félő, hogy két másik cég hasonló szere is megelőzheti. A várható forgalmát 1,4 milliárd dollárra teszik.

A kilencedik helyen a svájci óriás időskori makuladegeneráció elleni készítménye áll. A gyógyszer még az idén piacra kerülhet Amerikában, de így is csak második lesz a Regeneron konkurens készítménye mögött, amely már most 1,6 milliárd fölötti árbevételt hoz. Az elemzők nem számítanak rá, hogy beéri a vetélytársat, 1,3 milliárdos forgalmat jósolnak.

A lista tizedik helyén az indianapolisi Eli Lilly gyógyszergyártó cég kettes típusú cukorbetegség elleni új készítménye áll. Fő konkurensével, a dán Novo Nordisk orvosságával kell majd megküzdenie, amely küzdelemben a klinikai tesztek alapján nem indul esélytelenül. Ráadásul a Lilly a gyógyszert szeretné nem alkoholos zsírmáj elleni indikációban is törzskönyveztetni, amivel újabb jelentős betegcsoportokat tudna elérni. A forgalmát egymilliárd dollárosra becsülik.

Az elemző cégprognózisa azt is jelzi, hogy az elkövetkező öt év alatt megduplázódik a világon a daganatellenes szerekre költött összeg. Minden öt dollárból, amit gyógyszerre adnak ki, egyet daganatellenes készítményre költenek majd.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink