Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Tizenegy világrekordot lőtt Fehér Farkas csapata

HírekKiss Adorján

Mónus József hagyományőrző íjász és a családjából álló csapata tizenegy világrekordot lőtt az Amerikai Egyesült Államokban rendezett távlövő világversenyen.

A Nevadában, augusztus végén-szeptember elején megrendezett nemzetközi versenyre utazott el Mónus József íjász és csapata  – felesége, Mónusné Ruszin Anna, fia Mónus László, és Prokaj Kiara, az ifjabb Mónus barátnője.

A megmérettetésen Fehér Farkas – ahogy versenytársai hívják Mónus Józsefet – és a többi magyar sikeresen képviselték Magyarországot. A versenyt a World Achery szövetség rendezte, aki az olimpiai íjászat lebonyolításáért is felelős.

Mónus József felesége három világrekordot lőtt, a 70 # field kategóriában pedig kifejezett jól teljesített. Prokaj Kiara a Compound flight  39,7 # kategóriában lőtt 687 méternyire. A fiatal lány szintén három világrekordnak számító eredményt lőtt , ráadásul a vadászhegyes kategóriában kétszer is javítani tudott.

Érdekesség, hogy az úgynevezett Robin Hood íj, azaz az angol íjak világrekordlövő tabellájának összes, azaz a 35#(font) -50 és korlátlan erősségben kizárólag magyar zászló leng a lövők nevei mellett, Mónus Lászlónak és édesapjának, a Fehér Farkasnak köszönhetően.

A beszámolók szerint Mónus László nagy csatát vívott a korábbi világrekorderrel, Tony Bagessel, de az ifjabbik Mónus eredményét ellenfele nem volt képes túllőni.

Borítókép: Mónus József