Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Visszavonja Hongkong a vitatott kiadatási törvényt

HírekMTI

A hongkongi főkormányzó, Carrie Lam szerdán visszavonja a vitatott kiadatási törvénytervezetet – erősítette meg egy kormányilletékes az erről szóló sajtóértesüléseket.

A tiltakozók a törvényjavaslat teljes visszavonását, és a főkormányzó lemondását követelték, aki – szerintük – Peking befolyása alatt áll. A várható bejelentéssel kapcsolatos sajtóhírek hatására a hongkongi irányadó tőzsdeindex, a Hang Seng szerdán több mint 3 százalékkal emelkedett.

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint Lam a múlt héten üzletemberek előtt kijelentette, hogy „megbocsáthatatlan rombolást” követett el a törvénytervezet benyújtásával. Egy kiszivárogtatott hangfelvétel szerint – ha lesz választása -várhatóan bocsánatot kér és lemond.

A zárt ajtók mögött tartott ülésen a főkormányzó kijelentette, hogy „nagyon korlátozottak” az eszközei a válság megoldására, mert az elégedetlenség nemzetbiztonsági és szuverenitási kérdéssé vált Kína számára az Egyesült Államokhoz fűződő egyre feszültebb viszonya közepette.

Egyelőre nem tudni, hogy a törvénytervezet várható visszavonása segít-e majd lecsillapítani a tiltakozó mozgalmat. Az azonnali reakció egyelőre visszafogott, a valódi tét az, vajon hányan mennek ismét az utcára – jegyezte meg a Reuters.