Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Százmilliós beruházások a magán- és az állami szektorban

HírekD.J.

A Honvédkórháznál új orvostechnikai eszközök beszerzését jelentették be – a hét fejlesztési híreiből válogattunk.

Korszerűsítés Dunaföldváron

Több mint 500 millió forintos projekt keretében fejleszti saját malmát a Gabona- Olajos és Fehérjenövények Termelését Koordináló (GOF Hungary) Kft. – közölte a cég ügyvezetője.

Szurovcsák András ismertetése szerint a létesítmény a korszerűsítés után az ipar 4.0 technológiával működik majd: automatizált berendezések segítségével folyamatosan nyomon követhető lesz a gyártott liszt mennyisége, minősége, automata zsákoló berendezést és új hídmérleget építenek be. A malomépület hőenergia-szükségletét az ott keletkező pelyvából biztosítják – tette hozzá. Az 505 millió forintos projektet, amelyet 187 millió forinttal támogat a Gazdasági és Innovációs Operatív Program, két éven belül valósítják meg.

Védelmi rendszereket fejleszt egy magyar cég

Légijárművek fedélzeti védelmi rendszerének fejlesztéséhez nyert el 298,75 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást a Specimpex Kft., a fejlesztés teljes költsége 543,18 millió forint. A beruházás a Széchenyi 2020 program vállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs (k+f+i) tevékenységének támogatása kombinált hiteltermékkel elnevezésű pályázatból valósul meg.

A tájékoztatás szerint a tervezett új „Mirázs" fedélzeti védelmi rendszer
rendeltetése a helikopterek és repülőgépek védelme lesz az infravörös rávezető fejjel ellátott irányított rakétákkal szemben. A „Mirázs" rendszer fő előnye az, hogy képes lesz egy időben két spektrális tartományban - ultraibolya és infravörös - rögzíteni és elemezni a rakéták sugárzását, ami jelentősen megnöveli a felderítés megbízhatóságát.

Közműfejlesztés Sopronban

Kilencszázkilencvenmillió forint támogatást kapott a központi költségvetésből a soproni önkormányzat állami és önkormányzati tulajdonban lévő területek közműfejlesztésére, valamint zenei fesztiválok és más városi rendezvények megtartásához.

A kormány négy ingatlanra vonatkozóan adja a támogatást, amelyek a Sopron és Harka közötti területen helyezkednek el, a Lővér kemping szomszédságában. A beruházás megvalósítását követően a soproni önkormányzat az állami tulajdonú területeket zenei fesztiválok és egyéb városi rendezvények megtartásához használhatja. 

Milliárdos eszközbeszerzés a Honvédkórházban

Több mint 3 milliárd forint értékben szereztek be új orvostechnikai eszközöket - köztük mammográf készüléket, sterilizálós berendezést és gyógyszeradagolókat - a budapesti Honvédkórházban az Egészséges Budapest Program keretében. Benkő Tibor, hazánk honvédelmi minisztere elmondta: a fejlesztés keretében 149 új, korszerű eszközt vettek, amelyeket 19 egészségügyi egységnél helyeznek el.

Borítókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán