Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Több mint kétszeresére nőtt a tigrisek száma Indiában másfél évtized alatt

Hírek

Másfél évtized alatt több mint kétszeresére nőtt és csaknem elérte a háromezret a tigrisek száma Indiában, amely ezzel „a világ egyik legbiztonságosabb és legnagyobb élőhelyévé” vált a veszélyeztetett nagymacskák számára – jelentette be hétfőn Narendra Modi indiai miniszterelnök, ismertetve a legutóbbi – négyévente tartott – tigrisszámlálás eredményét. 

Indiában 14-15 éve mindössze 1400 tigris élt, számuk 2014-re 2226-ra emelkedett, a 2018-as felmérés során pedig már 2967 csíkos bundájú ragadozót számoltak össze, ami „történelmi eredmény” a miniszterelnök szerint. A globális tigrispopuláció háromnegyede immár Indiában él - jegyezte meg Modi. A tigris India nemzeti állatának számít, a helyi természetvédelmi törvény pedig veszélyeztetett fajként tartja számon. 

Narendra Modi hangoztatta, hogy India négy évvel a határidő előtt teljesítette a Szentpéterváron 2010-ben tartott első globális tigris-csúcstalálkozó célkitűzését, a tigrisek számának megkétszerezését 2022-re. 

India már az 1970-es években elindította saját tigrisvédelmi akciótervét, amelynek részeként bűncselekménnyé nyilvánította a tigrisek megölését és védett területeket jelölt ki a faj számára. 

A tigrisrezervátumok száma tavaly 860-ra emelkedett a 2014-es 692-ről. 

A múlt évi tigris-népszámlálás minden korábbinál kiterjedtebb és alaposabb volt – reagált a kormány bejelentésére Belinda Wright, az újdelhi központú Indiai Természetvédelmi Társaság (WPSI) alapítója. 

A tigrisek megmentése szempontjából az egyik legfőbb kihívást jelenleg az állat és ember közti konfliktus okozza a túlnépesedett ázsiai országban - mutatott rá a természetvédő aktivista. A kormány adatai szerint Indiában minden nap megöl egy embert tigris vagy elefánt.

 

Borítókép: Sanjeev Verma/Hindustan Times via Getty Images