Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Tőzsde: erős kezdés New Yorkban

Hírekfigyelo.hu/MTI

Indexemelkedéssel kezdték a harmadik negyedévet az amerikai értékpapírpiacok.

A pénteki pozitív zárás után a hétfői kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,56 százalék, az S&P-500 index 0,75 százalék, a Nasdaq Composite index 0,93 százalék emelkedést mutatott. 

A bizakodó befektetői hangulatot a kínai feldolgozóipari aktivitás váratlan mértékű erősödéséről érkező hírek alapozták meg hétfőn.

A friss beszerzésimenedzser-indexek tanúsága szerint négy hónap óta először növekedett a kínai feldolgozóipar márciusban, és a vállalatok 2013 októbere óta először nem csökkentették, hanem növelték munkavállalóik számát.

Jól haladnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások is, a kínai kormány vasárnap bejelentette, hogy április 1-je után is fenntartja az amerikai autókra és -alkatrészekre kivetett pótlólagos vámok felfüggesztését jóakarata jeléül, miután az amerikai kormány is tovább halasztotta a kínai importcikkek pótvámjának megemelését.

A pozitív hangulatban nagyot emelkedett hétfőn az olajár is. Az amerikai kereskedés kezdetén a WTI hordónként 60,84 dolláron 1,16 százalékkal állt magasabban, a Brent ára pedig 1,44 százalékkal 68,55 dollárra emelkedett .

Az eurót az amerikai piaci nyitáskor 1,1237 dolláron jegyezték, 0,18 százalékkal erősebb árfolyamon. Az arany ára 0,17 százalékkal unciánként 1300,75 dollárra emelkedett.

 

Borítófotó: A Rettenthetetlen lány szobra a tőzsde épülete előtt, New York pénzügyi negyedében. (MTI/EPA/Justin Lane)