Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Valószínűleg megpróbál segélyszállítmányokat szerezni Maduro

Hírekfigyelo.hu/MTI

Nagy Sándor Gyula Latin-Amerika-szakértő szerint Nicolás Maduro venezuelai elnök a következő hetekben valószínűleg megpróbál főleg orosz, részben kínai és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) általi segélyszállítmányokkal ellátmányt biztosítani a venezuelaiaknak. 

 

Hozzátette: jelenleg a lakosság 85 százaléka Maduro-ellenes, az ország éhezik, de az elnök nem engedi az Egyesült Államokból érkező segélyszállítmányok szétosztását, mivel Amerika Juan Guaidó ellenzéki vezetőt szeretné az elnöki székben látni. 
    
Nagy Sándor Gyula felidézte, hogy az Egyesült Államok alelnöke és nemzetbiztonsági főtanácsadója megfenyegette Madurót, és az Európai Unió komoly következményeket helyezet kilátásba arra az esetre, ha a jelenlegi helyzet nem változik. 

    
Rámutatott: a legfontosabb hatalmi tényező, a katonaság még mindig Maduro mellett áll. 

    
A katonaság és hozzátartozóik az utolsó emberek, akik élelmiszerhez és gyógyszerekhez jutnak Venezuelában - mondta Nagy Sándor Gyula, megjegyezve, az Egyesült Államok és az EU által bevezetett gazdasági szankcióknak elsősorban az a céljuk, hogy ellehetetlenítsék a katonaság számára érkező ellátmányokat.

    
Venezuela súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A világ legnagyobb ismert olajkészleteivel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár zuhanása miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban megfosztotta jogköreitől a népképviseletet, és augusztusban egy úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Az országban folyamatosak a tüntetések.

 

Borítófotó: Venezuelai emberek várakoznak a venezuelai rendőrök által lezárt Simón Bolívar hídnál a határ kolumbiai oldalán lévő Cúcutában 2019. február 23-án. Nicolás Maduro venezuelai elnök előző nap rendelte el a Kolumbiával közös határ egyes átkelőinek lezárását, hogy megakadályozza az Egyesült Államokból érkező segélyszállítmány bejuttatását az országba. Venezuelában hatalmi harc zajlik Maduro és a magát ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidó parlamenti elnök között. Guaidó, aki január 23-án kikiáltotta magát Venezuela ideiglenes elnökének, az Egyesült Államok és több más nyugati ország támogatását élvezi. (MTI/EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda)