Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Szijjártó: Magyarország meg fogja akadályozni, hogy Brüsszel végrehajtsa az ENSZ migrációs csomagját

Hírekfigyelo.hu

Brüsszel mindent elkövet, hogy élen járjon az ENSZ globális migrációs csomagjának végrehajtásában, de ezt mi meg fogjuk akadályozni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Az MTI tudósítása szerint a tárcavezető kiemelte: tavaly Spanyolországban megduplázódott az illegális határátlépések száma, Törökországban 50 százalékkal több illegális bevándorlót fogtak el, mint 2017-ben, és Cipruson is duplájára nőtt az érkezések száma. Emellett a görög-török szárazföldi határon is folyamatosan emelkedik az érkezők száma - tette hozzá.

Úgy vélte, az ENSZ globális migrációs csomagja olyan helyzetet idézett elő, amikor a globális migrációs folyamatok újabb lendületet kapnak, hiszen a csomag a migráció megállítása helyett annak "menedzselésére" helyezi a hangsúlyt, ami elfogadhatatlan.

A külügyminiszter emlékeztetett: az ENSZ 40 tagállama nem szavazta meg a csomagot, ezért elfogadhatatlanok azok a törekvések, amelyek arra irányulnak, hogy nemzetközi jogi hivatkozási alappá tegyék a csomagot. Sok ilyen törekvés lesz Brüsszelben is, mert az ottani tisztségviselők presztízsveszteségként élték meg, hogy "nem tudtak elöl menni a globális migrációs csomag elfogadásában", mivel Magyarország már az elején világossá tette, ebben biztosan nincs közösen képviselhető európai álláspont - mutatott rá.

Szijjártó Péter szerint most ezt kompenzálva mindent elkövetnek, hogy Brüsszel élen járjon a globális migrációs csomag végrehajtásban. "Ezt mi természetesen meg fogjuk akadályozni" - jelentette ki.

Emlékeztetett: az EU 9 tagállama, azaz egyharmada nem szavazta meg a csomagot, tehát szó sincs arról, hogy "az európai országok valamifajta egységfrontban a globális migrációs csomag végrehajtását kívánnák elérni".

Mi a baj az ENSZ migrációs csomagjával?

Dióhéjban: összemosná a migrációt a menekültüggyel; kimondja azt a liberális alapfeltevést, miszerint a migráció hasznos, és jó dolog; korlátozná azokat a médiumokat, amelyek kritikusak a bevándorlással szemben, és célként tűzi ki, hogy bele kell szólni a helyi választásokba a bevándorláspártiak javára. A paktumról bővebb elemzést ezen a linken olvashat.

Borítófotó: Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet Open Arms hajójának gumicsónakjába készülnek átszállni a Földközi-tengeren, mintegy 70 kilométerre a líbiai al-Humsz partjai előtt 2018. december 21-én. (MTI/AP/Olmo Calvo)