Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Történelmi jelentőségű volt a Trump-Orbán találkozó

Hírekfigyelo.hu

A két politikus tárgyalására Magyarország NATO-csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából került sor, az amerikai vezető pedig Orbán Viktor munkáját méltatta.

Donald Trump a Fehér Házban fogadta a magyar kormányfőt, amin egyes vélekedések szerint komoly védelmi beszerzések lehetőségei is felvetődhettek a fehér házi találkozón, ezenkívül a két vezető egyeztetett kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági kérdésekről is.

Donald Trump szavai szerint „Magyarország büszke arra, hogy az illegális bevándorlás és a terrorizmus elleni harcban közösen lép fel az Egyesült Államokkal, és hogy segíthetik a keresztény közösségeket szerte a világon.”

A republikánus politikus hozzátette: „Orbán Viktor miniszterelnök jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében.”

Orbán Viktor: Trump pontosan tudja, mit akar

A magyar miniszterelnök a két ország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki amerikai látogatásának fő céljaként. 

A magyar kormányfő szerint Donald Trump erős, „világosfejű” vezető, célratörő ember, aki pontosan tudja, hogy mit akar.    

A miniszterelnök washingtoni találkozó után közölte, Donald Trump felkészült volt és Magyarországról is mindent tudott, amit tudni kellett, és az volt a célja, hogy jó együttműködés jöjjön létre a két ország között.

Donald Trump fogadja Orbán Viktort (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Donald Trump fogadja Orbán Viktort (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

„Azt hiszem, hogy ennek érdekében sokat tettünk egy kiváló hangulatú és a kölcsönös tiszteleten nyugvó megbeszélésen. Jó nap volt ez Magyarország számára” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta: nosztalgikus érzései voltak, hiszen 18 év után újra a Fehér Házban, az Ovális Irodában fogadták. Először 1998-ban Bill Clinton elnökkel találkozott ott, majd később George W. Bushsal.

Megjegyezte, a mostani elnök – a fent részletezett okok miatt – másfajta vezető, mint az eddigiek voltak.

Borítókép: Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog megbeszélésükön a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)