Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Topligában játszunk

HírekSzajlai Csaba

Bár hamarabb is jöhetett volna, mégis örülni kell a hírnek, miszerint az S&P hitelminősítő feljavította a magyar adósságbesorolást - immár topligán belül játszunk.

Noha mindhárom nagy globális hitelminősítőnél (Moody's, Fitch Ratings és S&P) a magyar adósságbesorolás befektetésre ajánlott, azon belül viszont  hazánk az alsó csoportban foglalt helyet. Ugyanakkor az S&P döntése jelzi, fentebb kerültünk, ha úgy tetszik: topligás a helyezésünk.

Miért is fontos egy hitelminősítői döntés? Azért, mert továbbra is erre figyelnek a világ befektetői - a nagy pénzügyi alapoktól kezdve az amerikai háziasszonyokig. Ha jó a minősítésünk, akkor vásárolnak magyar “eredetű” értékpapírokat a világ minden pontján, és ezáltal olcsóbb a finanszírozásunk, amennyiben pedig bóvlis besorolásban vagyunk, akkor csak drágán, avagy IMF-hitelből tudjuk magunkat pénzügyileg menedzselni. Ilyenre is láttunk már példát.

A szóban forgó döntésre, amely valószínűleg pozitívan hat a másik két hitelminősítő (Moody's és Fitch Ratings) várható lépésére is, két és fél éve várunk! De megérte, hiszen az S&P szakértői is megbizonyosodhattak róla, hogy a magyar gazdasági növekedés nem tiszavirág életű. Immár hat éve bővül a gazdaság, amely abból a szempontból is fontos, hogy a GDP-gyarapodáshoz viszonyítják az adósságráta alakulását. Emellett a külső adósságállomány is csökkent, és az adósságon belüli devizarész pedig visszaszorult húsz százalék alá. Magyarán: forintból is képesek vagyunk magunkat finanszírozni, és egyre kevésbé vagyunk ráutalva a globális pénzpiaci szeszélyeknek.

Ráadásul a kilátások is biztatóak: a bővülés “itt marad”, sőt az EU-n belül kifejezetten magas ütemben.

Szó se róla, kockázatokat is láttatnak elemzésükben az S&P szakértői, de ezzel együtt is: jogos az örömünk. Csakúgy, mint a felminősítés!

Borítófotó: observer.com