Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Villámtöltő is van az új székesfehérvári elektromos töltőoszlopok között

Hírekfigyelo.huTámogatott tartalom

Az E.ON 5 új elektromos töltőállomást telepített Székesfehérvár forgalmas pontjaira, ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett az energiacég és a megyeszékhely környezettudatos és innovatív megoldásokra épülő együttműködése. A nyilvánosan elérhető adatok szerint a bővítéssel a főváros után Székesfehérváron lesz a legtöbb elektromos töltőállomás hazánkban, az egy főre jutó töltők számában pedig a megyeszékhely megelőzi Budapestet is.

Egyszerűen és kényelmesen tölthetik fel elektromos járműveiket a székesfehérváriak és az arra utazók mostantól. Az 5 új e-töltőállomás közül az Alba Regia Sportcsarnoknál elhelyezett egység egy villámtöltő, mellyel fél óra alatt 80%-osra tölthető fel egy elektromos autó akkumulátora. Az E.ON az állomások telepítésével is elektromos autózásra ösztönzi a várost és segíti a városlakókat a környezettudatos közlekedésben. A töltők használata ingyenes.

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja elmondta: év végéig kidolgozzák azt a rendszert, amely az E.ON közterületi elektromos töltőit az otthoni töltési lehetőséggel kombinálja. E kombinált szolgáltatás elindításához a jogszabályi és a tarifális háttér kialakítása, valamint a műszaki tartalom kidolgozása szükséges. Hozzátette, az elképzelések szerint ügyfeleiknek csomagban kínálnák a szolgáltatást például kedvezményes tarifákkal, hűségakciókkal.

Az E.ON céljai között szerepel, hogy univerzális e-mobilitás szolgáltatóként minél több hazai város és üzleti partner számára biztosítsa a jövő közlekedését jelentő elektromos autózás élményét és az ehhez kapcsolódó kényelmi szolgáltatásokat. Jamniczky Zsolt kiemelte, hogy Székesfehérvár egy élen járó, bátor partner, egy olyan város, amely elkötelezetten él a technológiai fejlődés kínálta előnyökkel. Az elektromos autók használatával ugyanis jelentősen csökken az üvegházhatású gáz kibocsátása, a szálló por koncentrációja, az egyéb légszennyezés, illetve a zajterhelés is.

Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester elmondta, eltökéltek abban, hogy a város egyre zöldebb és egészségesebb legyen, ehhez pedig hozzátartozik az elektromos közlekedés feltételeinek biztosítása. A telepített töltőállomások egy újabb lépést jelentenek a környezet megóvásáért tett munkában.

A kitartó munka gyümölcse

A fenntarthatóságért folytatott közös munka Székesfehérváron nem ma kezdődött. Egy éve adta át Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária igazgatósági tagja a város első elektromos autókból álló flottájának kulcsait Cser-Palkovics András polgármesternek. Az E-flotta szolgáltatás keretében két elektromos autó és két kisteherautó segíti a városi intézmények munkatársainak napi tevékenységét. Korábban szintén a városban telepítette az energiavállalat az első e-töltőállomását, amelyet az E.ON székesfehérvári üzemének munkatársai teszteltek és használnak azóta is mindennapi munkájuk során.

A hálózata kiépítése töretlen

Az E.ON a következő hónapokban országszerte több mint száz töltőállomást alakít ki az ALDI üzletlánc parkolóiban, ami óriási lépést jelent az elektromos autózás hazai infrastruktúrájának kiépítésében. Az energiavállalat ezzel hozzájárul a környezetbarát, fenntartható közlekedéshez, ugyanis az elektromos autózás elterjedése előtti egyik legfőbb akadályt a töltők hiánya jelenti. A zöld rendszám bevezetésekor 2015-ben még csak 300 tisztán elektromos autó volt Magyarországon, jelenleg a számuk már 4000 felett van, és ugyanennyire tehető a tölthető plug-in hibridek száma is. A töltőhálózat AC és DC töltőket is tartalmaz majd, igazodva az adott ALDI áruház településen belüli elhelyezkedéséhez, a vásárlók igényeihez és a településen már elérhető elektromosautó-töltési lehetőségekhez. A két vállalat együttműködése 10 évre szól, és további 5 évvel meghosszabbítható.