Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Századvég: stabil Fidesz, stagnáló Jobbik és megosztott baloldal

HírekKiszelly Zoltán

A teljes népesség körében a választásra jogosult állampolgárok 32 százaléka szavazna „most vasárnap” a Fidesz–KDNP-re.

A Századvég Alapítvány júliusi kutatásának a tanúsága szerint az előző hónapokhoz képest alig változott a politikai erőtér. A teljes népesség körében továbbra is a választásra jogosult állampolgárok 32 százaléka szavazna „most vasárnap” a Fidesz–KDNP-re. A második helyen a Jobbik áll 11 százalékkal, megelőzve a 10 százalékos szocialistákat. A DK-ra 4, az LMP-re 3 százalék voksolna, míg az Együtt továbbra is 1 százalékon áll. Más pártokra a megkérdezettek 6 százaléka adná a szavazatát, míg a bizonytalanok aránya – változatlanul – 33 százalék.

A biztos pártválasztók preferenciája csupán hibahatáron belül módosult az előző felmérés óta. A Fidesz–KDNP támogatottsága júliusban 1 százalékponttal nagyobb, 48 százalékos. Az MSZP 2 százalékpontot esett, jelenleg 17 százalék választaná, míg a Jobbik szavazótábora 1 százalékponttal, 19 százalékosra nőtt. A DK és az LMP a biztos szavazók 5-5 százalékát tudhatja maga mellett, ebben sincs változás. Az Együtt ebben a körben is 1 százalékot ért el, más pártokra pedig 5 százalék voksolna.

A felmérés szerint továbbra is a felnőtt magyar lakosság több mint háromnegyede – 78 százaléka – helyesli, hogy az idén hazánk rendezte meg a vizes vb-t, míg csupán a megkérdezettek 16 százaléka van ellene, 6 százalék pedig tartózkodik a véleménynyilvánítástól.

Borítókép: illusztráció, MTI/EPA/Ronald Wittek
 
Megjelent a Figyelő 2017/31. lapszámában.