Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Szijjártó: bebizonyosodott, hogy az ENSZ migrációs csomagját jogilag kötelezővé akarják tenni

Hírekfigyelo.hu/MTI

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: nyilvánosságra került egy titkos dokumentum, amely szerint az Európai Bizottság jogi szolgálata azon dolgozik, hogy milyen hivatkozásokkal lehet elérni a migrációs csomag kötelezővé tételét. Brüsszel eddigi legsúlyosabb hazugsága látott napvilágot, ugyanis komoly és elkötelezett munka folyik, hogy megtalálják a jogalapot, hogyan lehet "hosszú, körmönfont" jogi érveléssel azt állítani, hogy a migrációs csomag mégis csak kötelező a tagállamokra nézve.
    
Noha a dokumentum, amelyben mintegy nyolcvanszor szerepel a kötelező szó, nem az Európai Bizottság szándéka szerint került nyilvánosságra, a bizottság elismerte a létezését - közölte a miniszter.

    
Magyarország világos meggyőződése, hogy a csomag nem rendelkezhet semmiféle jogi kötőerővel - tette hozzá.

    
Elmondta, azt is: az Európai Bizottság egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy az unió fejlesztési politikáját a migrációs csomag célkitűzései alapján kelljen végrehajtani. Ezt azt jelenti, hogy az adófizetők pénzét fejlesztési források formájában a migrációs folyamatokat inspiráló forrásokra kell költeni. Azt is magában foglalja, hogy a tagországoknak hozzá kell járulniuk az EU céljainak megvalósításához, beleértve a globális migrációs csomag végrehajtását is. 

    
Kiemelte, Brüsszel jogilag kötelezőnek szánja a dokumentumban foglaltakat. Látszik, hogy Brüsszelben vannak pártfogói és végrehajtói a migrációs csomagnak, ugyanis "ritkán szokott elfordulni, hogy ilyen jogi vélemények ne megrendelésre, feladatszabás nélkül készüljenek" - mondta.

    
"Ez azt jelenti, hogy a csata nem ért véget, sőt új csata kezdődik a brüsszeli titkos bevándorláspárti tervekkel szemben" - fogalmazott.

    
Magyarország továbbra is kitart amellett, hogy a globális migrációs csomagnak egyetlen szavát vagy mondatát sem hajlandó végrehajtani - jelentette ki.

    
Szijjártó Péter újságírói kérdésre válaszolva kijelentette azt is: a Fidesz az Európai Néppárt legsikeresebb tagpártja, ugyanis az EPP azzal büszkélkedhet, hogy a Fidesz háromszor egymás után nyert választásokat Magyarországon. A Fidesz, amely az EPP tagja kíván maradni, részt szeretne venni abban a vitában, amely nemcsak az Európai Unió jövőjéről, hanem az Európai Néppárt által a jövőben képviselt álláspontról szól - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Borítófotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Carmelo Abela máltai külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. február 27-én. (MTI/MTI Fotószerkesztőség/Balogh Zoltán)