Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Szijjártó szerint a trieszti kikötővel Magyarország erősödik

Hírekfigyelo.hu

A magyar gazdaság egy exportorientált gazdaság. Az ország teljesítményét nagyban meghatározza, hogy a hazai cégek milyen mértékben tudják a termékeiket eljuttatni a külpiacokra – mondta Szijjártó Péter.

„A trieszti magyar tengeri kikötővel Magyarország erősödik, mert a gazdaságnak és a vállalkozásoknak alapvető érdekük, hogy legyen egy magyar kijárat a tengerre” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az Origónak adott interjújában.

Szijjártó Péter szerint a magyar kikötő a magyarországi vállalatok számára megbízhatóságot és kiszámíthatóságot jelent majd, ez pedig garantálja az üzleti megtérülést a magyar cégeknek. A beruházás megtérülése a külügyminiszter szerint a kikötőt övező érdeklődés alapján már most „nyilvánvaló”, hiszen a magyar és nemzetközi cégek a raktározásért, a logisztikáért és a szállítmányozási szolgáltatásért jelentős összegeket fizetnek majd, ami egyértelműen jó a magyar nemzetgazdaságnak.

A miniszter szerint Trieszt minden szempontból a legjobb megoldás volt, mivel az egyik legközelebbi tengeri kikötő Magyarországhoz képest, közúton és vasúton is elérhető 24 óra alatt, a kikötő kapacitása pedig elég ahhoz, hogy a magyar exportáló vállalatok igényeit ki tudja elégíteni.

A trieszti kikötőt azok a közepesnél nagyobb hajók tudják használni, amelyek a magyarországi vállalatok számára fontosak. A legnagyobb hajók a bevett gyakorlat szerint Rotterdamba vagy Pireuszba hajóznak be, ott az árut kisebb hajókra pakolják, így küldik Triesztbe. A folyamat pedig visszafelé is így működik – mondta Szijjártó Péter.

Az elmúlt években Trieszt és Magyarország között az áruforgalom a négyszeresére nőtt, jelenleg legalább naponta konténervonat közlekedik Trieszt és Magyarország között, a kikötő üzembe helyezése után pedig ennek a megduplázódását várják – közölte a miniszter.


Matteo Salvini olasz belügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar tengeri kikötő létesítéséről szóló koncessziós szerződés aláírását követően tartott sajtótájékoztatón Triesztben 2019. július 5-én. (MTI/KKM/Burger Zsolt)

 

Borítófotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) az olasz parti őrség hajóján Triesztkikötőjében 2019. július 5-én. Magyarország egy 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező, 32 hektáros területet vásárolt meg Trieszt kikötőjében 31 millió euróért, 60 éves koncessziós szerződés keretében. (MTI/KKM/Burger Zsolt)