Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Vizi E. Szilveszter lehet a kutatóhálózat vezetője

Hírekfigyelo.hu/MTI

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnöke kerülhet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH) irányító testület élére a Magyar Hírlap értesülései szerint.

A lap pénteki cikkében az olvasható, hogy több név is felmerült, de a legesélyesebb Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas agykutató, farmakológus. Vizi E.- t 2002-ben választották az akadémia elnökévé, pozíciójában 2005-ben megerősítették, így azt 2008-ig töltötte be.

Mint ismert, a parlament a héten szavazott arról a törvényről, amely értelmében az MTA kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az ELKH-hoz.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) átalakítása erősíti a kutatások szabadságát és függetlenségét – ezt már az innovációs és technológiai miniszter mondta a Magyar Hírlapnak csütörtökön.

Palkovics kijelentette, hogy a kormány a kutatóintézeti hálózat hatékonyságát és eredményességét akarja javítani az átszervezéssel. A kutatásra fordított állami támogatásoknak kézzelfoghatóan meg kell térülniük a magyar gazdaság és a magyar társadalom számára, az adófizetők pénzét a közösség érdekében kell hasznosítani – hangsúlyozta.

A tárcavezető szerint a régi kutatói intézményrendszer nem hatékony, így azt a finanszírozásával együtt meg kell erősíteni. A 2020-as költségvetésben 32 milliárd forinttal több jut kutatás-fejlesztésre és innovációra, és létrejönnek az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeit tette hozzá.

 

Borítókép: Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi tagja (MTI Fotó: Máthé Zoltán)