Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Trumpot megfigyelték, lehallgatták

Hírekfigyelo.hu/MTI

Trumpot bírói felhatalmazás alapján figyelték meg a 2016-os amerikai választások idején.

Donald Trump elnökjelöltet bírói felhatalmazás alapján figyelték meg a 2016-os amerikai választások idején, nincs arra bizonyíték, hogy ezt törvényellenesen tették volna – közölte Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) jelenlegi igazgatója egy szenátusi albizottsági meghallgatáson.

Wray nem részletezte a Trump kampánycsapatát érintő 2016-os nyomozást a hivatalnál. Arra hivatkozott, hogy az igazságügyi minisztérium illetékesei jelenleg megpróbálják feltárni az oroszokkal való esetleges összejátszásról szóló vizsgálatot milyen dokumentumok alapján rendelték el, és hogy honnan, kitől, kinek a megrendelésére születtek meg ezek a dokumentumok.


William Barr amerikai igazságügyi miniszter (MTI/EPA/Shawn Thew)

A vizsgálatot William Barr igazságügyi miniszter rendelte el, eredményeit várhatóan május végén, június elején hozzák nyilvánosságra.

Jeanne Shaheen demokrata párti szenátor kérdésére, hogy „kémkedésnek” minősíthető-e, ha az FBI terrorizmussal vagy köztörvényes bűnökkel gyanúsítható emberek után nyomoz, Wray azt felelte: ő nem használná ezt a kifejezést. A politikus ezzel Barr múlt heti szenátusi meghallgatására célzott, amelyben a tárcavezető a „kémkedés” kifejezést használta annak leírására, hogy a 2016-os kampány idején Donald Trumpot és munkatársait az FBI megfigyelte és lehallgatta.

Wray hangsúlyozta, hogy neki, személy szerint nincs arra utaló bizonyítéka, hogy a megfigyelés törvénytelen lett volna. A 2016-os elnökválasztási kampány idején az FBI igazgatója James Comey volt, akit 2017 májusában Donald Trump menesztett.

 

Borítókép: Riporterek képe tükröződik Donald Trump amerikai elnök szemében, aki a washingtoni Fehér Ház kertjében nyilatkozik 2019. április 10-én. (MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais)