Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Szijjártó: Magyarország segíti Tunéziát az illegális bevándorlás elleni harcban

HírekDeák Dániel

Magyarország a saját védelme érdekében nem csak beszél arról, hogy Európának segítenie kell az észak-afrikai országokat stabilitásuk és határbiztonságuk megőrzésében, a terrorizmus elleni küzdelemben, lakosságuk életszínvonalának javításában, elkerülendő a tömeges elvándorlást, hanem meg is teszi ezt - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek szerdán Tuniszból telefonon nyilatkozva.

Magyarország kiemelt szerepet tulajdonít Észak-Afrikának Európa biztonsága szempontjából, hiszen ha az észak-afrikai országok instabillá válnak, vagy valamilyen okból nem tudják megvédeni határaikat, akkor gyakorlatilag átjáróházzá válnak az Afrikából Európába irányuló migráció számára, és ez nem érdeke Magyarországnak - tette hozzá.

"Láttuk, hogy amikor Líbia instabillá vált, és nem tudta megvédeni a határát, akkor gyakorlatilag a migráció zöld folyosójaként működött. Ezért úgy gondoljuk, hogy Európának - miután ez érdeke - segítséget kell nyújtania az észak-afrikai országoknak a stabilitás és határbiztonság megőrzésében, a terrorizmus elleni küzdelemben és abban, hogy javítani tudják lakosságuk életszínvonalát, elkerülendő a tömeges elvándorlást" - jelentette ki a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Hemaisz Dzsinaui tunéziai külügyminiszter találkozója Tuniszban MTI/KKM/Burger Zsolt

Szijjártó Péter a tunéziai fővárosban Hemaisz Dzsinaui külügyminiszterrel tárgyalt szerdán délelőtt. Megállapodtak abban, hogy a magyar rendőrség kiképzést és továbbképzést nyújt a tunéziai határvédelmi erőknek a válságkezelés, a határ- és repülőtéri biztonság, a kockázatelemzés területén, illetve a nemzetközi bűnözéssel szembeni fellépésben. Továbbá a magyar Terrorelhárítási Központ kiképzést nyújt a határátkelőhelyeken szolgálatot teljesítő különleges beavatkozó erőknek. Emellett megállapodtak abban, hogy a Magyar Honvédség kiképzést biztosít a tunéziai hadsereg katonáinak a robbantásos támadások kivédése, a robbanóeszközök hatástalanítása területén - mondta.

Megállapodtak abban is, hogy Magyarország Tunézia rendelkezésére bocsát egy víztisztító berendezést, amely talajvízből vagy szennyvízből naponta mintegy 20 ezer liter ivóvizet képes előállítani. Megállapodás született a tunéziai diákok számára Magyarországon biztosított felsőoktatási ösztöndíjak számának növeléséről, a jelenlegi 110-ről 200-ra. Áprilisra összehívták a magyar-tunéziai gazdasági vegyes bizottság ülését, és várható, hogy az idei évtől az egyik tunéziai légitársaság közvetlen járatot fog üzemeltetni Tunisz és Budapest között.

Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai köztársasági elnök fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztet Tuniszban MTI/KKM/Burger Zsolt

A külgazdasági és külügyminisztert udvariassági látogatáson fogadta a tunéziai elnök is. Szijjártó Péter napirendjén délután találkozó szerepelt Szlim Feriani ipari és vállalkozásügyi miniszterrel, hogy aláírják két ország energetikai együttműködési megállapodását.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Hemaisz Dzsinaui tunéziai külügyminiszter  találkozója Tuniszban 2019. január 23-án. Szijjártó Péter mellett Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos, Váradi László déli kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, Károlyi Márton tuniszi magyar nagykövet, Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár, Menczer Tamás, a KKM tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára és Joó István, az export növeléséért felelős helyettes államtitkár. MTI/KKM/Burger Zsolt